Kínának nem tetszett, ahogy a Harcosok klubja véget ért – írattak egy új befejezést a filmhez [VIDEO]

MOZI HÍREK – Semmi újdonság nincs abban, hogy a kínai cenzúra szereti átértelmezni a nyugati – zömében amerikai – filmek befejezését. Ám amit a Harcosok klubja esetében műveltek, attól még az edzett filmkritikusok hátán is feláll a szőr…

 

 

David Fincher Harcosok klubja című kultfilmje új befejezést kapott egy friss online kiadásban Kínában – írja a Vice. Kínában az importált filmeket gyakran úgy alakítják át, hogy a kormány törvényről és rendről vallott nézeteit fenntartsák. A Harcosok klubja elég intenzív, anarchiapárti befejezéséhez ez komoly átdolgozást jelentett.

Az 1999-es film eredeti befejezésében (vigyázat, spoiler veszély – már ha akad még, aki nem látta ezt a filmet. Ha igen, miért nem, és irány megnézni, most rögtön!!!) a narrátor (Edward Norton) rájön, hogy az életét fenekestül felforgató, toxikus barátja, Tyler Durden (Brad Pitt) – aki megalapította a címadó Harcosok klubját, és egy igazolhatóan anarchista szektává alakította azt – valójában csak az ő alteregója. Ahelyett, hogy megállítaná Tyler fogyasztásellenes terveit, a narrátor végül inkább elpusztítja Tylert – majd újra összejön a női főszereplővel, Marla Singerrel (Helena Bonham Carter), miközben egy toronyház ablakából bámulják a körülöttük felrobbanó épületeket.

„Életem egy nagyon furcsa időszakában találkoztunk” – jegyzi meg, miközben megfogja a lány kezét.

„A Harcosok klubja készítése során egyetlen épület sem sérült meg” – üzeni a kínai kormány

A filmnek a kínai Tencent Video streaming oldalon most elérhető változatában azonban egy fekete képernyő jelenik meg, mielőtt az épületek felrobbannak. A robbanások helyett szöveg jelenik meg, amelyből kiderül, hogy a hatóságok sikeresen megakadályozták Tyler grandiózus antikapitalista akcióját.

 

 

 

 

„A Tyler-biztosította nyomok alapján a rendőrség gyorsan leleplezte az egész tervet, és letartóztatta az összes bűnözőt, sikeresen megakadályozva a bomba felrobbanását” – áll a feliratban. „A tárgyalás után Tylert elmegyógyintézetbe küldték, ahol pszichológiai kezelésben részesült. A kórházból 2012-ben bocsátották el.”

Nem világos, hogy a cenzúrát a Disney – aki jelenleg a film jogait birtokolja – vagy maga a Tencent Video végezte-e, bár egy forrás a Vice-nak azt mondta, hogy a filmet a szerzői jogok tulajdonosa szerkesztette meg, mielőtt a kormány jóváhagyta volna. A befejezésről készült képernyőképek a hétvégén kezdtek el keringeni a kínai közösségi médiában.

Kína cenzúrapolitikája rendszeresen átdolgozza a külföldi importfilmeket, hogy azok a kommunista párt nézeteit tükrözzék, míg a kínai gyártású filmeket kifejezetten a cenzúra elkerülésére tervezik. A közelmúltban olyan külföldi importált filmeket vágtak meg, mint a Bohém rapszódia (2019), amelyből eltávolították a droghasználatot és a meleg románcot ábrázoló jeleneteket, valamint a Logan (2017), amelyből erőszakos és meztelen jeleneteket vágtak ki.

Forrás: tomsguide.fr

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu