Kivonulhat a Facebook és az Instagram az Európai Unióból? Ezzel fenyeget a Meta!

TECH HÍREK – Az immár Meta néven ismert nagyvállalat arra „figyelmeztet”, hogy Facebook és az Instagram kivonulhat az Európai Unióból, ha nem könnyítik meg vállalat számára az adattovábbítást. A 2020-as döntés a Facebookot mint játékplatformot és a Quest virtuális valóságot is érintheti.

 

A Facebookot világszerte átalakították, 2021 folyamán elfogadott új névvel: Meta. A vállalat számos alkalmazás és platform tulajdonosa, amely a Meta Quest 2, a virtuális valóság eszközén keresztül erős szerepet játszik a videojáték-iparban, és egyéb szempontok, például a videojátékok Facebookon történő streamelése vagy a vállalat saját játékai révén is.

Mindez azonban megrendülhet európai területen, ha egy, a Meta által írt dokumentumban olvasható fenyegetés teljesül. Ebben a dokumentumban, melyet az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) nyújtottak be, a vállalat figyelmezteti az Európai Uniót: kivonhatja a Facebookot és az Instagramot az EU területéről, ha nem engedik meg, hogy információkat osszon meg Európa és Amerika között.

A konfliktus oka az Európai Unió Bíróságának (EUB) 2020-ban hozott ítélete, amely megállapította, hogy az EU és az Egyesült Államok közötti személyesadat-továbbítási mechanizmus nem érvényes. A vállalat az úgynevezett adatvédelmi pajzsra (vagy adatvédelmi pajzsra) támaszkodik, amely keretrendszerre támaszkodik a területek közötti adattovábbítási folyamatok során, ami fontos szempont a hirdetések és egyéb vállalkozások készítésekor.

„Ha nem fogadnak el egy új transzatlanti adattovábbítási keretrendszert, és nem tudjuk továbbra is használni a PPA-kat vagy más alternatív eszközöket az Európából az Egyesült Államokba történő adattovábbításra, előfordulhat, hogy nem tudjuk majd kínálni számos legfontosabb termékünket és szolgáltatásunkat, például a Facebookot és az Instagramot, Európában, ami hátrányosan befolyásolná üzleti tevékenységünket, pénzügyi helyzetünket és működési eredményeinket” – áll a közleményben.

„Ha nem tudunk adatokat továbbítani azon országok és régiók között, amelyekben működünk, vagy ha korlátozzák az adatmegosztást termékeink és szolgáltatásaink között, ez befolyásolhatja a szolgáltatásaink nyújtásának képességét, a szolgáltatásaink nyújtásának módját vagy a hirdetések célzásának képességét, ami negatívan befolyásolhatja pénzügyi eredményeinket.”

Az adatok fontosságát világszerte sokan ismerik, ahogyan azt is, hogy milyen engedélyeket adunk az alkalmazásoknak és platformoknak a személyes adatok gyűjtésére . A 2020-as döntés hatásai még nem léptek hatályba, de a Meta most így cselekedett, mert arra számít, hogy az idei év első felében alkalmazzák majd, és ekkor felfüggesztik az EU és az Egyesült Államok közötti adattovábbítást.

A bíróságok végleges döntésétől függően, és hogy a következmények végül olyan radikálisak-e, ez a a felhasználói adatokkal kapcsolatos probléma a jól ismert és hazánkban is előszeretettel használt közösségi hálózatokon túl a Meta Quest 2-őt is érintheti. A VR készülék egyre jelentősebb pénzeket hoz a konyhára, a hozzá kapcsolódó online bolt meghaladja az 1 milliárd dolláros bevételt, és 2022-ben is erős növekedés várható.

Forrás: Mashable

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu