Lopott technológiát használ a Voiceverse NFT!

A Troy Baker által hirdetett NFT technológia nem biztos, hogy egyedinek nevezhető; a szinkronszínész talán már bánja, hogy erre adta a fejét.

 

A hétvége folyamán beszámoltunk arról, hogy a például Nathan Drake hangját kölcsönző Baker mennyire lyukra futott az NFT hirdetésével még akkor is, ha az nem képalapú technológián alapul, hanem hangra építkezik, hiszen akármilyen célt is szolgál a blockchain, a környezetre ettől függetlenül káros hatása van. Ő persze rögtön bocsánatot kért, de ez nem állította meg az internetet abban, hogy a felhasználók kutakodni kezdjenek…

A 15ai talán ismerős lehet. Ha nem, ez egy ingyenes szolgáltatás, amiben a felhasználóknak lehetőségük van text-to-speech (TTS) fájlokat teremteni bizonyos karakterek hangjaival. A programot a Massachusetts Institute of Technology (magyarul a massachusettsi egyetem technológiai kara) hozta létre kutatási célból, és a Twitteren írta is a mögötte álló felhasználó, hogy a kérdéses NFT hangalkotás az ő munkáját akarja haszonszerzési célra használni. Átnézte a log fájlokat, és bizonyítéka van arra, hogy néhány hang esetében valóban a 15ai oldaláról származnak, és azokat a Voiceverse kisajátította. A Voiceverse tweetje törölve lett, és abban a videóban nem nevezték meg a 15ai-t forrásként, emiatt nem tud mit mondani róla.

A 15ai már decemberben kimondta, hogy egyáltalán nem áll szándékában NFT-ket integrálni a projektbe, és arra kért mindenkit, hogy ezzel ne zargassák őket. A Voiceverse próbálta védeni magát, de végül nekik is egy közleményt kellett publikálniuk, amit lefordítva közlünk: „Mindenekelőtt szeretnénk megköszönni a visszajelzéseket. Szeretnénk tudatni veletek, hogy aktívan figyelünk rátok, és jobb irányba fogunk változni. Először azzal a céllal dolgoztuk ki ezt az ötletet, hogy mindenkinek hangot adjunk a web3-ban, és szórakoztató, új lehetőségeket biztosítsunk az avatarod személyre szabására egy hangkomponens hozzáadásával. Ez az ötlet úgy fejlődött tovább, hogy a tartalomkészítőkre is kiterjedt, hozzáférést biztosítva az általában a legjobb stúdiók számára fenntartott hangokhoz, lehetőséget adva egyszerű hangfelvételek létrehozására, hogy kielégítsék igényeiket, miközben biztosítjuk, hogy a szinkronszínészek megfelelő díjazásban részesüljenek.

Rosszul magyaráztuk el a kapcsolatunkat az összes színésszel, akikkel együtt dolgozunk, és ezért elnézést kérünk. Tisztázzuk, hogy teljes mértékben licencelünk és kifejezett írásos engedélyt kapunk a szinkronszínésztől a Voice NFT felhasználási jogaira vonatkozóan. A hangszínészek előzetes garanciát kapnak, hogy a munkájukat megfelelően kompenzáljuk, ami sokkal magasabb, mint bármely szakszervezeti tarifa. A szinkronszínész a Voice NFT minden másodlagos eladásából jogdíjat kap, amiből mi 0%-ot veszünk ki.

A szinkronszínész eldöntheti, hogy személyazonosságát összekapcsolja-e az általa adott hanggal. Sokuk valójában úgy dönt, hogy személyiségi jogainak védelme érdekében egy teljesen új fiktív karakter hangját adja a Voiceverse-nek. Lényegében a színésznek teljes kontrollja van az egész folyamat felett. Azért említettük, hogy „nincs további jogi huzavona”, mert minden jogi részlet tisztázva lett, így a végfelhasználónak nem kell ezzel foglalkoznia. Ez rossz megfogalmazás volt részünkről, és még egyszer elnézést kérünk érte.

Sok olyan választ is kaptunk, amely szerint a Voice NFT-k potenciálisan elvehetik a munkát a hangszínészektől. Ezt meg fogjuk változtatni, mivel azáltal akarjuk felforgatni az iparágat, hogy új lehetőségeket nyitunk a hangszínészek számára, nem pedig lecseréljük őket. Szeretnénk minden hangszínészt bevonni a vitába, akár tapasztalt veterán, akár most kezdi a pályáját. Szeretnénk több lehetőséget teremteni a szinkronhangok számára, hogy kihasználhassák képességeiket és jövedelemre tegyenek szert.

Első lépésként csak a web3 funkcionalitásokra fogunk összpontosítani, mint például a hang „skinek” a Metaverse világokban, vagy más profilkép NFT-k személyre szabása; a testreszabáson és a szórakoztatáson alapuló funkciók, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy felépítsék web3-as személyiségüket. Elnézést kérünk, ha bárkit is fenyegetve éreztettünk, és reméljük, hogy együtt tudunk dolgozni egy jobb és fényesebb jövőért a szinkronhangok számára mindenhol.”

Ez bizony kínos…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu