Fortnite: a sideload engedélyezésére kényszerítheti egy új EU-s törvény az Apple-t?

Akár idén is hatályra léphet a törvény, aminek következtében az Apple App Store-ról kitiltott játékokat is feltelepíthetjük a cég készülékeire…

 

A rövidítés, amit érdemes megjegyeznünk, az a DMA. Nos, itt nem a Rockstar North előző nevére, a DMA Designra gondolunk, hanem a Digital Markets Act, magyarul a digitális piacokat szabályzó törvény rövidítésére. Az Európai Parlament és Tanács még kotlik a törvény felett, amiben az Epic Gamestől a Fortnite is érintett lehet, ha végül mindenki rábólint a törvényjavaslatra.

A The Verge kapott egy közleményt, amiben Johannes Bahrke, az Európai Bizottság szóvivője ezt írta: „Úgy gondoljuk, hogy az okostelefon tulajdonosának szabadon kell döntenie arról, hogy miképp használná azt. Ez a szabadság magában foglalja azt is, hogy alternatív forrásból származó alkalmazásokat is választhasson készülékére. A DMA-val az okostelefon-tulajdonosok továbbra is élvezhetnék az alapértelmezett alkalmazásbolt biztonságos szolgáltatásait okostelefonjaikon, de ezen felül a DMA lehetővé tenné, hogy a felhasználó választása esetén más, biztonságos alkalmazásboltokat is választhasson.”

Tehát ez azt jelenti, hogy ha van egy app, ami nincs ilyen-olyan okból fenn az Apple App Store-on, akkor (ha megvan az app telepítéséhez szükséges fájl) felmásolhatjuk az iPhone-unkra mindenféle moddolás, jailbreak nélkül, és engedélyt kapnánk a törvény értelmében a feltelepítésre. Ez azt is jelentené, hogy a fejlesztőket az almás cég NEM kötelezheti az Apple fizetési rendszereinek használatára. A Google Play Store-hoz is hozzáférést nyerhetnének az iOS-es készülékkel rendelkezők.

Még nem tudjuk, hogy pontosan mikortól léphet életbe a törvény (a parlamentnek még el is kell fogadnia), de a The Verge szerint már októbertől aktív lehetne a törvény, amiről már most mondhatjuk, hogy a Apple ellenkezni fog, ugyanis a cég szerint az iPhone platform biztonságát a sideload tevékenység súlyosan kockáztathatja, holott ez bevett gyakorlatnak nevezhető más okostelefonos platformokon, így az Androidon is.

Nem lenne meglepő, ha az Apple az Epic Games mellett az EU-val is pereskedésbe kezdene a törvény miatt…

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu