Ki Morbius, az élő vámpír?

Hogy jobban megértsd, mit képvisel Morbius, összegyűjtöttünk mindent, amit a karakterről tudnod kell

 

 

A Sony Pictures Jared Letót választotta, hogy életre keltse Morbiust, az élő vámpírt, Pókember egyik legikonikusabb gonosztevőjét… aki azonban Pókember sok más ellenfeléhez hasonlóan szintén egyfajta antihőssé vált, amikor a világnak szüksége van rá.

Ki az a Michael Morbius?

Dr. Michael Morbius egy magas rangú biokémikus volt, aki egy rendkívül ritka és halálos vérbetegségben szenvedett. Kétségbeesetten kereste a gyógymódot, ezért veszélyes kísérleteket végzett egy vámpírdenevér DNS-ével, és véletlenül „élő vámpírrá” változtatta magát. Bár nem a Marvel-univerzumban élő számos vámpír egyike harapta meg, Morbius állapota sok hasonlóságot mutat ezekkel a karakterekkel; végtelen vérszomja van, és örökké az emberiségtől távol kell élnie.

Annak ellenére, hogy az élet milyen kegyetlenül bánt vele, Morbius mindent megtesz, hogy vámpír tudását és képességeit a nagyobb jó érdekében használja. Többször bizonyította már, hogy hős, és Pókember szövetségese olyan csapatokban, mint az Midnight Sons.

 

morbius

 

Erők és képességek

Bár Morbius nem a hagyományos, természetfeletti értelemben vett vámpír, sok hasonló képességgel rendelkezik. Emberfeletti erővel és sebességgel, korlátozott repülési képességgel és azzal a képességgel rendelkezik, hogy másokat hipnotizáljon. Emellett rendelkezik egy Rozsomákhoz hasonló gyógyító faktorral, amely lehetővé teszi számára, hogy felépüljön az egyébként halálos sérülésekből. Morbius néha „álvámpírsággal” képes megfertőzni áldozatait, bár ez csak bizonyos esetekben fordul elő.

Morbius rendelkezik néhány hagyományos vámpír gyengeséggel is. Folyamatosan emberi vérre van szüksége, és ezt a szükségletét úgy igyekszik kielégíteni, hogy emberi áldozatok helyett szérumokat használ. Pókember vérét felhasználva kifejlesztett egy speciális formulát, amely hosszabb időre csillapítja szomját. A bőre is érzékeny a napfényre, bár nem olyan mértékben, mint a legtöbb vámpíré. Morbiusnak nincsenek hagyományos vámpír gyengeségei, mint például a kereszt, a fokhagyma vagy a szenteltvíz.

Sorsfordító eredet

Morbiust Roy Thomas író és Gil Kane művész alkotta meg. Debütálása 1971-ben történt a The Amazing Spider-Man #101-es számában. Ő volt az első gonosz a Pókember világban, akit nem a Pókember-teremtő Stan Lee írt.

A karakter azután született meg, hogy a Comics Code Authority megszüntette a vámpírok és természetfeletti lények képregényekben való használatára vonatkozó bizonyos korlátozásokat. Morbius „élő vámpír” státuszára azért volt szükség, hogy megfeleljen a CCA előírásainak. A karaktert Thomas klasszikus sci-fi filmek iránti szeretete ihlette, míg Kane kifejezetten Jack Palance színészről mintázta Morbius külsejét.

Morbius kezdetben tragikus gonosztevőnek készült. Saját története összefonódott Lizardéval, egy másik klasszikus Pókember gonosszal, aki véletlenül egy irtózatos szörnyeteggé változott, miközben egy testi betegséget próbált gyógyítani. Azonban nem telt el sok idő, mire a karakter önállóvá vált. Az 1970-es évek végére visszatérő karakterré vált olyan címekben, mint a Vampire Tales és a Adventure Into Fear. Nyilvánvalóan rivalizálás alakult ki a Marvel Comics Blade, a vámpírvadászával.

 

Élő vámpír

A karakter csak 1992-ben kapott saját önálló sorozatot a Morbius the Living Vampire (Morbius, az élő vámpír) című sorozatban. Ez a sorozat egyike volt annak a több természetfeletti témájú könyvnek, amelyek a „Rise of the Midnight Sons” nevű crossoverből indultak. Ebben az időszakban Morbius kalandjai szorosan összefonódtak olyan természetfeletti hősökkel, mint a Ghost Rider, Hellstorm, Jennifer Kale és az Éjszakai vérfarkas.

Miután Morbius szólósorozata a 23. számban véget ért, a karakter továbbra is visszatérő szerepet játszott a Marvel Univerzumban. Például megjelent a Marvel Zombies 3-ban, ahol más hősökkel együtt dolgozott, hogy megakadályozza, hogy az ő univerzumát megfertőzze a más univerzumokat pusztító zombi járvány. Feltűnt a „Frankencastle” című történetben is, ahol segített Punishert egy Frankenstein-szerű szörnyetegként visszahozni az életbe, miután a karakter végzetes összecsapást szenvedett Daken-nel.

Nemrégiben Morbius kulcsszerepet játszott Dan Slott író The Amazing Spider-Man című történetében, ahol kiderült, hogy titokban a Horizon Labs-ben dolgozik. A The Amazing Spider-Man és a Superior Spider-Man 2013-ban egy újabb rövid életű Morbius-képregénynek nyitotta meg az utat, amelyet Joe Keatinge írt és Rich Elson rajzolt.

A képregényeken túl

Morbius bonyolult karakternek bizonyult, akit a Marvel más multimédiás projektjeiben is adaptálni vélt. A karakter az 1994-es Spider-Man: The Animated Series című animációs sorozatban debütált (Nick Jameson hangján), ahol egy tudósként ábrázolták, aki átalakult, miután megharapta egy vámpírdenevér, amely megitta Pókember besugárzott vérét. A szigorú cenzori előírások miatt Morbiusnak ez a változata csak a kezén lévő szívókupakokon keresztül szívhatott vért, és a dialógusai hangsúlyozták, hogy vér helyett „plazmára” van szüksége.

Később visszatérő szereplőként tűnt fel az Ultimate Spider-Man vs. The Sinister Six című animációs sorozatban (Benjamin Diskin hangján), ahol a Hydra szimbiótákra specializálódott tudósaként képzelték el. Morbius a sorozatban végül átalakult élő vámpír formájává, azzal a fő különbséggel, hogy vérfogyasztás helyett mások életerejét szívta magába.

Morbius több Marvel videojátékban is feltűnt, többek között mellékszereplőként az 1993-as Maximum Carnage-ben (az azonos című képregény története alapján) és a 2007-es Spider-Man 3 bizonyos verzióiban. Emellett játszható karakterként szerepelt a Marvel: Avengers Alliance, a LEGO Marvel Super Heroes 2 és a Marvel Super Hero Squad Online játékokban is.

Morbius még nem szerepelt élőszereplős projektekben, bár már két évtizede pletykálnak egy filmről. Egy időben a karaktert fontolgatták a főgonosz szerepére a 2002-es Penge II-ben. Sőt, az első film fináléjának egy alternatív változatában egy maszkos karaktert láthatunk, akinek az volt a szándéka, hogy Morbiusnak adja ki magát.
Who Is Morbius, The Living Vampire?

 

Ehelyett a Sony készülő filmjében debütál majd a mozivásznon. Dr. Michael Morbius szerepét Jared Leto kapta, a rendező Daniel Espinosa, a forgatókönyvet pedig Matt Sazama és Burk Sharpless írta. A film vélhetően ugyanannak a közös univerzumnak a része lesz, mint a többi közelgő Pókember-közeli projekt, például a Venom.

Forrás: smash

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu