Farming Simulator 22 – Már megint parasztkodunk! [PS Plus]

TESZT – Három hosszú év kihagyás után a Farming Simulator saga visszatér! Ez a vadonatúj fejezet, amely a Farming Simulator 22 címet viseli, rengeteg újdonsággal, de egy vadonatúj kiadási modellel is érkezik. A korábban a Focus Home Interactive ellenőrzése alatt álló licenc most a készítők, a GIANTS Software tulajdonában van, akik mostantól saját kiadványt jelentetnek meg. Ez a nagy változás lehetővé tette, hogy a franchise újra feltalálja magát?

 

 

A Farming Simulator 22-vel a műfaj rajongói ismerős terepen mozoghatnak, hiszen a GIANTS Software produkciója – nem meglepő módon – nagyrészt az előd alapjaira épül. Az újonnan érkezőknek tudniuk kell, hogy a játékban egy farmot kezelhetsz A-tól Z-ig. Rajtad múlik, hogy megműveld a földet, ültesd a növényeket, amelyek most már számtalanok (repce, búza, szőlő, répa…), neveld a csirkéket, vagy a teheneket, és vedd át az irányítást több traktor felett, és manipulálj számos eszközt. A 400 mezőgazdasági gépet ismét nagy részletességgel modellezték, hogy kielégítsék azokat a rajongókat, akik minden szögből szeretik megfigyelni a gépeket. Ez jó hír, hiszen még a különböző járművek belsejét is a legnagyobb gondossággal dolgozták át, hogy még közelebb kerüljünk a játékban lévő modellekhez. Összesen csaknem 100 különböző márka képviselteti magát ebben az új kiadásban, kezdve a John Deere, a Landini, a Provitis és a Hardi cégekkel.

 

 

„Szántunk, aratunk, tenger a dolgunk” (Weöres Sándor: Bóbita)

 

Most, hogy már van egy jól felszerelt garázsod, a cél az, hogy végigkísérd a növényeidet a növekedésük során, hogy a lehető legjobb terméshozamot érd el (és így növeld a nyereségedet az eladáskor). Ehhez először fel kell szántanod a földet, majd meszet kell szórnod a talaj trágyázására, el kell távolítanod a kerteben elszórt köveket, el kell vetni a magokat, végül pedig hagynod kell, hogy az idő tegye a dolgát, és megengedhetsz magadnak egy kis szunyókálást a házban. A játékban egy nap egy hónapnyi munkának felel meg. Amikor felébredsz, eltelt egy hónap, és a gyomok ellepték a földeket. Természetesen ezeket a gyomokat el kell távolítani. Több megoldás is létezik, de a legegyszerűbb (és nem túl környezetbarát, egyetértek), ha veszünk egy kis gyomirtót a szomszéd boltban, és azt szórjuk ki a növényeinkre.

Mindezek a lépések valóban egy farmer bőrébe helyezik a játékost, és nagyon hihetővé teszik az élményt, és ez minden bizonnyal a cím egyik nagyszerű tulajdonsága. Ha érdekelnek a menedzsment játékok, élvezni fogod, ahogy az ültetvényeid fejlődnek az évszakok során… Mert igen! Végre itt vannak az évszakok.

Ez az új epizód három nagy térképet tartalmaz, amelyeket szabadon felfedezhetsz. Az első, Elmcreek, az amerikai földeken található. A második, az Erlengrat, a bajor Alpokba visz minket. Az utolsó, Haut-Beyleron pedig Délnyugat-Franciaország számos pontjára vezet el bennünket. Azonban, még ha ezek a különböző környezetek elég egzotikusak is, köszönhetően a különböző hangulatoknak, a jó megvilágításnak és az előző fejezethez képest javított megjelenítési távolságnak (legalábbis next-genen), akkor is sajnálhatjuk, hogy nincs semmilyen egyedi a játék vizuális világában, részben a korszerűtlen textúrák és az élet nélküli utcák miatt is.

 

 

Végre itt a „négy évszak”…

 

Nehéz elképzelni egy farmer életszimulátort évszakok nélkül… és mégis, évek óta ez történik. A 2008-ban született saga azonban végre korrigálja a helyzetet a különböző évadokat megvalósító 22. epizóddal. Ez a vadonatúj funkció (a Farming Simulator 19 rajongók által készített mod ötletei alapján) lehetővé teszi, hogy alkalmazkodj az éves ciklushoz, amikor különböző típusú növényeket ültetsz. Míg a repcét például augusztusban ültetik el, és 11 hónapig tart a termesztése, addig ez nem igaz a gyapotra, amelyet februárban kell elültetni, és az év végén kell betakarítani. Annak érdekében, hogy ne várj ostobán arra, hogy az évszakok szép lassan elmúljanak, azt tanácsoljuk, hogy „diverzifikáld” a tevékenységeidet területeidet és az időszakoknak megfelelően zsonglőrködj velük.

A december és a január azonban szinte kizárólag az utak és a mezők karbantartására szolgál. Meg kell sózni az utakat, hogy javítsd a szállítások hatékonyságát, vagy meg kell tisztítani a mezőket, hogy segítsd a hajtásokat…. Nos, ez csak papíron van így, mert végső soron, ha mindent úgy hagyunk, ahogy van, az kevés kárt okoz a termésnek. Ebben a hűvösebb időszakban nehéz profitot generálni, de még mindig lehet üvegházakat építeni. Ez az új funkció lehetővé teszi, hogy egész évben gyümölcsöt és zöldséget termelj.

 

 

Csináld a saját lisztedet, borodat, sütidet!

 

A Farming Simulator 22 másik nagyszerű újdonsága a gyártósorok megjelenése. Mostantól kezdve a játékos nem köteles eladni a búzát úgy, ahogy van, hanem építhet egy malmot, és ugyanebből a búzából saját lisztet állíthat elő. Ezt a pékségbe szállított lisztet aztán kenyérré lehet alakítani. Ez az elképzelés nyilvánvalóan kiterjed a tevékenység minden lehetséges ágazatára. Az olyan menedzsment játékokhoz hasonlóan, mint az ANNO 1404, a pamutból szövetet, majd ruhát, a szőlőből szőlőlét vagy bort lehet készíteni… A Farming Simulator 22-ben egyébként a legnehezebb dolog a sütemények előállítása, mivel többféle tevékenységet igényel…

Itt jön be a játék online része, mivel a játékosok mostantól csapatokban dolgozhatnak, hogy létrehozzanak egy gigantikus üzletet. Míg az egyik játékos a tortát alkotó gyümölcsök előállításáért felel, addig a másik a tenyésztésért felel, hogy tejet és tojást biztosítson. Ha nincsenek barátaid, akkor lehetőség van munkások alkalmazására is, ami nagyban megkönnyíti a feladatot. Fizetségért felszánthatják a földjeidet, akárcsak a Farming Simulator 19-ben, de szállíthatnak árut is A pontból B pontba. A nem túl ergonomikus menük miatt egy kis időbe telik, amíg megszokod ezt a funkciót.

 

 

Most akkor kapásból profi parasztok lehetünk?

 

Remélhettük volna, hogy az új kiadás kihasználja a hároméves kihagyást, és egy olyan oktatómóddal kerül a boltokba, amely bemutatja a különböző eszközöket az újonnan érkezők kísérőjeként. Sajnos ez nem így van. Az élmény a „New Farmer” mód jelenléte ellenére is ugyanolyan szigorú, mint eddig a saga-t nem ismerő játékosok számára. Ez az üzemmód egyszerűen elmagyarázza az alapokat tíz percen keresztül. E rövid idő elteltével a kezdő gazdálkodó elveszettnek érzi magát, elmerül a lehetőségekben és a rendelkezésre álló mezőgazdasági gépek számában. Mint látható, a Farming Simulator 22 iránt érdeklődő kezdőknek össze kell szedniük a bátorságukat a játékhoz, ha egy méltó bukolikus kalandot szeretnének átélni.

Bár a Farming Simulator 22 kétségtelenül tetszeni fog a sorozat rajongóinak, az újonnan érkezők úgy érezhetik, hogy megfulladnak a lehetőségektől. Kár lenne azonban kihagyni ezt az epizódot, mivel az előző rész legtöbb hiányosságát kijavítja. A járművek modellezése mindig pontosabb, és az évszakok vagy a gyártósorok érkezése igazi pluszt jelent. Most már csak rajtad múlik, hogy készen állsz-e arra, hogy belevethesd magad ebbe az élménybe, amely legalább annyira teljes, mint amennyire nehéz megszokni.

-BadSector-

Pro:

+ Végre itt vannak az évszakok!
+ Támogatja termesztését az elejétől a végéig (a nyersanyagtól a piacképes termékig)
+ A mezőgazdasági gépek egyre pontosabb modellezése

Kontra:

– Nem túl karakteres vizuális világ
– A kezdő játékost elárasztják a lehetőségek, az oktatórész gyenge
– Nem túl ergonomikus kezelőfelület


Kiadó: GIANTS Software

Fejlesztő: GIANTS Software

Stílus: Mezőgazdasági szimulátor

Megjelenés: 2021. november 21.

Farming Simulator 22

Játékmenet - 7.6
Grafika - 7.1
Szimuláció - 8.1
Zene/hangok - 6.8
Hangulat - 7.5

7.4

Bár a Farming Simulator 22 kétségtelenül tetszeni fog a sorozat rajongóinak, az újonnan érkezők úgy érezhetik, hogy megfulladnak a lehetőségektől. Kár lenne azonban kihagyni ezt az epizódot, mivel az előző rész legtöbb hiányosságát kijavítja. A járművek modellezése mindig pontosabb, és az évszakok vagy a gyártósorok érkezése igazi pluszt jelent. Most már csak rajtad múlik, hogy készen állsz-e arra, hogy belevethesd magad ebbe az élménybe, amely legalább annyira teljes, mint amennyire nehéz megszokni.

User Rating: 2.04 ( 3 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu