Jelentős frissítésekkel érkezik az új PlayStation 5 és PlayStation 4 firmware

A rendszerszoftver-frissítés béta változata a mai nap folyamán válik elérhetővé, és lesznek benne érdekességek szép számmal.

 

A PlayStation Blogon összefoglalta a Sony, hogy mire számítsunk. Például új Party Chat opciók jönnek. A visszajelzések alapján választhatunk, hogy nyílt, vagy zárt kommunikációs csoportot szeretnénk. A nyílt opcióban a barátaink (és az ő barátaik) meghívó nélkül léphetnek be, míg a zárt megoldás csak a meghívottaknak szól. Ha a Game Base-en (PlayStation 5) vagy a Party-n (PlayStation 4; a magyar elnevezések eltérőek lehetnek) az Open Party opciót választjuk, akkor a nyílt csoportba csak a béta firmware-rel rendelkezők jöhetnek. A zárt megoldás viszont mindenkinek működni fog.

A PlayStation 5-ön ha valakit jelentenénk azért, amit mondott, vizuálisan is azonosítható lesz, hogy ki is beszélt, és a jelentésünk alapján a Sony eljárhat. A Share Play is frissül: közvetlenül a hangos kommunikációs „kártyáról” is indíthatjuk a PlayStation 5-ön ezt, így nem kell a Share Screent elindítani hozzá. PlayStation 4-es frissítésként a chatelők hangerejét egyenként is állítgathatjuk (ez a funkció eddig csak PlayStation 5-ön volt elérhető).

Az eddig voice chat néven futó hangos kommunikáció PlayStation 5-ön már party-ként keresendő. A Game Base menü három fület kapott: a barátaink, a hangos chatek és az üzenetek (friends, parties, messages). A barátaink fülön kereshetünk és a jelöléseket kezelhetjük (ezek elutasítása is könnyebb lett a Decline, elutasító gomb hozzáadásával), és egy játékost egy csoporthoz adhatunk (vagy újat is csinálhatunk) a Control Center alatt a Game Base-ben. Üzenetküldés, képek, videók és a csoport megosztott médiája is ott van ezen a kártyán. Ha a csoportban valaki megosztja a képernyőjét, akkor lesz ennek egy ikonja is.

A PlayStation 5 kezelőfelülete is újul. Lehetőségünk lesz a játékkollekciónkat műfaj alapján is szűrni, így könnyebben megtalálhatjuk a bizonyos élményeket. Az Options gomb segítségével bizonyos játékokat és appokat a Home képernyőn hagyhatunk (Keep on Home). Korlátozott a számuk, úgyhogy maximum képernyőnként öt ilyen gyors hozzáférést csinálhatunk oda! Amúgy maximum tizennégy játék és app lehet a Home kijelzőn. A trófeák kezelőfelülete is módosult: a trófeás kártyák és a trófealista dizájnja frissült. A trófeás nyomkövető oldalon (a trackeren) javaslatokat kaphatunk arra, hogy mit szerezzünk be legközelebb, és játék közben ezt bármikor elérhetjük a Control Centerből. A Create menüből a Share Screen könnyen elindítható a nyílt csoportunk számára.

A könnyebb kezelhetőséggel kapcsolatban is több funkció bővült. A képernyőt felolvasó Screen Reader (ami felolvassa a képernyőn levő szöveget és beszéddel segíti a konzol kezelését) hat új nyelvet támogat (orosz, arab, holland, brazíliai portugál, lengyel, koreai). Ezzel tizenöt nyelv lett támogatott (az eddigiek: amerikai és brit agol, japán, olasz, német, spanyol, latin-amerikai spanyol, francia és kanadai francia). Mono audiót is engedélyezhetünk a fejhallgatóknak, így sztereó vagy 3D audio helyett ugyanazt halljuk mind a két oldalon, ez a halláskárosultaknak lehet hasznos megoldás. A bekapcsolt funkciók pipákat kaptak, így könnyen át lehet tekinteni, hogy mit használunk.

Az Xbox One-on a Kinecthez hasonló megoldást kap az angol nyelvterületen korlátozott módon a PlayStation 5. Hanggal is kezelhetjük a konzolt, hogy az megnyissa a játékokat, appokat, beállításokat, vagy a média lejátszásában is könnyen működjön. Ez jelenleg az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban regisztrált fiókoknak érhető el. A beállításokban kell a Voice Command (Preview) funkciót engedélyezni. Utána a Hey, PlayStation! felütéssel kell kezdeni a hangos utasításunkat. A visszajelzések révén néhol segíteni fogja a hangos utasításunkat a konzol, és néha azonnal adhatunk visszajelzéseket. Ezt a funkciót bármikor kikapcsolhatjuk, és a fiatalok fiókjain soha nem rögzít hangokat a PlayStation 5. A korai tesztelés miatt a bétában érkező visszajelzéseket a Sony szorosan nyomon fogja követni. A további részletek itt olvashatóak.

Elég tömény újítások.

Forrás: Gematsu

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu