Sármos, intelligens és igazi kaméleon – Matt Damon legjobb filmjei, rangsorolva

VÉLEMÉNY – Íme Matt Damon színész, producer és forgatókönyvíró nyolc legjobb filmje, rangsorolva.

 

Matt Damon a 90-es évek óta Hollywood egyik legsikeresebb és legkeresettebb színészének számít. A Harvardon végzett színész a kritikusok elismerését az 1997-es Good Will Hunting című romantikus/dráma megjelenése után kapta meg, amelyben nemcsak a főszerepet játszotta, hanem a forgatókönyvet is ő írta színésztársával, Ben Affleckkel együtt. A Good Will Hunting sikere óriási volt, és a filmnek köszönhetően Damon fiatalon, 27 évesen Oscar-díjas lett.

Azóta Damon a szakma leghíresebb színészeivel és rendezőivel dolgozott együtt, Steven Spielbergtől kezdve – aki nemrég ünnepelte 75. születésnapját – Martin Scorsese-en át Ridley Scottig. Filmjei együttesen közel 4 milliárd dollárt hoztak az észak-amerikai jegypénztáraknál, amivel Damon minden idők egyik legjobban kereső színésze. 2021-ben két filmet mutatnak be Damon főszereplésével, az első Tom McCarthy júliusban bemutatott Stillwater című filmje, a második pedig Ridley Scott októberben bemutatott, megosztó Azt utolsó párbaj című alkotása. Íme, a nyolc legjobb Matt Damon-film, rangsorolva.

 

 

  1. Ocean’s Eleven – Tripla, vagy semmi

 

Ha egy filmben George Clooney, Matt Damon, Andy García, Brad Pitt és Julia Roberts játszik, az biztos, hogy nagyszerű lesz. Az Ocean’s Eleven című 2001-es krimi-vígjátékot Steven Soderbergh rendezte, aki pályafutása során többször dolgozott együtt Damonnal. A színész és a rendező több filmben is dolgozott együtt, többek között a The Informant!, a Nincs hirtelen mozdulat, a Behind The Candelabra és a Contagion című filmekben. Az Ocean’s Eleven végül több mint 450 millió dolláros bevételt hozott a kasszáknál, és hamar a rajongók kedvencévé, valamint a rablófilmek klasszikusává vált.

 

 

  1. Az aszfalt királyai

 

A 2019-ben bemutatott Ford v Ferrari nem csak Matt Damon egyik legújabb filmje, hanem az egyik legelismertebb kritikailag is. (Szerintünk is.) Ez a szórakoztató sportdráma nagy sikert ért el a 2020-as Oscar-díjátadón, négy jelölést kapott, köztük egyet a legjobb film kategóriában. A film végül a legjobb hangvágásért és a legjobb filmvágásért járó Oscar-díjat is elnyerte. Christian Bale és Matt Damon, akik Ken Miles-t, illetve Caroll Shelby-t alakítják, remekül játszanak együtt a vásznon, és a két színész alakítása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Ford kontra Ferrari olyan jó legyen.

 

Alicia Vikander közös tulajdonságot fedezett fel a Bourne-filmek karaktereiben: „Valamennyien nagyon elszántak és célratörőek, s ami ezzel jár, roppant magányosak is.

 

  1. A Bourne-rejtély

 

A Bourne-rejtély egy akció/thriller, amely nagy hatással volt Damon karrierjére. Jason Bourne megformálása a színész egyik legikonikusabb szerepévé vált, és a film végül egy nagy filmes franchise-zá nőtte ki magát. Paul Greengrass, Tony Gilroy és Doug Liman rendezőként végigkísérte az epikus és kalandos franchise elkészítését. A Bourne-filmek talán nem tartoznak Damon legelismertebb munkái közé, de a kezdeti megjelenésük óta mindenhol hatást gyakorolnak a közönségre, és még mindig sokan szeretik őket.

 

Matt Damon folyvást megmentésre szorul.

 

  1. Mentőexpedíció

 

Matt Damon zseniális alakítást nyújt Ridley Scott Mentőexpedíció című filmjében. Kilencvenegy százalékos kritikai pontszámmal a Rotten Tomatoes-on, több mint hatszázmillió dolláros jegybevétellel és hét Oscar-jelöléssel nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a film hatalmas siker volt. Matt Damon játssza Mark Watney-t, a Mars bolygón rekedt űrhajóst, akinek az életéért kell küzdenie a rendelkezésére álló kevés eszközzel a megmentés reményében. A Marsbéli egy kihagyhatatlan film, és egyike a Ridley Scott és Matt Damon ritka együttműködésének.

 

Az utolsó párbaj kasszáknál történő bukását nem a Ridley Scott által megvádolt ezredfordulósok okozták, sokkal inkább a világjárvány és az a tény, hogy a középkori dráma nem éppen a legnépszerűbb műfaj manapság.

 

  1. Az utolsó párbaj

 

Az utolsó párbaj a bátorság, az erő és a túlélés története. Amikor Jacques Le Gris (Adam Driver) brutálisan megtámadja Marguerite de Carrouges-t (Jodie Comer), a nagy tekintélyű lovag, Jean de Carrouges (Matt Damon) feleségét, a nő előáll, és megvádolja támadóját. Bár ez a döntése rendkívül bátor a részéről, mindhárom szereplő életét veszélybe sodorja egy olyan párbaj során, amelyből egyikük sem kerülhet ki élve. A 2021 októberében bemutatott film megosztotta a kritikusokat és a közönséget egyaránt.

 

 

  1. A tégla

 

Martin Scorsese A tégla című filmje egy hihetetlen film a bűnözésről, a családról és a hűségről, amelyben a zseniális Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio és Matt Damon játszik. A film hatalmas sikert aratott a 2007-es Oscar-díjkiosztón, öt Oscar-jelölést kapott, és ebből négy kategóriában nyert, köztük a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb filmvágás kategóriájában. Thelma Schoonmaker vágta A tégla című filmet, és Martin Scorsese egyik régi munkatársa. Együtt dolgozott vele néhány legnagyobb filmjén, köztük a Nagymenők, a Dühöngő bika és a New York bandái című filmeken.

 

 

  1. A Ryan közlegény megmentése

 

Ez az epikus háborús film a harcban lévő katonák történetét meséli el, akik minden nap az életükért harcolnak, és megtisztelik hazájukat azzal, hogy teljesítik kötelességüket, hogy megtalálják Ryan közlegényt, és felfedezik saját személyes erősségeiket. Matt Damon hihetetlen alakítása mellett Ryan közlegényként Tom Hanks viszi a filmet Miller százados szerepében, aki a Ryan megtalálására irányuló küldetést vezeti. Steven Spielberg mestere a szakmájának, és a Ryan közlegény megmentése rendezői munkája tökéletes példa erre – még a legjobb rendezésért járó Oscar-díjat is elnyerte.

 

 

  1. Good Will Hunting

 

A legjobb Matt Damon-filmek listájának első helyén az időtlen romantikus/dráma, a Good Will Hunting áll. Matt Damon nem csak a főszerepet játszotta Will Hunting szerepében, de Ben Affleckkel közösen írták a film forgatókönyvét, és a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat is hazavihették. Robin Williams messze az egyik legjobb aspektusa a Good Will Huntingnak. Pályafutása egyik legjobb alakítását nyújtotta Sean Maguire-ként, a jószívű és földhözragadt terapeutaként, aki úgy tűnik, az egyetlen ember, aki el tud hatolni Willhez. Robin Williams a filmben nyújtott alakításáért elnyerte első Oscar-díját is a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. A Rotten Tomatoes 98%-os értékelésével és azzal, hogy huszonöt évvel a bemutatása után is eléri a közönséget, ez a film kötelezően megtekintendő, és a 90-es évek egyik legjobb filmje, pont.

-theGeek-

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu