Robert Pattinson megmagyarázta, mit gondol Batman gyilkolásmentes szabályáról

MOZI HÍREK – Robert Pattinson elmondta, hogyan értelmezi Batman gyilkolást tiltó szabályát, és azt is elmagyarázta, hogyan közelítette meg a karakter erőszakos viselkedését Matt Reeves filmjéhez.

 

A márciusban megjelenő The Batman című filmben Pattinson alakítja a Sötét Lovag főszerepét. Ő lesz a 13. színész, aki élőszereplős változatban eljátssza a karaktert, és a Matt Reeves rendezte filmben debütál Batmanként/Bruce Wayne-ként.

Az évek során Batman karakterének kulcsfontosságú eleme volt, hogy nem hajlandó megölni az ellenségeit. A karakter szinte minden változata tartotta magát ehhez a szabályhoz, kezdve az Adam West-féle Batmantől a Michael Keaton és Christian Bale által játszott modernebb változatokig. Ez alól figyelemre méltó kivétel Ben Affleck Batmanje, aki vitathatatlanul a karakter legerőszakosabb változata a filmvásznon, és akiről kiderült, hogy öl, sőt még fegyvert is használ (olyan fegyvereket, amelyeket Batman más változatai jellemzően elkerülnek). Évek óta folyik a vita arról, hogy Batmannek ölnie kellene-e vagy sem, és most Pattinson is beleszólt.

A francia Premiere magazinnak adott interjújában (a The Directen keresztül) Pattinson a Batman verziója mögött meghúzódó pszichológiáról beszél, és konkrétan a karakter gyilkolásmentes szabályáról. Amellett, hogy elmagyarázta, hogyan közelítette meg Batman ezen aspektusát, Pattinson arról is beszélt, hogy csak akkor tudott volna szuperhőst játszani, ha megengedik neki, hogy beleássa magát a karakter zűrösebb oldalába. Pattinson teljes idézetét (franciából fordítva) alább olvashatod:

„Van egy szabály Batmannél: nem szabad ölnie. Ezt kétféleképpen lehet értelmezni. Vagy csak a megfelelő büntetést akarja kiszabni, vagy ölni akar, de az önuralma megakadályozza ebben.

„Az első bunyó jelenetét így képzeltem el, magamban viccesebb verzióként: valami legbelül arra készteti, hogy csak el akarja vágni a fickó torkát! Azt mondtam magamnak, hogy ha éjszakánként bűnözőket üldöz, akkor lehetetlen, hogy ne lelje benne örömét. Szenved, és ez a vágy eluralkodik rajta. És a „kopogtatás” hatására kitisztul az elméje, megnyugszik, a teljességhez közeli állapotba kerül. Biztos vagyok benne, hogy ebben az első harcban sikerül meggyőznie magát arról, hogy minden előtte álló fickó az, aki megölte az anyját (Nevet.) És így minden dühét ki tudja vezetni.

„Az az érdekes, hogy ez a Batman gyakorlatilag a csatornában él. Sehol sincs otthon, csak az utcán, amikor az öltönyét viseli. Bűnözői életet él, de anélkül, hogy bűncselekményeket követne el! Úgy éreztem, hogy ebből ki tudok hozni valamit. Egyébként is, csak akkor tudnék szuperhőst játszani, ha tényleg mocskos lenne!”

Pattinson megjegyzései megerősíteni látszanak, hogy a The Batman nem fogja megmutatni, hogy karaktere bárkit is megöl. Azonban, ahogy a The Batman trailerekből kiderül, minden bizonnyal sok bűnözőt láthatunk majd, amint életveszélyesen összeveri őket. A karakter legtöbb értelmezése ennél messzebbre nem fog elmenni: a filmben Batmant erőszakos összecsapásokban akarják megmutatni, de nem akarják, hogy gyilkos csapásokat mérjen rá. Affleck Batman V Supermanben bemutatott verziója esetében Zach Snyder rendező azzal érvelt, hogy ez a karakter irreális megközelítése, és szándékosan mutatta meg, hogy az önbíráskodó tettei halálos következményekkel járnak. Sokan visszautasították ezt az értelmezést, de nemrég a DCEU legújabb projektjében, a Peacemakerben a főszereplő azzal érvelt, hogy Batman rosszabb hős, mert nem öli meg a gonosztevőket, hanem hagyja, hogy elmeneküljenek, és hosszú távon még több kárt okozzanak.

Az, hogy Batmannek ölnie kellene-e vagy sem, minden bizonnyal olyan vita, amire nincs könnyű válasz, de érdekes látni, hogy Pattinson hogyan dolgozta bele ezt a kérdést a karakterről alkotott elképzelésébe. A maga részéről Batman ölni akar, még azt is sugallja, hogy minden gengszter, akivel megküzd, azt képzeli, hogy ő az, aki megölte a szüleit, de megmarad benne az önuralom egy szálkája, hogy megállítsa magát. Úgy tűnik, hogy A Batmanben alapvetően csak az választja el Pattinson Bruce-ját a bűnözőktől, akikkel harcol, hogy ne hagyja, hogy a dühe teljesen feleméssze. Ez egy nagyon vékony határvonal, amelyen Batman már évtizedek óta jár. Amikor Pattinson verziója a Sötét Lovagról végre a képernyőkre kerül, izgalmas lesz látni, hogy mennyire közel kerül ahhoz, hogy átlépje azt.

Forrás: Screenrant

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here sincs 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu