Elon Musk annyi Starlinket küldött Ukrajnába, ahány csillag van az égen

Starlink internetes parabolaantennákat szállítottak Ukrajnába, az ország miniszterelnök-helyettese köszönetét nyilvánította ki Elon Musk-nak.

 

Nem világos, hogy merre tartanak – de valószínű, hogy maga a kormány fogja használni őket.

Jelenleg Ukrajnában az internet-hozzáférés meglehetősen jó, de a konfliktusok súlyosbodásával várhatóan romlani fog.

Eközben a vállalkozások megpróbálják rátenni a kezüket a parabolákra, mint tartalék rendszerekre.

Mikhajlo Fedorov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese Musk segítségét kérte, és a Twitteren közzétett egy képet a Starlink-ételek érkezéséről.

Hogyan működik a Starlink?

Csatlakoztassa az antennát – vagy hivatalos nevén terminált –, és automatikusan csatlakozik az égbolt legközelebbi Starlink műholdjához, amelyből több mint 2000 van.

A műhold ezután kommunikál a legközelebbi földi állomással vagy átjáróval, amely az internetet látja el.

Ezek az átjárók szerte a világon találhatók, de nem lehetnek túl messze az internetkapcsolat helyétől. Ukrajna szerencséjére van egy átjáró a szomszédos Lengyelországban.

Az internetkapcsolat az átjárótól a műholdra, majd a terminálra jut. A felhasználók egyszerűen csatlakoztatják az útválasztót a termináljukhoz, és a többiről a technológia gondoskodik.

A műholdas internet korábbi iterációinak egyik fő problémája a késleltetés, de a Starlink műholdak konstellációja viszonylag új technológia – alacsony Föld körüli pályán működnek, így a késleltetést ezredmásodpercekben, nem pedig másodpercekben mérik.

Ennek általában ára van. Az Egyesült Királyságban 495 GBP-be kerül az étel (a szállítási költséggel együtt), majd havi 89 GBP előfizetésbe kerül. Semmi sem utal arra, hogy az ukránoknak díjat kell fizetni a szolgáltatásért.

A termináloknak tiszta rálátásra van szükségük az égboltra, hogy működjenek, és van egy alkalmazás, amely segít a felhasználóknak megtalálni a megfelelő helyet az elhelyezésükhöz.

Szokásos megfontolások a kilógó fák és egyéb akadályok – Ukrajnában a felhasználóknak meg kell fontolniuk a biztonságot és azt, hogy hogyan tűnhetnek fel az orosz erők számára.

A beállítást követően az általuk kínált sebesség változó, de egy felhasználó, aki már hozzáfért egy terminálhoz, hétfőn azt írta Twitteren, hogy egy ideje elérte a 200 Mbps (megabit/s) sebességet.

Mennyire lesz hasznos a Starlink?
Az üzletemberek, mint például Sztyepan Veselovszkij, a Lviv IT Cluster vezérigazgatója, igyekeznek több terminálra rátenni a kezüket, de nehéznek találják.

„Megpróbálunk vevőkészülékeket vásárolni, de nem vagyok benne biztos, hogy sikerül-e.”

Jelenleg a legtöbb ukrán városban jól működnek az internetszolgáltatások, de fontos lesz, hogy a vállalkozások rendelkezzenek készenléti tervvel, ha a hálózatok meghibásodnának – mondta Veszelovskij.

Az ukrajnai internetsebességet figyelő NetBlocks a BBC-nek elmondta, hogy bizonyos területeken, például Szievierodonyeckben, Luhanszki oblasz közigazgatási központjában összeomlott az internet.

„A barátok és a család arról számolt be, hogy az elmúlt órákban nem érintkeztek szeretteikkel” – írta tegnap este. Jelenleg a cég azt állítja, hogy az internet sebessége a szokásos regisztrált szint körülbelül 80%-a.

Alp Toker, a NetBlocks azonban óva intett attól, hogy a Starlink-et a telefonhálózatok és a szélessáv helyettesítőjeként tekintsék: „A Starlink összeköttetést biztosíthat azáltal, hogy személyes hotspotot hoz létre az eszköz közelében tartózkodó emberek számára. Ez nagyon hasznos az újságírók és az ellenállási csoportok számára. vagy a választott kormány.”

Toker úr szerint ezek az eszközök a leghasznosabbak abban, hogy az újságírók és a politikusok információhoz jussanak a nagyvilághoz, ha Kijevben áramszünet lenne.

„Még ha csak néhány kiválasztott közül választották ki ezeket az eszközöket, ez jobb, mint az információ teljes hiánya.”

Biztonságos?
Egyesek megkérdőjelezték a műholdas internet használatának biztonságát egy konfliktus során, és azt sugallják, hogy az antennák orosz erők célpontjaivá válhatnak.

Egy széles körben megosztott twitter-szálon John Scott-Railton, a The Citizen Lab vezető kutatója azt mondta, hogy Musk segítségnyújtási ajánlatát „jó látni”, de óvatosságra intette a felhasználókat, és megjegyezte: „Oroszország több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az emberek megtámadásában műholdas kommunikációjukat célozva meg”.

De Toker azt nyilatkozta, hogy bár „van bizonyos kockázat, ha valakit például a fejük felett repülő drónokon keresztül észlelnek”, a hétköznapi polgárok számára nagyobb kockázatot jelenthet, ha meg kell magyarázniuk, miért volt a birtokukban az eszköz.

Milyen egyéb lehetőségek vannak?

A Starlink nem az egyetlen műholdas internetes cég, amely a régióban működik. A Viasat kereskedelmi műholdas internetes társaság azt mondta, hogy február 24-én, Oroszország megszállásának napján „kiberesemény” érte a szélessávú szolgáltatásokat.

A cég nem árulta el, hogy ki vagy mi áll a háttérben, de azt mondta, hogy „részleges hálózati kimaradás” van, amely érinti a vezetékes szélessávú ügyfelek internetszolgáltatását.

Forrás: BBC

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu