The Northman – Szereplők, cselekmény és minden, amit tudunk a viking filmről

FILMELŐZETES – 2022-ben várható Robert Eggers készülőfélben lévő viking eposza, a The Northman. Most minden információt összeszedtünk, amit arról a filmről tudunk, amelynek eredete Shakespeare Hamletjének is alapul szolgált. „Lenni, vagy nem lenni, ez itt a kérdés…”

 

 

Robert Eggers hamarosan a szakma egyik legjelentősebb, kihagyhatatlan rendezőjévé nőtte ki magát. Sőt, mindössze két filmmel a háta mögött máris felismerhető a munkássága. Rendezői debütáló filmje, A boszorkány (The Witch) a kritikusoktól nagy elismerést kapott, és a Rotten Tomatoes 90%-os értékeléssel jutalmazta egyedi stílusával, történetével és esztétikájával. A 2019-es folytatása, A világítótorony ugyanezt a minősítést érdemelte ki. Mindkét film az A24 égisze alatt készült, amely független produkciós cég a 2010-es években szerzett hírnevet marketingszakértelmével és a filmesek kreatív kifejezésmódjának támogatásával.

 

 

2022-ben kerül a mozikba harmadik és eddigi legnagyobb projektje: a minden bizonnyal epikusnak ígérkező The Northman. Eggers 2019 óta dolgozik rajta, igaz, ezúttal az A24 nélkül. A filmet a COVID-19 járvány miatt átmenetileg felfüggesztették, de azóta újra sínen van, és 2022 áprilisában kerülhet a mozikba. A kép az ő esztétikáját ezúttal horror helyett akcióthriller formájában látja. A nagy nevekkel és a 60 millió dollárra becsült költségvetéssel a fiatal rendezőnek sok múlik ezen a filmen. Ezzel együtt íme, amit a The Northman szereplőgárdájáról, a cselekményről és minden másról tudunk.

 

 

A történet: miről szól a The Northman?

 

Eggers ismét valódi legendákhoz fordul filmes inspirációért. A Saxo Grammaticus Gesta Danorum című művének 3. és 4. könyvében található „A dánok története” alapján készült The Northman Amleth viking herceget (Alexander Skarsgård) követi, aki készen áll arra, hogy beteljesítse ezt az életre szóló célt: bosszút álljon királyi apján, miután szemtanúja volt annak nagybátyja általi meggyilkolásának, és visszaszerezze születési jogát: a trónra kerülést. (Ez a történet egyébként állítólag William Shakespeare Hamletjét ihlette.) Eggers filmje természetesen nem Amleth történetének pontos újramondása lesz. Ehelyett a forrásanyag néhány sötétebb elemét veszi át, és egy újfajta történetet kovácsol belőle.

A The Northman egyetlen témát fog követni: a véres, brutális bosszút azok ellen, akik Amlethnek ártottak. Várhatóan számíthatunk belső vívódásokra is, hiszen két út elé kerül, amelyek közül választhat: a családja iránti szeretet, vagy az ellenségei iránti gyűlölet.

 

 

A The Northman eddig megerősített szereplőgárdája

 

Alexander Skarsgard vezeti ezt a viking vérfürdőt, mint Amleth, a koronázatlan király. Anya Taylor-Joy alakítja Olgát, a nőt, aki segít Amlethnek a bosszú útján. A The Northman egyébként Taylor-Joy második szerepe lesz Eggers-filmben és vikingekkel kapcsolatos szerepben (az első a Viking Quest volt). Az Oscar-díjas Nicole Kidman újra találkozik majd Skarsgårddal, a Big Little Lies főszereplőjével; ő alakítja Amleth anyját, Gudrun királynőt, akinek megrázó lehet a sorsa, miután arra kényszerítik, hogy hozzámenjen ahhoz a férfihoz, aki megölte a férjét.

A filmben közreműködő további nagy nevek: Ethan Hawke mint Horwendil király és A világítótoronyból ismert Willem Dafoe mint Heimir, a bolond. Claes Bang (BBC Drakula) fogja alakítani a film főellenségét, Fjolnirt. A filmben feltűnik még Ralph Ineson és Kate Dickie, akik mindketten szerepeltek A boszorkányban, valamint Hafþór Júlíus Björnsson, akinek legismertebb szerepe a Hegy volt a Trónok harcában. Végül a zenész és színész Björk is szerepet kap a szláv királynő szerepében. Hogy az ő szerepe nagy, kicsi vagy jelentős lesz-e, nem tudni.

 

 

Mire számíthatunk még?

 

Eggers az izlandi Sjónnal közösen írta a The Northman-t, hogy a forgatókönyv hitelesnek tűnjön az eredeti környezethez képest. Sjón költőként, regényíróként és szövegíróként is dolgozott, és bizonyította, hogy remek író. A forgatókönyvírással kapcsolatos egyetlen korábbi tapasztalata a Reykjavíki bálnavadász mészárlás című izlandi horrorfilmben való munkája volt. Eggers operatőre, Jarin Blaschke is visszatért ehhez a filmhez. Munkája korábban Oscar-jelölést hozott neki. Ha a trailerből és a képekből nem derülne ki, kiválóan végzi a munkáját, és tudja, hogyan kell jelenetet rendezni. Ő áll Eggers filmjeinek néhány legjobb felvétele mögött, a Boszorkányban látható komor „kukucskálós játéktól” a Világítótoronyban látható felkavaróan összefűzött képsorokig. Ezeket a filmeket ugyanaz a vágó, Louise Ford vágta, aki ezt az új filmet is.

 

 

Realizmus, felső fokon

 

Mivel hírnevét a történelmi és kulturális pontosságra építette, a mozilátogatók ugyanezt várhatják ettől a viking eposztól is. Az egész trailerben felvillan a valósághűségre helyezett hasonló hangsúly. Látszik ez a harcosok öltözékének viselésében és a bomlott, levágott fejekben, amelyeket egy bizonyos vezér zsákmányként tart magánál. Emellett Eggers igyekszik utánozni az északi ciklusokat és mítoszokat, amelyeken az észak-európai mitológia nagy része alapul. Mindezek a film fantasztikusabb elemeire utalhatnak. Különösen Taylor-Joy karaktere tűnik úgy, mintha éteri hangokat hallana a fejében, Kidman karaktere pedig szinte mitikusnak tűnik a látottak alapján.

Eggers előszeretettel vet kételyeket a filmjeibe, mintha a szereplők fejében látnánk, ahogy kezdik elveszíteni a valósághoz való ragaszkodásukat. Az biztos, hogy a The Northman is várhatóan ugyanazokat az észbontó szempontokat fogja tartalmazni, amelyeket Eggers filmjeiből mindenki megismert.

A The Northman tehát idén, áprilisban jön a mozikba, mi már alig várjuk.

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu