USA versus botok: egy új törvényjavaslat a tömeges konzol-vásárlások megfékezésére

A „Stop the Grinch Bots” elnevezésű törvényjavaslat a konzol- és grafikai üzletágat, valamint az edzőtermeket érintené leginkább.

 

 

Valószínű, hogy ha próbáltál mostanában next-gen konzolt vásárolni, akkor egy olyan háborúban találtad magad, ahol kevés játékosnak adatik meg a győzelem lehetősége. Hiszen a jelenleg általános alkatrészhiány különösen a technológiai termékek gyártására van hatással, és a probléma állítólag 2023-ig is eltarthat. Ezt tovább súlyosbítják az úgynevezett vásárlórobotok: számítógépes programok, amelyek képesek egyetlen pillanat alatt több tucat konzolt és más terméket megvásárolni.

Használatuk igencsak megnehezíti több ezer különféle termék megvásárlását, a PS5-öktől és Xbox Series-gépektől kezdve a limitált kiadású edzőcipőkig. Most azonban, ahogy a Kotaku rámutatott, egy amerikai politikai csoport új törvénnyel akar véget vetni ennek a dilemmának, amelynek munkaneve a „Stop the Grinch Bots” – ez persze az ismert zöld mese(anti)hősre utal, aki el akarja lopni a karácsonyt. Mint a PC Mag kiderítette, ez az ötlet már néhány évvel ezelőtt is megfogalmazódott, de úgy tűnik, hogy a világjárványnak és a közelgő ünnepeknek köszönhetően élesztették éppen most újjá.

A törvényjavaslat célja, hogy visszaszorítsa a botok használatát mindenféle termékek tömeges online vásárlásakor, különösen olyanok esetében, amelyeket később túlárazva lehet tovább értékesíteni.

Egyelőre nem tudjuk megtippelni, hogyan alakul majd az új kezdeményezés, de több amerikai fogyasztói csoport, például a Consumer Federation of America vagy a National Consumers League támogatja a tervezetet.

Emellett a koncertjegyek területén is létrejött egy hasonló projekt az ilyen jellegű gyakorlat korlátozására, bár ezt a problémát könnyebb volt megoldani, mivel ezen a területen az embereknek fizikailag is el kell menniük az eseményre. Azonban, amint Kotaku emlékeztet rá, a botok elleni törvényhez a kiskereskedők együttműködésére is szükség lenne, akik gyakran nem törődnek az általuk kiszolgált online vásárlókkal.

A törvény jövője még bizonytalan, de az már most is világos, hogy a közösség utálja a haszonlesők „felvásárolom, majd túlárazva adom el neked” taktikáját. Ennek kapcsán Japánban elkezdték megjelölni a PS5 dobozokat, hogy megakadályozzák ezt a tevékenységet, az ország kormánya pedig közbelépett, és letartóztatott egy konzol viszonteladót. A videójáték-gyártó cégek viszont más megoldást keresnek erre a dilemmára, ami miatt a Sony és az Xbox is felajánlotta a konzoljaik megvásárlásának lehetőségét, bizonyos feltételek mellett.

Forrás: Kotaku, PC Mag

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu