Hirtelen filmes halál – A tíz legváratlanabb és sokkoló filmes haláljelenet

VÉLEMÉNY – Az évek során számos emlékezetes karaktert veszítettünk el. Nézzük a tíz legváratlanabb halálesetet, ami sokkolta a közönséget.

 

 

Egy karakter elvesztése egy filmben lehet tragédia vagy áldás, a kontextustól függően. A közönség például megkönnyebbül, amikor végre a fűbe harad egy velejéig gonosz karakter, amikor azonban elveszítünk egy hőst vagy egy olyan karaktert, akit megszerettünk, az fájdalmas érzelmeket vált ki belőlünk. Még traumatikusabb, ha a halál a semmiből jön, és teljesen váratlanul következik be. Másodpercek alatt megtörténhet, és a közönségnek sokkot okoz, hogy elveszítette egyik kedvenc karakterét.

Ha egy igazán jó drámáról van szó, a halál elkerülhetetlen. A mozi egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy képes a való életet ábrázolni. A halál az élet része, és ez a filmekre is igaz. Az olyan filmek, mint a Zombieland megmutatták nekünk, hogy a halál valójában komikus is lehet, ha jól csinálják. Legyen szó fantasy-, horror- vagy drámafilmről, a filmes halál érzelmi reakciókat vált ki a nézőkből, ami sokkal jobbá teszi a filmet. Az évek során számos meglepő filmes haláleset történt, amelyek világszerte sokkolták a közönséget. Merüljünk el minden idők tíz legmeglepőbb filmes halálesetében.

 

 

 

  1. Chad Feldheimer – Égető bizonyíték

 

A Coen fivérek Burn After Reading című filmjében végignézzük, ahogy Chad Feldheimer (Brad Pitt) Osbourne Cox (John Malkovich) lakásában nyomoz, kényes anyagok után kutatva, hogy továbbvigye Linda Litzke (Frances McDormand) zsarolási tervét. Váratlanul Harry Pfarrer (George Clooney) megérkezik a lakásba, és miután Feldheimer elbújik a szekrényben, Pfarrer kinyitja az ajtót, és pisztolyával fejbe lövi Feldheimert. Feldheimer mosolygós arckifejezése közvetlenül a lövés előtt egyszerre sokkoló és mulatságos, és a nézők nem hitték el, amit láttak.

 

 

  1. Charlie – Örökség

 

Charlie (Milly Shapiro) halála az Örökletesben tragikus, sokkoló és teljesen váratlan. Miután allergiás reakciót kap egy partin, a bátyja, Peter (Alex Wolff) siet, hogy kórházba vigye. Charlie nehezen kap levegőt, ezért kidugja a fejét az ablakon. Peter nagyon gyorsan vezet, és Charlie feje egy oszlopnak ütközik, ami teljesen lefejezi. Ez a jelenet a film korai részében történik, így teljesen meglepte a nézőket. Ami ugyanilyen felkavaró, az Peter zsibbadt reakciója arra, amit éppen átélt.

 

 

  1. Dick Halloran – A ragyogás

 

Stanley Kubrick klasszikus horrorfilmjében végignézzük, ahogy Dick Hallorant (Scatman Crothers) telepatikusan szólítja fel Danny Torrance (Danny Lloyd), hogy mentse ki őt az Overlook Hotel borzalmaiból. Amikor Halloran megérkezik, egy hosszú felvételen végigsétál az üres szállodában a családot keresve. A semmiből előbukkan Jack Torrance (Jack Nicholson), és egy fejszével belevág Halloranba, aki megöli. Halloran és Danny sikolyai a kemény zenével keveredve nyugtalanító és meglepő jelenetet teremtenek A ragyogásban.

 

 

  1. Goose – Top Gun

 

Goose (Anthony Edwards) kétségkívül az egyik legjobb barát volt, akit bárki szeretne. Mindig ott van Maverick (Tom Cruise) mellett, jóban-rosszban, és a nézők egy emberként fakadtak sírva, amikor repülés közben tragikusan meghalt. Amikor egy olyan szerethető karaktert, mint Goose, megölnek, az olyan szinten sokkoló, hogy teljesen felborítja a filmet. Maverick valahol elveszett Goose nélkül, és tragikus halála teljesen hozzátesz Maverick pilóta belső küzdelméhez. Váratlan, érzelmes halál volt, de végül is sokat adott a Top Gunnak.

 

 

  1. Calvin Candie – Django Unchained

 

Calvin Candie (Leonardo Dicaprio) a filmtörténet egyik legmegvetendőbb karaktere volt. Quentin Tarantino Django Unchained című filmjében Candie egy rasszista, pszichopata gonosztevő, és a közönség megkönnyebbült, hogy végre agyonlőtték. Soha nem volt még ennyire megérdemelt halál. Éppen mielőtt Schultz (Christoph Waltz) távozni készül, Candie ráveszi, hogy adjon neki egy utolsó kézfogást. Ehelyett váratlanul előkerül Schultz pisztolya az ingujjából, és szíven lövi Candie-t, végleg végezve vele. Bár Schultz tudta, hogy röviddel ezután valószínűleg őt is megölik… nem tudott ellenállni.

 

 

  1. Bill Murray – Zombieland

 

Bill Murray minden idők egyik legjobb cameóját adja, önmagát alakítja a Zombieland című, nagy sikerű filmben. Bár a képernyőideje rövid, Murray halála így is rendkívül mulatságos. Amikor zombinak álcázva magát megpróbál egy tréfát elkövetni, és megijeszteni Columbust (Jesse Eisenberg), a csíny rosszul sül el, és Columbus lelövi őt a puskájával. Murray halála lassú, de fergeteges, ahogy utolsó leheletéig poénkodik.

 

 

  1. Jack Vincennes – Szigorúan bizalmas

 

Az 1997-es neo-noir filmben, az L.A. Confidentialben végignézzük, ahogy egy csapat zsaru nyomoz egy gyilkosságsorozat után az 1950-es évek Los Angelesében. Az ügyben tett úttörő felfedezés után az egyik nyomozó, Jack Vincennes (Kevin Spacey) szembekerül Dudley Smith rendőrkapitánnyal (James Cromwell), és Vincennes-t váratlanul szíven lövi Smith keze. A sokkoló fordulat bebizonyította, hogy Smith állt a korrupció középpontjában, és nagy mélységet adott a klasszikus detektívtörténetnek.

 

 

  1. Vincent Vega – Ponyvaregény

 

Bár Vincent Vegát (John Travolta) a Ponyvaregény közepén megölik, Tarantino egymást keresztező történeteinek köszönhetően nem utoljára látjuk őt. A hírhedt bérgyilkos egy antihős, akit fokozatosan megszeretünk a film során. Miután előbukkan a mosdóból, miközben Butch (Bruce Willis) lakását figyeli, Butch egy epikus jelenet során géppisztollyal – véletlen – agyonlövi. Bár Butch-nak abban a pillanatban szerencséje volt, a megváltás őrült útja csak most kezdődött.

 

 

  1. Billy Costigan – The Departed

 

Billy Costigan (Leonardo Dicaprio) halála a The Departed című filmben a filmtörténet egyik legmeglepőbb halálesete volt. Miután végre bilincsbe verik a korrupt rendőrtisztet, Colin Sullivant (Matt Damon), lefelé mennek a lifttel, és úgy tűnik, minden a lehető legjobban alakul. Hirtelen, ahogy az ajtók kinyílnak, Costigant egy másik korrupt zsaru fejbe lövi, sokkolva ezzel a nézőket. Costigan volt a főszereplő a film során, és teljesen váratlanul érte a haláleset.

 

 

  1. Marion Crane – Psycho

 

Marion Crane (Janet Leigh) halála a Psychóban nem csak a történelem egyik legikonikusabb jelenete volt, hanem a filmes történetmesélés határait is áttörte. Crane-t Norman Bates (Anthony Perkins) a zuhanyzóban szúrja halálra, alig harminc perccel a film után. A nézők arra számítottak, hogy Crane lesz az egész film középpontjában, így a halála ilyen hamar a film elején teljes sokk volt. Alfred Hitchcock imádta megforgatni a közönséget, és bebizonyította, hogy zseniális történetmesélő.

-theGeek-

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here sincs 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu