Game Pass a Steam Decken: új lehetőség nyílik a Microsoft előtt!

A redmondiak egy Edge böngésző bétájának segítségével tudja a havi előfizetéses szolgáltatását futtatni a Valve hordozható PC-jén.

 

No, azért nem a teljes (Xbox) Game Passra kell gondolni, azaz nincsen szó arról, hogy az appot letöltjük és helyileg futtatjuk a játékokat, de a Steam Decken lehetőségünk van az Xbox Cloud Gaminget futtatni, így egy böngészőben mehetnek a felhőből streamelt játékok. Mivel a Steam Deck alap operációs rendszere, a SteamOS Linux-alapú, értelemszerűen a Microsoft Edge Linuxos verziójának új bétáját kell igénybe venni a játékhoz. (Persze, mindig ott a megoldás a Windows feltelepítésére, de arra nem mindenki vetemedik.)

Irány az Xbox Cloud Gaming Beta oldal, és meg lehet itt tekinteni, hogy mi működik és mit lehet streamelni. Ehhez persze kell egy Game Pass Ultimate előfizetés, illetve az, hogy egy olyan országban legyünk, ahol lehetséges a felhőből való játék, ám Magyarország közéjük tartozik. No igen, ehhez azért még szükség van egy Steam Deckre, de ezt csak azok próbálhatják ki, akik sikerrel az első körös rendelők közé be tudtak jutni.

A Microsoft weboldalán még többet is megtudhatunk a Steam Deck Edge-es támogatásáról, de a Redditen is kapunk egy rövid áttekintést arról, hogy miképp tudunk a Valve hordozható PC-jén Windows 10 vagy Windows 11 telepítése nélkül Game Passozni. Régebben már beszámoltunk arról, hogy melyik Xbox Game Studios-játék működik a Steam Decken, melyik csak támogatott, és melyikkel ne próbálkozzunk főleg a csalást megakadályozó, anti-cheat megoldások miatt. (Ide tartozik például a teljes Halo-sorozat.)

Azért mennyit változott a világ a 2000-es évek óta. Akkoriban nem lehetett szó arról, hogy a Microsoft beálljon a Linux mögé, hiszen a Windows vetélytársáról van szó. Akkoriban körberöhögött volna bárki, ha ilyesmit hozunk fel, de azért a Linuxban a Wine, a SteamOS-ben pedig a Proton támogatási réteg segítségével mégis képesek vagyunk Windowsos programokat, játékokat futtatni.

A végére leírjuk, hogy mit kell tenni: a Steam menüből a Poweren keresztül válasszuk a Switch to Desktopot, majd a Discover Software Center ikonra klikk. Itt a hamburger menüből Internet > Web Browsers, keressük meg a Microsoft Edge Beta-t, majd installáljuk. Az asztalon az Applications Launcher ikonra klikk a bal alsó sarokban, majd az Internetre klikk, innen jobb klikk a Microsoft Edge (beta)-ra, adjuk hozzá a Steamhez. Az Add a Game ablakban válasszuk ki a böngészőt, majd az applikációs menüben System > Konsole, és írjuk be ezt a parancsot: flatpak –user override –filesystem=/run/udev:ro com.microsoft.Edge – ezután az asztalon indítsuk a Steamet, irány a könyvtárunk, ahonnan a böngészőt keressük ki, jobb klikk, tulajdonságok, nevezzük át Xbox Cloud Gaming (Beta)-ra, majd a Launch Optionsban ezt adjuk meg: ​–window-size=1024,640 –force-device-scale-factor=1.25 –device-scale-factor=1.25  –kiosk „https://www.xbox.com/play”

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu