Dolmen – Egy újabb sci-fi souls-like a terítéken

ELŐZETES – A Dolmen egy echte akció-RPG, amelyet, mint sok más hasonló címet, a klasszikus Dark Souls sorozat ihletett. Amiben ez a játék mégis kicsit más, az a lovecrafti inspiráció, amely érdekesebb ízt ad a hagyományos sci-fi/horror műfajának és egyben a megszokottól eltérő környezetet és tájakat kínálnak nekünk.

 

 

Dark Souls, Dead Space, The Surge: ezek a nevek merülnek fel, amikor előzetesként bétatesztre megkapott játékot PC-n próbáltuk. Mivel a From Software, a Visceral Games és a Deck13 legendái rendkívül népszerűek, csak remélhetjük, hogy a Massive Work Studio által fejlesztett Dolmen címnek sikerül felvennie a kesztyűt és igazán ütős élményt nyújt majd. Miután lehetőségünk volt előzetesen tesztelni a játékot egy előzetesen elkészített előzetesen, az alábbiakban közöljük gondolatainkat.

 

 

A szörnyek a bányában vérengzenek

 

A Dolmen játék sztorijának elejét bemutató rövid átvezető után karakterünk a Revion Prime-on teleportálódik: egy olyan bányászállomáson, amelyet rejtélyes lények vérengző támadása ért. Az első pillantás az állomásra a hely leromlott állapotáról árulkodik. Azonban, ha a lények és a helyszín kis mértékben emlékeztethet is a Dead Space-re, a pályadizájn inkább egy souls-like-ra hasonlít. Éppen ezért a kezdetben lebegtetett horrorhangulat valójában kevésbé kézzelfogható, így a Dead Space-szel való összehasonlítás is rövidesen szertefoszlik.

A rövid oktatórész után a műfaj rajongói rövidesen otthonosan érzik magukat, lévén az alapvető játékmechanika meglehetősen hasonló a klasszikus souls-like-okhoz. Legalább az egy kis különbség, hogy egy energiamérőt is kaptunk, és ebből merítve gyógyíthatjuk magunkat, hogy használjuk a távolsági fegyvereket, vagy hogy aktiváljunk egy ideiglenes módot, amely lehetővé teszi, hogy megerősítsük a támadásainkat, átitatva azokat elemi energiával. Ezek az attribútumok lehetővé teszik, hogy másodlagos hatásokkal sebezd, vagy gyengítsd az ellenséget, amelyekkel például lelassíthatod vagy megmérgezheted őket.

 

 

Van még itt mit hegeszteni…

 

Egyelőre a kicsit amatőr játékélmény terén némileg rezeg a léc, de mégis azt mondanám, hogy ha tovább fejlesztik a játékot, akkor ígéretes lehet, mert a játékmechanika jól átgondolt. A közelharc és a távolsági harc közötti alkímia jól működik. A szintek és az energiamérő révén nem spamelhetjük a távolsági támadásokat, és a különböző felszerelések, amelyeket kipróbálhattunk, azt mutatják, hogy a fegyverek és a specializációk változatos és kellemes játékstílusokat kínálnak. Vannak azonban kisebb-nagyobb hibák is.

Például néhány animáció merev és néha kellemetlen a harcok során. A bájitalok használata is elég frusztráló, mert a használat ideje túl hosszú és körülményes, ami különösen akkor problémás, ha sürgősen gyógyítani akarod magad. Végül, a pajzs használatának vizuális megjelenítése nem történik meg azonnal, emiatt pedig nem elég intuitív a védekezés. Magyarán: a játékos védekezési lehetőségei elég sok kihívással küzdenek (és még enyhén fogalmaztunk), amelyeket jó lenne kijavítani.

 

 

Látvány, történet és pályatervezés – ezekkel mi a helyzet?

 

Vessünk egy pillantást a játék látványvilágára. A játékból eddig látottak alapján a sci-fi inspiráció mindenképpen nyilvánvaló, de nehéz ráfogni azt is a Dolmenre, hogy igazán egyedi lenne. A két különböző „zónában” látott lények nem éppen nyűgöztek le az eredeti kidolgozásukkal, és bár grafika nem csúnya, de vizuálisan sem fog lenyűgözni.

Ami pedig a történetet illeti, a Dolmenben a béta erről még nagyon sokat nem árult el. A játék főhőse egy űrkutató, de néhány más karakterrel is találkozunk, akiket egyelőre nem akarok elspoilerezni. A főhős hajóján, amely a játék központi hubjaként szolgál, egy karaktert is vendégül láthattunk. Reméljük, hogy a történetmesélés majd hangsúlyosabb lesz, mint amit láthattunk, mert ebből a néhány átvezetőből, párbeszédből még nem sok minden derült ki.

Ami pedig a pályákat illeti, a három különböző játékrészből álló bétában a Dolmennek csak egy kisebb részét fedezhettük fel. Az első pálya meglehetősen zárt és labirintusszerű, a második pedig sokkal nyitottabb, kissé eltérő játékmechanizmusokkal. Nehéz azonban valódi ítéletet alkotnunk mindössze három óra játék után, de az biztos, hogy ez a kis játékrész később egy sokkal nagyobb univerzummá változik majd a teljes játékban.

Végül nem mehetünk el a nagyon banális és jellegtelen HUD és néhány bug, vagy designerhiba jelenléte mellett sem. Jó lenne például teljesen átdolgozni Dolmenben az inventory-t és a crafting felületet is, amelyek egyelőre elég bénák. Hogy ezeket a hibákat a fejlesztők kijavítják-e, az még a jövő zenéje, hiszen a megjelenés időpontjáig még bőven idő akár egy teljes átdolgozásra is.

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu