Filmsztárok játékokban – A 15 legismertebb videojáték-szinkronszínész, akik egyben igazi sztárok is

VÉLEMÉNY – A videojátékokban az utóbbi időben egyre több a híres szinkronszínész, köztük ez a néhány kiválasztott, akik napjainkban ikonikussá váltak.

 

 

Egy jó szinkronszínész éppúgy meg tud dobni egy videojátékot, mint egy animációs tévéműsort vagy filmet. Anélkül, hogy az arckifejezésükre vagy a testmozgásukra támaszkodhatnának egy-egy érzelem közvetítésében, különleges ember kell ahhoz, hogy olyan teljesítményt nyújtsanak, amely méltó a világ legnépszerűbb videojátékainak némelyikéhez. Szerencsére rengeteg tehetséges szinkronszínész van, akik képesek biztosítani a játékosok által áhított érzelmi mélységet és realizmust.

Ahogy a videojáték-ipar egyre növekszik, nem csoda, hogy egyes stúdiók hollywoodi sztárokhoz fordulnak, hogy úgy keltsék életre szeretett karaktereiket, ahogyan azt kevesen tudják megfelelően megtenni. Még ha nem is ez a címszereplő, egy felismerhető hang lehet az, amire a rajongóknak szükségük van ahhoz, hogy teljesen beleéljék magukat a játék történetébe.

 

 

  1. Michael Ironside – Splinter Cell (2002)

 

Bár a legutóbbi, 2013-as Splinter Cellben már Eric Johnson volt Sam Fisher hangja (és külseje is), a legelső, 2002-es résztől kezdve (amelynek már készül a remake-je) Michael Ironside volt az ikonikus karakter hangja.

Bár az NSA szuperügynök külseje egészen másmilyen volt, Ironside mély, sokszor fenyegető baritonja rengeteget adott a karakterhez, így hatalmas volt a felháborodás, amikor helyette Eric Johnson „vette át” a karaktert 2013-as Splinter Cell: Blacklist-ben. (Sokan ennek is tulajdonítják, hogy az a játék megbukott.)

 

Vin Dieselt környezetünk megóvása érdekében szerintem be kellene tiltani… Viccet félretéve: nem lett volna rossz a Wheelman, mert jó ötleteket és újdonságokat találunk benne, csak a gagyi történetet és a rémes TPS részt tudnám feledni…

 

  1. Vin Diesel – Wheelman (2009)

 

Bár rengeteg Fast & Furious-játék létezik, meglepő módon Vin Diesel nem erre tette fel minden erejét a videojáték-iparban. Diesel 2009-ben nem csak egy játszható karakter hangját adta, hanem saját autós játékának, a Wheelman-nek is ő volt az arca.

Bár a kritikusok nem szerették, mégis volt némi varázsa a játéknak. A színész nem véletlenül vállalt annyi szinkronmunkát, hiszen a durva hangja hihetetlenül jól szól, különösen az üldözéses jeleneteknél.

 

 

  1. Elliot Page – Beyond Two Souls (2013)

 

Mivel egy olyan videojátékról van szó, ahol a döntések valóban számítanak, a Beyond: Two Souls az egyik legborítékolhatóbb játék volt annak idején. A Beyond: Two Souls egy akciódús játék, amelynek cselekményében a természetfeletti elemek keverednek a feszültséggel, hiszen a játékosnak ki kell találniuk, hogy a kormány miért érdeklődik annyira Jodie Holmes iránt (akit Elliot Page alakít, akkor még Ellen Page-ként…), és aziránt hogy ki az a láthatatlan entitás, aki folyton vele van.

Mivel a játék döntésalapú, sok rajongó imádta. Nemcsak a játékosok döntései befolyásolták a végeredményt, hanem a párbeszédek is jól megírtak voltak, mivel Page előadásmódja segített abban, hogy érzelmileg is benne maradjanak a narratívában. És akárcsak a Beyond: Two Souls emellett egy igazi „all-star” szereplőgárda, hiszen Willem Defoe is szerepel benne.

 

 

  1. Kevin Spacey – Call of Duty: Advanced Warfare (2014)

 

Bár Kevin Spacey nevét alaposan megtépázta, hogy az utóbbi években egy elég csúnya metoo botrányokba keveredett (igaz, a legdurvább alól felmentették), az mégis tagadhatatlan, hogy mind a mai napig az egyik legzseniálisabb színész.

Remek színészi teljesítményét a Call of Duty: Advanced Warfare-ben is kamatoztatta, ahol John Irons-t, egy eleinte szimpatikusnak tűnő magas rangú, amerikai katonai tisztet alakít, akiről fokozatosan kiderült, hogy egy teljesen bekattant, hatalommániás őrült, aki háborút indít az Egyesült Nemzetek hadereje ellen. Bár a játék sztorija elég sablonos volt, Spacey saját színészi teljesítményével rengeteget tett hozzá, hogy az mégis emlékezetes maradjon.

 

 

  1. Elijah Wood – Legend Of Spyro (2006)

 

Aki leginkább A Gyűrűk Ura-trilógiában nyújtott kiváló alakításáról ismert, mint Zsákos Frodó, azok, akik még nem játszottak a Legend of Spyroval, meglepődhetnek, hogy egy lila sárkány hangját is ő adta.

Nem Elijah Wood volt az egyetlen sztár, aki hangját kölcsönözte a játékhoz: David Spade, Gary Oldman és Christina Ricci is a sztárvilágot gyarapította. Elijah Woods alakítása kiemelkedik a többiek közül, ártatlan és fiús bájával még szerethetőbbé teszi a főhőst.

 

 

  1. Samuel L. Jackson – Grand Theft Auto: San Andreas (2004)

 

2004-ben szinte mindenki kedvenc mocskos szájú színésze Frank Tenpenny rendőrtisztként tűnt fel a Grand Theft Auto: San Andreasban. Bár a játék még így is hatalmas siker lett volna, ha nem került volna bele Jacksons elismertségével, a rajongók örömmel ismerték fel a hangját, amely úgy tűnt, tökéletesen illik a szerephez és a játék egészének általános hangulatához.

Ellentétben néhány híresség videojátékos cameójával, ez a szerep mintha Samuel Jacksonra lett volna szabva, megmutatva a rá jellemző szokásos harsány humor és az intenzitás szokatlan kombinációját.

 

 

  1. Kiefer Sutherland – : The Phantom Pain (2015)

 

A Metal Gear Solid minden idők egyik legkedveltebb videojáték-sorozata, és vitathatatlanul a valaha készült legjobb lopakodós franchise. Az egyik dolog, ami a sorozatot olyan nagyszerűvé teszi, amellett, hogy kartondobozokban lopakodunk és kígyók fejét harapdáljuk, maga a főszereplő: Solid Snake.

Bár a sorozat ötödik részéig kellett várni rá, de abban az ikonikus karakter hangját Kiefer Sutherland kölcsönözte. És mivel Sutherland a 24-ben Jack Bauer szerepében több száz epizódon keresztül játszotta a főszerepet, a 24: A játékban is ő adta a karakter hangját, de semmi sem múlja felül Snake alakítását az MGS V-ben.

 

 

  1. Michael Mando – Far Cry 3 (2013)

 

Bár Michael Mando nem egy hatalmas sztár, viszont egy híres játékban és iszonyúan népszerű sorozatban is felejthetetlen alakítást nyújtott. A játék a Far Cry 3, ahol ő volt Vaas Montenegro, aki talán napjainkban minden idők legeltaláltabb és leghátborzongatóbb antagonistája. „Mondtam már, mi az őrület definíciója? Ha mindig ugyanazt a kib*szott dolgot csinálod és más eredményeket vársz” – Far Cry fanok, megvan a hátborzongató jelenet, nem igaz? Ez a mondat Michael Mando szájából hangzik el, aki nem csak hangját, de külsejét is kölcsönözte a 2013-as Far Cry 3-hoz és a Far Cry 6 nemrég megjelent Vaas: Insanity DLC-jéhez. Számunkra az ő általa alakított Vaas a Far Cry sorozat legfélelmetesebb, bekattant „főellensége” (annak ellenére is, hogy végül nem lesz az a Far Cry 3-ban).

Mando ugyanakkor minden idők egyik legzseniálisabb sorozatában, a Better Call Saulban is szerepel, mint Nacho Vargas. Bár itt is „rosszfiút” (egy mexikói gengsztert) alakít, mégis, itt másféle módon összetett karakter, hiszen vannak jó tulajdonságai is.

 

 

  1. Giancarlo Esposito – Far Cry 6 (2021)

 

Ha már Far Cry 6, akkor Michael Mando mellett muszáj megemlíteni Giancarlo Espositót is, aki szintén szerepelt a Better Call Saulban (illetve a Breaking Badban is, ahol ő volt az egyik fő „antagonista”), mint Gustavo Fring, az egyszerre félelmetes, rejtélyes, ugyanakkor makulátlan modorú drogkereskedő üzletember, aki rendkívüli kegyetlensége és elképesztő manipulációi és intellektusa mellett sokszor meglepően emberi és kedves is tud lenni. Persze, ez a „kedvesség” a legtöbbször csak álca…

A Far Cry 6-ban Esposito egy hasonló karaktert alakít: Anton Castillót, a diktátort. A kicsit már a sablonokra építő játék nagyon sokat köszönhet Giancarlo Esposito hátborzongató alakításának.

 

 

  1. Rami Malek – Until Dawn (2015)

 

Egy másik példa arra, hogy egy karakter pontosan úgy néz ki, mint a szinkronszínész, Rami Malek megjelenése a 2015-ös Until Dawn című horrorjátékban tökéletesen illik a játékhoz. Annak ellenére, hogy annyira felismerhető, Malek minden, csak nem zavaró, egyenesen emlékezetes alakítást nyújt, ami teljesen beleélheti a játékosokat a játék karaktereibe.

Ahelyett, hogy egy visszafogottabb megközelítést választott volna, Malek igazi bekattant alakítást nyújt, egy olyan pszichotikus összeomlással, amely mással nem lett volna ugyanolyan a szerepben.

 

 

  1. Kit Harington – Call Of Duty: Infinite Warfare (2016)

 

Minden idők vitathatatlanul legnépszerűbb videojáték-franchise-a az évek során komoly sztárszereplőkkel bővült. A játék minden egyes részével szinte hagyománnyá vált, hogy egy világsztárt castingolnak a játék egyik főszerepére, hogy teljes mértékben kibontakoztassák a kampánymód néhány árnyaltabb cselekményszálát.

A már említett Call of Duty: Advance Warfare-beli Kevin Spacey mellett a Call of Duty: Infinite Warfare sem kivétel, hiszen ebben Kit Harrington alakít egy kegyetlen és félelmetes ellenfelet, ami szinte tökéletes feladat volt a Trónok harca sztárjának. Harington egyben megmutathatta, hogy a gonosz antagonista szerepében is nagyszerű alakításra képes.

 

 

  1. Ray Liotta – Grand Theft Auto: Vice City (2002)

 

A Grand Theft Auto sorozat sokat köszönhet a gengszterfilmeknek, hiszen a sorozatot mindig is ezek ihlették – legyen szó akár a Heatben szereplő rablásokról, amelyeket a GTA V-hez kölcsönöztek, vagy a GTA: Vice Cityben szereplő Sebhelyesarcúból a napfényes 1980-as évek Miamijáról. De nem a helyszín az egyetlen dolog, amit a negyedik játékhoz kölcsönöztek.

Ray Liotta játssza Tommy Vercettit, a Vice City játszható karakterét, és ha a játékosok becsukják a szemüket, ugyanúgy hallhatják Henry-t a Goodfellasból. És bár sok színész van, aki egy filmben Vercettit alakíthatná, Liotta olasz-amerikai akcentusát senki sem tudja felülmúlni.

 

 

  1. Mark Hamill – Arkham Asylum (2009)

 

Mark Hamill mindig is Luke Skywalker lesz elsősorban, de annak ellenére, hogy az mozifilmes karrierje hamar lehanyatlott, ennek hiányában mégis évek óta rendkívül sikeres szinkronszínész. Hamill Jokernek: minden idők egyik leghíresebb Batman-gonoszának adott hangot a kritikusok által is elismert Batman: Arkham Asylumban.

Hamillnak már korábban is volt tapasztalata a Joker szinkronszínészi szerepében, hiszen a karaktert a gonosztevő rengeteg tévés változatában és több animációs filmben is eljátszotta. Az Arkham Asylumban nyújtott alakítása az egyik legjobbja, tökéletesen visszaadja azt a mániákus hangot, amely annyira félelmetesé teszi Jokert.

 

 

  1. Norman Reedus – Death Stranding (2019)

 

Mivel ez az első játék Hideo Kojimától a Konamitól való szakítása után, a fejlesztő tudta, hogy a Metal Gear-sorozaton eltöltött idő után a Death Strandingnek nagyobb léptékűnek kell lennie. Ezt úgy érte el, hogy Norman Reedust választotta Sam Porter Bridges, a játék játszható karakterének szerepére.

A Boondock Saints és a The Walking Dead között a Death Stranding a színész egyik legjobb munkája. A Death Strandingben nem csak Reedus szerepel, hanem az egész játék tele van hihetetlen színészekkel, köztük Mads Mikkelsen, Léa Seydoux, a két utóbbi James Bond film női sztárja, sőt, még olyan rendezők, mint Guillermo Del Toro és Nicholas Winding Refn sem hiányoznak.

 

 

  1. Keanu Reeves – Cyberpunk 2077 (2020)

 

A rajongók már a játék teljes megjelenése előtt megpillanthatták Keanu karakterét a Cyberpunk 2077-ben, aki egy igazán félelmetes és meglepő felfedezéssel őrjöngött az interneten egy gameplay trailer során. Sajnos a Cyberpunk 2077-nek nem volt a legjobb híre a megjelenéskor, mivel a különféle bugok miatt a játék durván befejezetlennek tűnt.

A frissítéseknek köszönhetően ez az egyébként rendkívül addiktív, és remekül kidolgozott szerepjáték egyre inkább játszható, iden jön a next-gen konzolos patch, Keanu karaktere pedig még mindig kiemelkedő, és remekül illik a komor és sötét futurisztikus világhoz. Mivel Keanu Reeves vitathatatlanul napjaink egyik legnépszerűbb sztárja, továbbá a hibái ellenére is a Cyberpunk 2077 az elmúlt évtized egyik legfontosabb címe, amelyben Reeves a történet szempontjából alapvetően fontos és remekül kidolgozott karaktert alakít, így számunkra egyértelmű volt, hogy listánknak ő a „nyertese”.

-BadSector-

Ti másféle listát állítottatok volna össze? Más sorrendben, vagy más színészekkel? Írjátok meg a kommentárokban!

 

 

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu