Steam Deck: a Valve többet is elárult a hardveréről

Az idei évről elhalasztott hordozható PC-ről, a Steam Deckről például megtudtuk, hogy milyen nevet kapott a SoC-je (rendszerlapkája).

 

A Steamworks Virtual Conference során Gabe Newellék külön hardveres prezentációval is készültek. Itt Yazan Aldehayyat, a Valve mérnöke elárulta, hogy Aerith névre hallgat a Steam Deck egyedi tervezésű SoC-je. Az APU részleg az AMD Zen 2-es és RDNA 2-es technológiáit ötvözi, és direkt úgy lett megvalósítva, hogy ne legyen hatalmas áramfelvétele (a TDP 4 és 15 watt közé lett belőve).

Aldehayyat szerint az az újszerű ebben a processzorban, hogy alapból úgy lett megtervezve, hogy erre a 4-15 W-s teljesítményre optimalizálták a formátumát, és egy olyan wattonkénti teljesítményszintet volt képes a Valve elérni az Aerith-tel, amire más, jelenleg is a boltokban kapható processzor szerinte nem képes. Felső korlát azért nincsen a Steam Decken, ami miatt a Valve a játékokba javasol egy frame rate korlátozó opciót. Ha ezt nem is hozzák el a fejlesztők, ők is dolgoznak egy saját megoldáson, ami alapvetően elérheti a teljesítmény és az akkumulátor élettartama közötti megfelelő egyensúlyt.

Azért rendelkezik viszonylag alacsony órajellel a Steam Deck processzora és grafikus chipje, mert a Valve stabil teljesítményt szeretne minden eshetőségre. Ezért a laptopokban és okostelefonokban gyakori turbo boost (ideiglenes órajelet növelő) megoldásokat nem implementálták a handheld PC-be. Aldehayyat aztán beszélt a memória sávszélességéről: az APU 128 bites busszal rendelkezik 5.5 GHz-n, ami maximum másodpercenkénti 88 gigabájtos sávszélességet jelent, és a terafloponkénti aspektusból nézzük ezt, ez a teljesítmény sok asztali videókártya szintjét felülmúlja. Aztán kiemelte, hogy az LPDDR5 másik előnye az energiahatékonyság, így a például 2D-s játékokban, a nyugalmi, illetve alvó állapotokban sok energiát spórolhat meg. Azért tettek 16 GB-t (egységesítve) a Steam Deckbe, mert a jövőre gondoltak vele, ugyanis most sok játék megelégszik 8 vagy 12 gigabájt memóriával.

A 64 GB-os eMMC tárhely, a legolcsóbb Steam Deck modellben található változat lassabban tölt és bootol be, mint a legdrágább, 512 GB-vel rendelkező NVMe SSD, de a játékmenet során nagy különbségek nem mutatkoznak. Végül azt is hallottuk Sebastian Nussbaumtól, az AMD semi-custom üzletágának termékekért és technológiáért felelős alelnökétől, hogy a cég FidelityFX Super Resolution felskálázó megoldása egy jövőbeli frissítésben operációs rendszer szintjén fog bejutni a Steam Deckbe, így olyan játékokban is használhatjuk az FSR-t, amik alapból nem támogatják.

A fejlesztőknek szánt dokumentáció utolsó oldalán azt olvashatjuk, hogy a Valve egy létező mini-PC-hez, a MinisForum Elite Mini Um700-hoz hasonlította a teljesítmény: ha ezen megfelelően fut 1280×800-on egy játék, akkor a Steam Decken is jó performansz lesz. A mini-PC GPU-ja gyengébb, és a memória sávszélessége is kisebb, ám erősebb a processzor.

A Steam Deck december helyett februártól lesz kiszállítva az előrendelőknek.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu