Steam Deck: nem kell félni, nem lesznek rá exkluzív játékok!

Amikor a legutóbb írtunk a Steam Deckről, akkor előrelátóan írtuk, hogy egy hordozható PC-ről van szó, így ami rá kijön, biztos, hogy egy sima asztali számítógépen is futni fog (ha az kellően jó alkatrészekből áll).

 

Frissült a Steam Deck kérdezz-felelek oldala. Mennyi VRAM van a Steam Deckben? A Valve szerint 16 gigabájt egyesített memóriával rendelkezik, ebből 1 GB gigabájt a GPU számára van dedikálva, viszont a terheléstől függően a GPU akár 8 GB-hoz is hozzáférhet. Csak a teljes képernyős módot támogatja-e Gabe Newell masinája? Alapértelmezés szerint automatikusan teljes képernyős módban futtatja a játékokat, viszont ha az asztalra ugrunk, akár ablakban is mehetnek. A Steam Decket a Valve egy számítógépnek tekinti, így az exkluzív címek rá nem nagyon lennének értelmesek.

Tervezi-e a Valve, hogy a SteamOS-t önálló, általános célú operációs rendszerként kiadja? Igen, de ezzel kapcsolatban még nincsen pontos menetrendjük és időpontjuk. A Valve most arra összpontosít, hogy a Steam Deck nagyszerű élményt nyújtson, és később más hardverekre is elérhető lesz az operációs rendszer. Lehet-e más, Steamen kívüli játékokat telepíteni? Használhatjuk-e a Protonnal is? Igen. Csak telepítsük fel az alkalmazást, majd asztali módból adjuk a Steamhez, és onnantól meg is fog jelenni, mint egy sima asztali PC-n.

A Valve együttműködik-e a gyakori játék engine-ek fejlesztőivel? (Pl. az Epic Gamesszel az Unreal Engine, vagy a Unity-vel a Unity Engine miatt.) Igen, így az Unreal Engine 4 (és szinte biztos, hogy az Unreal Engine 5 is), továbbá a Unity is olyan integrációval fog rendelkezni, ami a Deckre fejlesztés élményét a lehető leggördüléknyebbé teszik. A Valve bízik benne, hogy az engine-ek olyan fejlesztéseket kapnak később, amivel még jobban integrálni lehet őket a cég fejlesztői eszközeivel, és így a Steam Deck számára is hasznos újítások jöhetnek, de már most is alapból jó élménnyel bír mind a két technológia.

A Valve már a Godot-val is tárgyal (itt nem Samuel Beckett Godot-ra várva karakterére kell gondolni…), így az ő engine-jük sem marad ki. A Steam Deck a beépített hangszórókra építve csak két hangcsatornát támogat, ám a Bluetooth vagy HDMI kapcsolatok segítségével többre is képes. Flatpakon, vagy más szoftveren keresztül külső alkalmazásokat is telepíthetünk a masinára anélkül, hogy annak fejlesztői módját kellene használnunk.

A Steam Deck februártól kezd eljutni a megrendelőkhöz.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu