Assassin’s Creed The Ezio Collection – Egy sikeres bizalomugrás Nintendo Switch-en

TESZT – A tizenöt éves Assassin’s Creed licenc sok játékosra rányomta bélyegét, és mára a videojátékok egyik zászlóshajójává vált. Bár sokan még mindig vitatkoznak azon, hogy melyik a saga legjobb opusza, van egy, amelyik nagyon jó helyen áll: az Assassin’s Creed II és annak karizmatikus főhőse, Ezio Auditore. És ez jó dolog, mert a Ubisoft úgy döntött, hogy a reneszánsz Don Juanról szóló trilógiát Nintendo Switchre portolja. De vajon igazságot szolgáltat-e neki ez a portré? Ezt fogjuk látni.

 

 

A PC-n, PS4-en és Xbox One-on már megjelent Ezio Collection az Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed: Brotherhood és Assassin’s Creed: Revelations című játékokat tartalmazza. Ahogy a gyűjtemény neve is mutatja, a három játék Ezio Auditore da Firenze kalandjait követi nyomon, aki egy gazdag családból származó, gondtalan fiatalember, aki szabadidejében nőcsábász. De minden megváltozik, amikor rájön, hogy a családja részt vesz a templomosok és az asszaszinok közötti világméretű konfliktusban. Firenzétől Konstantinápolyig és Rómáig Ezio ősei testvériségének bőrébe bújik, hogy felkutassa a templomosokat és visszaszerezze az értékes Éden almáit. De mint az Assassin’s Creed rajongók tudják, ezek a játékok nem csak visszavisznek az időben. Követjük Desmond Miles-t is, akit arra kényszerítenek, hogy újraélje asszaszin őse, Ezio emlékeit. De azzal, hogy ide-oda járkál a múlt és a jelen között, saját integritása is veszélybe kerül. Ebben a trilógiában két összetett történetet találsz, amelyek az egész saga alapját képezték.

Mindenekelőtt fontos egy apró megjegyzést tenni a tartalommal kapcsolatban. Mint említettük, ez a gyűjtemény az Ezio-saga mindhárom részét (Assassin’s Creed II, Brotherhood és Revelations) magában foglalja. A franchise-t nem ismerők számára, ezek nem csak anekdotikus epizódok a sorozatban. Ezio a mai napig a játékosok egyik kedvenc bérgyilkosa. Ami az Assassin’s Creed II-t illeti, sokan a licenc legjobb epizódjának tartják. Ha van trilógia, amit érdemes felfedezni (még 13 évvel később is), akkor ez az. És a legkevesebb, amit mondhatunk, hogy van mit tenni. A három opus fő történeteinek befejezéséhez körülbelül 45 órára kell számítani. Ha pedig 100%-os teljesítményre vágysz, akkor a gyűjtemény élettartamát 100 órán túlra is kitolhatod.

 

 

Minden szinten, szinte minden

 

Ne feledd, hogy az összes DLC és egyéb bónusz (fegyverek és speciális ruhák) is szerepelnek ebben a gyűjteményben. Ez még több tartalmat és új kalandokat tesz lehetővé olyan történelmi személyiségekkel, mint például a nagy Leonardo da Vinci. Ha pedig még többet szeretnél megtudni az Assassin’s Creed univerzumról, a gyűjtemény tartalmazza a Lineage és az Embers játékokat is. Ez a két forgatókönyves alkotás (az egyik egy rövidfilm, a másik egy rajzfilm) néhány további elemet ad ahhoz, hogy teljesen elmerülj az Assassins világában.

Mindezzel együtt nincs okunk siránkozni a többjátékos módok vagy az új funkciók hiánya miatt. Tartalmilag a játék valóban olyan, mint annak idején volt. Ne számítson senki semmilyen meglepetésre. Tehát, ha már játszottál ezzel a három játékkal, akkor nem sok értelme van beszerezni ezt a gyűjteményt, hacsak nem hagyod, hogy a nosztalgia miatt kinyisd a pénztárcádat. Mert még mindig jó visszatérni a gyökerekhez egy olyan licenszhez, amely azóta sokat változott. Különösen azért, mert ez a port szépen tiszteleg a régi trilógia előtt.

 

 

Egy szemet gyönyörködtető port

 

A konzol korlátozott képességei ellenére az Assassin’s Creed: The Ezio Collection zökkenőmentes és szépen konvertált grafikus élményt nyújt. Akár kézi, akár dokkolt módban, a megjelenítés több mint értékelhető. A tájak gyönyörűek, az utcák élénkek, és grafikai szempontból csak a karakterek arcai kicsit elavultak. Ez annál is kellemesebb az Assassin’s Creed II-nél, amely az eredeti verzióhoz képest kevésbé finomabb színekkel, textúrákkal és jobb megvilágítással rendelkezik. Ráadásul az egész élmény nagyon gördülékeny, ami még jobbá teszi ezt az élményt a Nintendo konzolján. A framerátában nincs visszaesés, és az a néhány hiba, amivel kalandunk során találkoztunk, a gyűjtemény korábbi verzióiban is jelen volt.

Az utóbbihoz képest van néhány apró javulás. A HUD-ot optimalizáltuk a konzolhoz, hogy jobban olvasható legyen. Ez a gyűjtemény is kihasználja a Switch lehetőségeit az érintőképernyős felülettel és a különböző módokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a legtöbbet hozza ki ezekből az átdolgozott grafikákból, attól függően, hogy hordozható vagy dokkolt módban van. Apró részletek, amelyeket értékelünk, bár nem változtatják meg alapvetően az élményt.

Nem meglepő módon azonban ez a Nintendo Switch port nem éri el a korábban megjelent PC-s, PS4-es és Xbox One-os verziók szintjét: kisebb a megjelenítési távolság, illetve antialiasing és egyéb grafikus problémák is felmerülne. Bármennyire is jó ez a port a konzolra, ha lehet, még mindig ajánlatos a korábbi verziókat választani. De ha mégsem, akkor se ess pánikba: a Switch grafikája messze nem borzalmas, és nem okozhat igazi problémát.

 

 

Méretes

 

Ne feledje, hogy a teljes gyűjtemény (beleértve a hangcsomagot is) egyszerre történő letöltéséhez SD-kártyára lesz szükség. A teljes játék mérete 35 GB (mindezt úgy, hogy a Nintendo Switch alapból 32 GB-os tárhellyel rendelkezik).

Mint említettük, az Assassin’s Creed II majdnem 13 évvel ezelőtt jelent meg. Bár ez az opus nagyon jó játékmenetet kínált is, amikor megjelent, mostanra megöregedett. Pontatlanságokat találunk a mászásban, több mint alapszintű harcok, nem túl jó AI (különösen, amikor Ezio felismeréséről van szó, amikor éppen melletted áll)… A mi mai szemszögünkből nézve a játék tele van hibákkal, amelyek elég frusztrálóak lehetnek. Az érzékenységedtől függően akár arra is kényszeríthetnek, hogy letedd a konzolodat. De ha az ilyen játékmenet nem ijeszt meg, vagy ha természetednél fogva türelmes vagy, érdemes egy kicsit kitartani, hogy megszokd. Főleg, hogy a Brotherhood és a Revelations esetében ezek a hibák sokkal kevésbé vannak jelen.

Ennek ellenére sajnálkozhatunk a fejlesztések hiánya miatt ezen a területen. Már a 2016-os PS4-es és Xbox One-os Ezio Collection verzió esetében is világos volt: többet vártunk az eredeti játékok remasterétől. Egy kis változtatás nem lett volna túl sok, és lehetővé tette volna, hogy ezek a címek jobban irányíthatóbbak legyenek, néhány egyéb, apró részletről nem is beszélve. Röviden, ez a gyűjtemény megérdemelt volna egy kicsit több munkát, hogy ma már a valódi értékén értékeljük. De ez a változat még mindig jó módja annak, hogy felfedezzük a sorozatnak ezt az alapvető részét.

 

 

A Switch verzióba is „bizalommal beleugorhatunk”

 

Végeredményben ennek a portnak nincs szégyenkeznivalója a PC-s, PS4-es és Xbox One-os verziókhoz képest. A Ubisoft egy minőségi Switch-verzióval ajándékoz meg minket, amely jól tartja magát. Firenze, Róma és Konstantinápoly utcái szemet gyönyörködtetőek, és igazi élmény felfedezni őket a Nintendo konzolján. Tehát persze, ha van PC-d, PS4-ed vagy Xbox One-od, akkor jobban jársz ezekkel a verziókkal. De ha a Switch az egyetlen konzolod, és még sosem próbáltad ki ezeket az ikonikus játékokat, akkor érdemes megnézni ezt a gyűjteményt. A The Ezio Collection Nintendo Switch-en éppoly gazdag, mint amilyen szép, egy kellemes meglepetés, amely több tucat órára leköt majd – legalábbis ha nem ijeszt meg, hogy ez a klasszikus trilógia bizony, megöregedett.

-BadSector-

Pro:

+ Sikeres port a korlátozott konzol ellenére
+ Rengeteg tartalom
+ Meglepően jó grafika

Kontra:

– Többet vártunk magától a remastertől
– Régi játékosok számára nincs sok újdonság
– Öregedő játékmenet (különösen az AC II-nél)


Kiadó: Ubisoft

Fejlesztő: Ubisoft

Stílus: akció-kaland

Megjelenés: 2016, november 15 (PC, PS4, Xbox One), 2022 február 23.

Assassin's Creed The Ezio Collection

Játékmenet - 7.8
Grafika - 8.2
Történet - 8.4
Zene/hangok - 9.2
Hangulat - 9.2

8.6

KIVÁLÓ

Végeredményben ennek a portnak nincs szégyenkeznivalója a PC-s, PS4-es és Xbox One-os verziókhoz képest. A Ubisoft egy minőségi Switch-verzióval ajándékoz meg minket, amely jól tartja magát. Firenze, Róma és Konstantinápoly utcái szemet gyönyörködtetőek, és igazi élmény felfedezni őket a Nintendo konzolján. Tehát persze, ha van PC-d, PS4-ed vagy Xbox One-od, akkor jobban jársz ezekkel a verziókkal. De ha a Switch az egyetlen konzolod, és még sosem próbáltad ki ezeket az ikonikus játékokat, akkor érdemes megnézni ezt a gyűjteményt. A The Ezio Collection Nintendo Switch-en éppoly gazdag, mint amilyen szép, egy kellemes meglepetés, amely több tucat órára leköt majd – legalábbis ha nem ijeszt meg, hogy ez a klasszikus trilógia bizony, megöregedett.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu