Új csavart vett az Epic Games vs. Apple per: több főügyész elítélte az Apple-t!

34 állam, továbbá Columbia (Washington, az USA fővárosa…) körzetének főügyésze szerint az Apple monopóliumot teremt az App Store-ral…!?

 

Nocsak, ez azért nem kis fordulat: amikor az Egyesült Államok államainak főügyészeinek lényegében kétharmada azt állítja, hogy az Apple továbbra is elnyomja a versenyhelyzetet az iOS platformon és az ezt használkó készülékeken, az az Epic Games számára lehet igazán kedvező, hiszen ők mindvégig ugyanezen az állásponton volt (és emiatt is próbálták megkerülni az Apple App Store és a Google Play Store mikrotranzakciós haszonkulcsát a Fortnite közvetlen fizetési megoldásával, mire az Apple és a Google is kirúgta Tim Sweeneyéket).

A Reuters tudósított egy levélről, amit Utah állam kezdeményezett. Ehhez gyorsan csatlakozott Colorado, Indiana, illetve Texas. A levelet magyarra fordítva közöljük: „Az Apple magatartása kárt okozott és okoz kárt a mobilalkalmazásokat fejlesztőknek és polgárok millióinak. Eközben az Apple továbbra is monopolizálja az alkalmazások forgalmazását és az iPhone-okon az applikáción belüli fizetési módszert, elfojtja a versenyt, és versenyfeletti nyereséget termel az évente közel billió dolláros okostelefon-iparágban. Paradox módon a szerződések egyoldalú kikényszerítéséhez elegendő piaci erővel rendelkező cégek védelemben részesülnének a trösztellenes ellenőrzés alól. Ezek pontosan azok a cégek, amelyek tevékenységei a legnagyobb okot adnak a trösztellenes aggodalomra.”

A tavaly meghozott ítélet ellen az Apple és az Epic Games fellebbezett, ugyanis az utóbbi azt akarta kicsikarna a bíróságból, hogy „az almásoknak” kötelezően támogatnia kellene a külsős, third-party fizetési alternatívákat (azaz ki lehessen oldalazni az Apple haszonkulcsát), ami végül nem valósult meg. Yvonne Gonzales Rogers bírónő szerint az Apple 15-30%-os haszonkulcsa nem sérti meg az antitröszt törvényt, ám eközben a techcég továbbra sem engedte vissza az Apple App Store-ra a Fortnite-ot.

Az Apple-nek márciusban reagálnia kell, de már most azt mondja a cég, hogy az Epic Games el fog hasalni, miközben kiemelte, hogy az App Store egy biztonsági réteget is fenntart a fogyasztóknak, és a fejlesztőknek sok lehetőséget biztosít…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu