Lassan már a Nintendo Switch-en is futtathatunk PlayStation Vita-játékokat? [VIDEO]

Ha a Sony már nem nagyon akar a handheld piacon jelen lenni (ezzel amúgy a Nintendo egyeduralkodó, ha leszámítjuk az iOS/Android párost; és a nagy N elég szépen menetel is a Nintendo Switch-csel…), akkor a rajongók megoldják, hogy a már több mint tíz éve megjelent PlayStation Vita valamilyen módon releváns maradhasson…

 

A vita2hos egy olyan megoldás lehet, amin a… nos, módosított Nintendo Switch lehetővé teszi, hogy a PlayStation Vita techdemóit futtatni lehessen. Ezt egy spanyol fejlesztő hozta létre, és bizony natív módon futnak a Sony handheldjére szánt programok „a kapcsolón”. A fejlesztő, Sergi Granell (aki Xerpi néven fut) a vita2hos-t egy PlayStation Vita-Horizon OS fordítási rétegnek nevezte. A Horizon OS amúgy a Nintendo Switch operációs rendszere.

Xerpi kihangsúlyozta, hogy a vita2hos, aminek kódja a Githubon fellelhető, nem egy emulátor. Amikor egy Vita exét indít el, akkor a programja az utasításokat a Horizon OS rutinjaira tereli fel, hogy ott hasonló módon fussanak le a kért utasítások. Így nem emulációról van szó, hanem operációs rendszer szintjén, natív megoldást hozott lére a fejlesztő, ami kiindulásképp nagyon is ígéretes koncepciónak tűnik.

A lenti videó Modern Vintage Gamertől bemutatja működés közben is a vita2hos-t, és bizony sikerrel: a tech demók gond nélkül elindultak a moddolt Nintendo Switch-en. Azért ő kiemelte, hogy jelenleg egyetlen, kereskedelmi forgalomba hozott PlayStation Vita-játék sem futtatható Xerpi programjával, és úgy véli, hogy még nem kevés idő el fog telni, mire erről szó lehet. Kiemelte, hogy a Nintendo Switch és a PlayStation Vita és ARM processzorral rendelkezik, így a nagy N hybrid platformja natívan olvasni tudja a Vita programkódját, Xerpi programja pedig a Sony utasításkészletéhez kínál áthidaló felületet.

MVG szerint korai koncepcióról van szó, és még sok a teendő, de lehetségesnek tartja, hogy nemsokára több játék is elindítható lesz rajta. Szerinte izgalmas, hogy a Switch homebrew rajongói és a PlayStation Vita-fanatikusok egyaránt találhatnak valami érdekeset a vita2hos révén. Persze a hátsó tapipadot a Vitáról nem lesz könnyű helyettesíteni…

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu