Harrison Ford top 10 filmje és filmes franchise-ai – A filmvászon galaktikus- és régészvagányának tíz legjobb alakítása

VÉLEMÉNY – A 80 éves színész közel öt évtizede alakít ikonikus karaktereket, emellett remekelt kisebb filmekben is; összeszedtük tehát a tíz legjobb filmjét.

 

 

Sok más híres hollywoodi színészhez hasonlóan Harrison Ford karrierje is akkor indult be, amikor megnyíltak a megfelelő ajtók számára. Méghozzá szó szerint, fizikai értelemben is ajtók… Ahogy a színészetben lenni szokott, Harrison is küzdött azért, hogy beinduljon a karrierje. Számos filmben kapott statisztaszerepet, de a Columbia Pictures úgy bélyegezte meg, hogy „nincs jövője” Hollywoodban. Mivel családja és gyermekei voltak, akikről gondoskodnia kellett, tudta, hogy stabil jövedelemmel járó munkára van szüksége. Így Ford asztalosként kezdett el dolgozni, hogy eltartsa a családját.

Az ácsmesterség révén etettem a családomat, és elkezdtem válogatni a felkínált szerepek között” – mondta Ford. „Megengedhettem magamnak, hogy kitartsak, amíg valami jobbat nem találok. De soha nem adtam fel az ambíciómat, hogy színész legyek. Frusztrált voltam, de soha nem éreztem, hogy a frusztrációm legyőzött volna.”

Ford minden kemény munkája és elszántsága azonban kifizetődött, amikor összebarátkozott Fred Roos hollywoodi casting igazgatóval. Roos látta a Fordban rejlő potenciált, és összehozott neki egy lehetőséget a Star Wars szereplőválogatásokhoz zajlottak. Állítólag Roos ragaszkodott hozzá, hogy Ford kapjon egy meghallgatási lehetőséget George Lucas rendezőnél – bár a színész akkor már kapott egy kisebb szerepet az American Graffitiban. Ford megkapta Han Solo szerepét, és a karrierje onnantól kezdve szárnyalt.

Bár a színész idén tölti be 80. életévét, még mindig tervezi, hogy visszalendül a mozikba az Indiana Jones legújabb részével, amelynek bemutatója előreláthatólag 2023. június 30-án lesz. Nézzük tehát, melyek Harrison Ford legjobb alakításai, filmekben és filmes franchise-okban, a legkevésbé jótól a legjobbakig.

 

 

  1. Temetetlen múlt (2000)

 

A Temetetlen múlt ritka madár Harrison Ford filmográfiájában – ez Ford első kitérője a horror műfajába, és (a nagy változatosság kedvéért) nem éppen egy kedves fickót alakít.  A közönség azonban reagált rá, hiszen a film világszerte több mint 291 millió dollárt hozott a kasszáknál.  Ford alakítja Dr. Norman Spencert, egy vermonti főiskola tudósát, aki a munkája megszállottja, és akinek vitatott a kapcsolata a feleségével, Claire-rel (Michelle Pfeiffer).  Amikor Claire találkozik a szomszédban lakó, zokogó Maryvel, aki attól fél, hogy „eltűnik”, Claire gyanakodni kezd, amikor látja, hogy Mary férje egy holttestnek látszó tárgyat dob ki az autója csomagtartójába.  Claire gyanúja még jobban felbosszantja Normant, és az események rövidesen tragédiába fulladnak.

 

 

  1. A Jack Ryan-sorozat (1992, 1994)

 

Ford a kémfilmsorozat második és harmadik részében – a Férfias játékok (1992) és a Végveszélyben (1994) – a híres Tom Clancy-figura, Jack Ryan szerepében tűnik fel.  Az öt epizódból álló sorozatban Ford az egyetlen színész, aki kétszer is feltűnt Jack Ryan szerepében.  (Csak a rend kedvéért: a többi Ryan Alec Baldwin, Ben Affleck és Chris Pine volt).  Mindkét filmben Phillip Noyce ausztrál rendező-ász rendezte, Fordnak tökéletesen megfelelt a Tom Clancy-figura, aki külsőre sztoikus, és nem hajlamos az erőszak alkalmazására, de ha fenyegetés éri, akkor vigyázz!  A sorozat két jobb filmje.

 

 

  1. Eszeveszett küzdelem (2010)

 

Az Eszeveszett küzdelem egy igaz történetet mesél el a szülőkről, akik szinte mindenre hajlandók, hogy csakhogy megmentsék életveszélyes betegségben szenvedő gyermekeik életét. Harrison Ford játssza Robert Stonehill tudóst, akivel a Crowley család felveszi a kapcsolatot. Abban reménykednek, hogy ő képes lesz segíteni a Pompe-kórban szenvedő gyermekeiken, akik egy ritka genetikai rendellenességben szenvednek, amely a legtöbb gyermeket jellemzően kora gyermekkorban megöli. A Crowley család Stonehill segítségét kéri, mivel ő a legjobb a szakmában. Szarkasztikus és excentrikus személyisége azonban megnehezíti a vele való együttműködést, Ford pedig reálisan hihető alakítást nyújt az etikátlan, de mégis lelkiismeretes tudósként.

 

 

  1. A Moszkitó-part (1986)

 

Az amerikai író, Paul Theroux azonos című regénye alapján készült A Moszkitó-part egy amerikai család eseményeit meséli el, akiknek az életét felforgatják, hogy maguk mögött hagyják a fogyasztói életet. Elhagyják az Egyesült Államokat, és Közép-Amerika dzsungeljeibe utaznak, ahol egyszerűbb életet és a modern világ kényszereitől való megszabadulást keresik. A családapa és családfő, Allie Fox (Harrison Ford) azonban hamarosan túl messzire megy, és pokollá teszi családja életét. Ford számára ez egy másfajta szerep, hiszen egy paranoiás férfit alakít, aki a „tökéletes életet” keresi, és hajlandó szélsőséges intézkedésekre is elmenni ennek érdekében. A legtöbb karakterével ellentétben ez a karaktere direkt ellenszenves (csakúgy, mint a már említett Temetetlen múltban), és ebben is remekelt. Az eredmény egy lenyűgöző és különös karaktertanulmány.

 

 

  1. A szökevény (1993)

 

A szökevény című filmben Harrison Ford alakítja Richard Kimble-t, egy férfit, aki menekül a törvény elől, miután tévesen megvádolták a felesége meggyilkolásával. Kimble most összezavarodott és tanácstalan, hogy ki követte el a bűntényt, és minden darabot rendeznie kell, mielőtt a törvény elkapja. A szökevény népszerű volt a filmkritikusok és a közönség körében egyaránt, és a Rotten Tomatoes-on is magas értékelést kapott, 96%-ot, a közönség körében pedig 89%-ot. Emellett a filmet a következő címkékkel illették: „Ez az izgalmas és intenzív, nagy hatású üldözéses thriller a feszes és hatékony formulafilmkészítés mintapéldája, és Harrison Ford a legjobb formáját hozza, a maga eszeveszett módján”. Valóban így van, hiszen láthatjuk, ahogy Ford mély fájdalmat visz a karakterébe, miközben elszántan próbál egy lépéssel a törvény előtt járni, hogy megoldja a bűntényt.

 

 

  1. Air Force One (1997)

 

Egy diplomáciai vacsorán az oroszországi Moszkvában James Marshall (Harrison Ford) amerikai elnök megígéri, hogy soha többé nem tárgyal terroristákkal. Ezt az ígéretét azonban nem biztos, hogy be tudja tartani, amikor orosz terroristák elfoglalják a Marshall elnököt hazafelé szállító repülőgépet. Miközben a terroristák a feleségét és a lányát fenyegetik, Marshall elnöknek az eszét és veteránként szerzett tapasztalatait kell felhasználnia, hogy megmentse a családját és a fedélzeten tartózkodókat. Bár az Air Force One filmes effektjei talán nem öregedtek túl jól, Harrison Ford színészi játéka kiállja az idő próbáját. Bebizonyítja, hogy egy elnök lehet nagyszerű vezető, miközben egyszer tökös és rendkívül határozott.

 

 

  1. A kis szemtanú (1985)

 

Bár Harrison Ford talán soha nem nyert Oscar-díjat, az 1985-ös Witness című bűnügyi drámában John Book szerepéért a legjobb férfi főszereplőnek járó díjra jelölték. A tanúban Ford karaktere egy rendőrtiszt, aki védelmet nyújt egy amish anyának és fiának, akik szemtanúi voltak egy brutális gyilkosságnak. A trió az amish vidékre menekül, ahol Book hamarosan érzelmeket táplál a nő iránt, akit védelmez. Ráadásul hamarosan bonyodalmak támadnak a gyilkossággal kapcsolatban. A film magas Rotten Tomatoes-besorolással (93%) és stabil közönségpontszámmal (80%) is rendelkezik; egyedi helyszíne és cselekménye kiemeli a filmet, míg Ford és a nagyszerű rendező, Peter Weir hihetetlenül sok empátiát visz a filmbe.

 

 

  1. Blade Runner-filmek (1982-2017)

 

Ebben a sci-fi/akciófilmben Harrison Ford alakítja Rick Deckardot, a fejvadászt, akit azzal a feladattal bíztak meg, hogy likvidáljon négy szökött Replikánst. A Philip K. Dick novelláján alapuló Blade Runner (vagy a mai napig az egyik legkreténebb magyar címként: „Szárnyas fejvadász”) egyike azoknak az elgondolkodtató filmeknek, amelyek elméletek és beszélgetések ezreit váltották ki. Amikor a replikánsok több emberi érzelmet mutatnak, mint az őket létrehozó emberek, akkor ki az emberibb? Az emberek a mai napig találgatnak a film egyik megválaszolatlan kérdéséről: Rick Deckard vajon ember, vagy replikáns-e?

Ami még érdekesebb, hogy a rendező Ridley Scott és Harrison Ford nem értett egyet a kérdésben, és mindketten más-más álláspontot képviseltek. Bár a valódi válasz kétértelmű lehet, ez csak még inkább Ford színészi képességéről árulkodik, hiszen karakterének háttere nem volt egyértelmű, mégis erős alakítást tudott nyújtani.

Harrison Ford a folytatásban, a Blade Runner 2049-ben is szerepelt, ugyanazt a karaktert alakítva (és mivel ott már megöregedett, ezzel ez a film „el is döntötte” azt a kérdést, hogy Decard nem replikáns), azonban itt a főszereplő már Ryan Gosling volt.

 

 

  1. Star Wars-filmek (1977-2015)

 

„Tudod, néha még magamat is meglepem.” Harrison Ford mindenkit ámulatba ejtett a Star Wars-filmekben Han Solóként nyújtott áttörő, egyszerre rendkívül karizmatikus, sármos és szórakoztató alakításával. A cinikus magányos csempészből a galaxis hősévé vált Ford emberséget hozott Solóba, ami szerethetővé és átélhetővé tette őt. Ő volt az a „rosszfiú”, akit titokban mindannyian csodáltunk. Amellett, hogy a Star Wars-franchise legszellemesebb mondatait is az ő szájába adták, Solo a filmek szívtiprója is. A Leia hercegnőt alakító Carrie Fisherrel való kapcsolata a filmtörténet egyik legjobb filmes románcaként vonult be a köztudatba. „Azt hiszem, egyszerűen nem tudsz elviselni egy ilyen jóképű srácot, mint én, hogy szem elől téveszd.” – mondta Han Solo Leiának, aki azért a hecc kedvéért azt válaszolta, hogy előbb csókolna meg egy vukit, mint Solót.

 

 

  1. Indiana Jones (1981-2023)

 

Ezt nevezed te régészetnek?” Az Indiana Jones-sorozat Harrison Ford legismertebb filmjei közé tartozik. A barna kalapjától kezdve az ostorcsattogtatásáig Indiana Jones karaktere egy igazi ikon, akit szinte mindenki imád. Egyszerűen nem is lehet nem imádni, hiszen klasszikus akcióhősként Harrison Ford egyszerűen mindent hoz, amitől igazán szerethető szuperhős és kalandor: jóképű, karizmatikus, szellemes, vagány, és még egy kicsit arrogáns is.

Bár nehéz elképzelni, hogy más színész viselje a barna kalapot és csattogtassa az ostort, az az Indy, akit mindannyian ismerünk és szeretünk, majdnem meg sem született. Harrison Ford ugyanis nem volt Steven Spielberg rendező első számú választása, hiszen a szerepet eredetileg Tom Selleck kapta volna. Selleck azonban már az anno Magyarországon is közkedvelt Magnum című tévésorozaton dolgozott, és mivel kötötte a szerződése, így a szerep Fordhoz került, a többi pedig már mozitörténelem. Ma Indiana Jones minden idők legjobb akció/kalandhősei közé tartozik, és még nem láttuk utoljára, hiszen az Indiana Jones 5. forgatása februárban hivatalosan is befejeződött.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu