Monster Energy Supercross Championship 5 – Elég nafta van a tartályban jó pár izgalmas versenyhez?

TESZT – A Milestone Monster Energy Supercross franchise motorjaira 2018 óta vegyes eredményekkel pattanhattunk, de az idei rész egyfajta fordulópontot jelenthet. A kérdés csak az, hogy emiatt érdemes megvenni az ötödik részt? PlayStation 5-ön teszteltük a legújabb epizódot.

 

 

A 2000-es évek elején a THQ uralta a motokrosszjátékok színterét olyan címekkel, mint a Ricky Carmichaelt bemutató MX 2002 és az MX vs ATV Unleashed. Bár a legtöbb játék nem vált igazán klasszikussá, a műfajnak az évek során hűséges rajongója maradt. 2018 óta az motorversenyzés titánja: a Milestone tartja kezében az MX riválisának, a Monster Energy Supercrossnak a kulcsát.

Az MXGP és MotoGP kiadványaik között a Monster Energy Supercross franchise méltó arra, hogy helyet kapjon a Milestone panteonjában? Vagy csak újabb pénzlehúzás teljes áron? Elsőre talán az utóbbinak tűnhet, de szerencsére a Monster Energy Supercross 5 bebizonyítja, hogy több mint elég üzemanyag maradt a tankban jó pár izgalmas menethez.

 

 

Rögtön a mélyvízbe

 

Az olyan hagyományosabb versenyjátékokhoz képest, mint a Need For Speed vagy a Forza, a Monster Energy Supercross franchise-nak sikerült megtalálnia a maga helyét a fent említett MX/ATV címek mellett. A realizmus érzése és a meredek tanulási görbe miatt úgy érezhetjük, hogy a Milestone legújabb része kicsit túl keményen csap bele a lecsóba. A játék kezdeti oktatóanyagaiból aggasztóan kevés van, és elég „türelmetlenek” is, ahogy a játékosokat rögtön a mélyvízbe dobják. Néha a nehéz mechanikákkal való szembesülés a gyors alkalmazkodás biztos módja, de a Supercross 5 oktatóanyagából hiányzik a részletesség és a vezető kéz az újoncok számára.

Már a bevezető pillanatokban úgy érezheted, hogy kész vagy otthagyni a játékot a sárban, miután pontosan ugyanazt a tavalyi tutorial-pályát száguldod végig, és nem nagyon látni, hogy hol van itt az újítás. Aztán valami varázslatos dolog történik, ahogy egyre mélyebbre ásod magad a Supercross 5-ben. Ahogy elkezded figyelmen kívül hagyni a folyamatosan dübörgő, de elég unalmas és monoton rockszámokat, és elsajátítod az ugratások és a kanyarok művészetét és tényleg beletanulsz az irányításba, a játék egészen kellemes élményt nyújt ahhoz, hogy teljes gázzal motorozhass benne.

 

 

Fedezd fel a benned rejlő profit

 

Ha sikerült elsajátítanod az alapokat, a Milestone számos lehetőséget kínál, amikor a benned rejlő profi felfedezéséről van szó. Az egyjátékos módok közé tartoznak a szokásos alapversenyek, amelyeket már ismerhetsz, de a karrier mód az, ahol valószínűleg sok időt fogsz tölteni.

Ez nem igazán újdonság az autó és motorversenyzés műfajában, vagy általában a sportjátékokban, de a Milestone „áramvonalas” megközelítése itt üdvözlendő, ahogy a dicsőség felé vezető utat kovácsolod. A karrier mód lehetővé teszi, hogy szponzori szerződéseket lobogtass, fedett és szabadtéri pályákon versenyezz, és fejleszd a testreszabható versenyződet. A testreszabás sajnos elég alapszintű, csak néhány előre beállított beállítás közül választhatsz, amikor a saját versenyződ megalkotásáról van szó. A Supercross 5 Skill Tree aspektusa tisztességesen felkészült a fejlesztések sorával, még akkor is, ha meglehetősen könnyű a legjobbakat a korai szakaszban megszerezni.  Miközben a világ legkeményebb versenyzői ellen versenyzel, az edzések során a versenyződ kondijára is figyelhetsz, vagy a verseny utáni kreditjeidet felhasználhatod a sérülések gyorsabb gyógyítására.

A Rider Shape tehát alapvetően a versenyződ jólétére szolgál, és inkább a versenyző fizikai teljesítményére lehet hatással, mint magára a motorozásra. Az edzések a versenyek Tony Hawk’s Pro Skater stílusú kísérőjeként működnek, lehetővé téve, hogy a SuperCross 5 Free Roaming módjából a Compoundban versenyezz. Mindössze két perced lesz arra, hogy összegyűjtsd a „SHAPE” szó egyes betűit, pontokat szerezz a trükkökért, és különleges mozdulatokat hajts végre a levegőben. A Free Roam módban, amelyet egyedül vagy a barátaiddal együtt is felfedezhetsz, valódi potenciál rejlik itt, hogy több helyszínre és felfedezésre váró rejtett zugra lelsz. Az induláskor rendelkezésre álló erdei/nyaralópark-stílusú térkép egész használható, de semmi több. Remélhetőleg a Milestone a jövőben elvisz minket néhány élettel telibb helyre.

 

 

Kifinomultabb irányítás

 

De mi a helyzet magával a versenyzés tényleges szimulációjával? Annak ellenére, hogy a Supercross 4 alig több mint egy évvel ezelőtt jelent meg, dicséretes, hogy a Milestone 2022-es próbálkozása mennyire csiszoltnak tűnik ehhez képest. A kezelhetőség sokkal jobb és árnyaltabb, ami kiküszöböli a Supercross 4 frusztráló és kiegyensúlyozatlan érzését.

Akár vásároltál egy maroknyi Skill Tree fejlesztést, akár egy alapfelszereltséggel versenyeztél, a játék két analóg botkormányos fordulási rendszerének köszönhetően sokkal precizebben motorozhatsz, mint az előző részben. Ha például mindkét kart teljesen a kívánt irányba nyomsz, valószínűleg rövidesen teli szájjal fogod majd a vályogföldet enni, ahogy a motorról leesve a sárban landolsz. Még a rosszul kidolgozott oktatóprogramok ellenére is a Supercross 5 próbálgatásos játékmenete kellő kitartással igazi sikerélményt okozhat.

A tökéletes kuplung kipattintásának művészetének elsajátítása már önmagában is nagyon jól el van találva, ahogy megpróbálod megszerezni az első helyet a Holeshotban. A Dualshock 5 rumblingja érezhető feszültséget ad minden egyes kanyarhoz, vagy landoláshoz. A Milestone arra is ügyelt, hogy a gumik között felcsapódó sár szennyeződésének érzését visszadja, amit az R2 ravasszal (a gázpedállal), az adaptív ravaszokon keresztül erővel küzdhetsz vissza. A kontroller érintőpadjának fényei a sebességmérőd helyétől függően változtatják a színüket – ez is ügyes húzás.

A játék hangdizájnja is igen profi, akár a motorok bőgése, akár a gumikba vagy a testedbe csapódó törmelékek csattanásai és, akar a stadionokban, az izgalomtól üvöltöző tömeg tekintetében. Kár, hogy a soundtrack viszont nem valami ütős.

 

 

Tekerj vissza, ha elszúrtad

 

A Supercross 5 másodpercről kemény játékmenete tele van döntésekkel, amelyek együttesen működnek, hogy a határaidat feszegessék. Biztosra mész, és alacsonyabb sebességgel veszed be a kanyarokat? Vagy megpróbálsz elsodródni a riválisod mellett, a versenyből való kiesés kockázatával?

Akár sikerrel jársz, akár nem, a Milestone a visszatérő Rewind mechanikával gondoskodik arról, hogy kitartásod ne vesszen kárba. Nyomd meg az R1-et, hogy visszatekerd az eseményekt, és válaszd ki, honnan folytatod a versenyt.

Minden verseny elején három Rewindot kapsz, amelyeket olyan motoros trükkökkel kell „feltöltened”, mint a Whips, Scrubs, Drifts. A sikeres landolás kulcsa persze itt sem egyértelmű, mivel minden pályának  más és más. Folyamatosan figyelned kell arra, hogy megfelelő súlyeltolódáshoz mindkét analóg botkormányt a megfelelő mértékben told el, hogy maximalizáld az ugrás magassági potenciálját és az esélyt a sima landolásra.

Talán ebből is látszik, hogy a Supercross 5 azért nem túl „barátságos” azokkal a kocajátékosokkal, akik csak bele akarnak ugrani a játékba, egy-két fun verseny erejéig, itt előtte mindenhez meg kell tanulni és el kell sajátítani az alapokat.

 

 

Kapcsold be az ötödik sebességet!

 

A Monster Energy Supercross 5 az eddigi legjobb része a franchise-nak, miután néhány évig a sárban landolt a sorozat minősége. Bár rengeteg türelemre és ügyességre van szükség ahhoz, hogy az alapokat elsajátítsuk, de az izgalmas versenyzéssel bőségesen kárpótol a játék. Nehéz megmondani, hogy a jövőbeni részek nyújtanak-e majd elég innovációt a franchise újabb részeiben, de kétségtelen, hogy idén érdemes volt nyeregbe pattanni – főleg PlayStation 5-ön.

(A tesztkódot a Magnew biztosította)

-BadSector-

Pro:

+ Remek szimuláció és a DualShock 5 funkcióinak nagyszerű támogatása
+ Nehéz, de mégis jobban elsajátítható, több sikerélményt nyújtó irányítás
+ Remek grafika és hangok

Kontra:

– Vacak, türelmetlen oktatórész
– Nincs túl sok újítás
– Lagymatag rockzenék…


Kiadó: Milestone

Fejlesztő: Milestone

Stílus: motorkrossz

Megjelenés: 2022.03.14.

Monster Energy Supercross Championship 5

Játékmenet - 7.6
Grafika - 8.4
Szimuláció/DualShock 5 támogatás - 8.2
Zene/hangok - 8.4
Hangulat - 7.8

8.1

KIVÁLÓ

A Monster Energy Supercross 5 az eddigi legjobb része a franchise-nak, miután néhány évig a sárban landolt a sorozat minősége. Bár rengeteg türelemre és ügyességre van szükség ahhoz, hogy az alapokat elsajátítsuk, de az izgalmas versenyzéssel bőségesen kárpótol a játék. Nehéz megmondani, hogy a jövőbeni részek nyújtanak-e majd elég innovációt a franchise újabb részeiben, de kétségtelen, hogy idén érdemes volt nyeregbe pattanni – főleg PlayStation 5-ön.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu