A Keresztapa digitálisan felújított változat – Egy hatalmas klasszikus, amelyet lehetetlen visszautasítani

RETRO FILM – Fél évszázaddal ezelőtt került a mozikba minden idők legnagyobb gengszterfilmje, A Keresztapa. Az évforduló alkalmából Francis Ford Coppola digitálisan felújított klasszikusa korlátozott számban kerül ismét a mozikba világszerte. Magyarországon február 10-től egy héten át csak a Cinema MOM-ban vetítik.

 

 

A szervezett alvilág számos nagyszerű film kiindulópontja volt, de a Marlon Brando és Al Pacino főszereplésével készült A Keresztapa vitathatatlanul a legnagyobb hatású mind közül. Francis Ford Coppola 1972-es, a családregény, a dráma és a gengszterfilm közötti szakadékot áthidaló filmje pusztán tíz évvel később, 1982-ben került a magyar mozikba, és nemcsak egy lebilincselő történetet vitt a vászonra: a helyszín, a második világháború utáni New York-i maffiaháborúk ábrázolásával is kitűnik ez a hatalmas alkotás. A kimerítő részletességnek és a kiváló színészi játéknak köszönhetően a Corleone-klán 1945-55 közötti története ötven évvel később is velünk van. A Mario Puzo azonos című regénye alapján készült film igencsak kíméletlenül ábrázolja az olasz származású maffiagépezetet, amely a világ egyik legfélelmetesebb, országokon belüli hatalmává vált, a maga idejében sokkoló jelenetekkel és leszámolásokkal.

 

RETRO FILM - Fél évszázaddal ezelőtt került a mozikba minden idők legnagyobb gengszterfilmje, A Keresztapa. Az évforduló alkalmából Francis Ford Coppola digitálisan felújított klasszikusa korlátozott számban kerül ismét a mozikba világszerte. Magyarországon február 10-től egy héten át csak a Cinema MOM-ban vetítik.

 

Hatalmas színészóriások szerepeltek benne

 

A Keresztapa kultikus státuszát részben kivételes szereposztásának köszönheti. Coppola Marlon Brandót kérte fel Don Vito Corleone szerepére, akinek zseniális alakítását Golden Globe-díjjal és Oscar-díjjal jutalmazták (utóbbit nem vette át, helyette egy indián nőt küldött a díjátadóra egy üzenettel). A másik főszereplő karakter a Don fia: Michael Corleone, aki eleinte tudatosan ódzkodott az üzlettől, majd az apja és testvére ellen elkövetett merénylet után átvette a családi vállalkozást. A Paramountnál sok korabeli sztár szóba került a szerepre, de Coppola egy fiatal, igazi olasz gyökerekkel rendelkező színészre vágyott. Döntése tökéletesnek bizonyult: bár a karrierje elején lévő, fiatal Al Pacino nem sokkal azelőtt csak kisebb filmekben szerepelt, alakításával hatalmas tehetségéről győzte meg a nézőket és a stúdiót egyaránt. A többi mellékszereplő, köztük James Caan, Robert Duvall, Richard Castellano és Diane Keaton is kiemelkedő alakítást nyújtott a filmben. A Keresztapa jellegzetes képi világát Gordon Willis, a „filmművészet Rembrandtja”, Gordon Willis kitűnően megválasztott színei, fényei és sötét, markáns kameraszögei keltik életre. Végül a film sikere elválaszthatatlanul kapcsolódik Nino Rota legendás, Grammy-díjas zenéjéhez.

 

 

Botrányok kísérték a filmet

 

Készül már egy tévésorozat is A Keresztapa forgatásából, melyből kiderül az az eddigi nem annyira ismert tény, hogy a filmtörténet legnagyobb klasszikusának elkészítését számtalan akadály nehezítette. Coppolát állandóan ki akarta rúgni a stúdió és Marlon Brandót és Al Pacinót is le akarták más színészekre cserélni. Mario Puzót, a film alapjául szolgáló regény szerzőjét sem hagyták nyugton: nyilvánosan összeveszett Frank Sinatrával, mert a hollywoodi sztár és énekes az egyik szereplőben, Johnny Fontane-ben magára ismert, de a produkciót a valódi maffia is fenyegette. Mind erről Az ajánlat című minisorozat készül, amely hamarosan debütál a Paramount+-on.

 

 

A mai napig állandóan velünk van

 

Coppolának végül sikerült keresztülvinnie a koncepcióját, és ezzel a legapróbb részletekig kidolgozott epikus filmmel világhírű rendező lett, aki a 11 Oscar-jelölésből hármat elnyert, köztük a legjobb filmnek és Mario Puzóval együtt a legjobb forgatókönyvnek járó díjat, emellett számos fesztiváldíjat is bezsebelt. Ikonikus karakterei, emlékezetes jelenetei és ikonikus dialógusai eltörölhetetlenül beleivódtak a huszadik század popkultúrájába, többek között közösségi hálók mémjeiként is.

Ötven évvel az eredeti mozikba kerülése után a Paramount stúdió Coppola szakmai irányításával teljesen felújította a filmet, és februárban egy korlátozott számú vetítéssorozat keretében világszerte kiválasztott mozikban újra a nagyvászonra tűzi. Magyarországon a MOM Park felújított, fotelekkel felszerelt Cinema MOM mozijában február 10-16. között egy héten át, kizárólag eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek vetítésre.

-BadSector-

A Keresztapa

Rendezés - 10
Színészek - 10
Történet - 10
Látvány/zene/hangok - 10
Hangulat - 10

10

MESTERMUNKA

Ötven évvel az eredeti mozikba kerülése után a Paramount stúdió Coppola szakmai irányításával teljesen felújította a filmet, és februárban egy korlátozott számú vetítéssorozat keretében világszerte kiválasztott mozikban újra a nagyvászonra tűzi. Magyarországon a MOM Park felújított, fotelekkel felszerelt Cinema MOM mozijában február 10-16. között egy héten át, kizárólag eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek vetítésre.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu