Bajok az Activision Blizzardnál? Amerikai szenátorok nyilatkoztak

Az Activision Blizzard felvásárlásának bejelentése után a Microsoft javulást ígért a vállalat munkakörnyezetében.

 

 

Bár már közel két hónap eltelt az Activision Blizzard Microsoft általi felvásárlásának bejelentése óta, még mindig érezzük a földrengésszerű hír utórengéseit. Ugyanakkor a cég, ahol Bobby Kotick a vezérigazgatói posztot tölti be (még mindig!), szintén a címlapokra került a régóta húzódó zaklatási ügyek és a közelmúltban indított perek miatt.

Az év eddig legtöbbet emlegetett felvásárlása kérdéseket vetett fel az amerikai trösztellenes törvényekkel kapcsolatban, és nem kellett sokáig várni arra, hogy a számok előkerüljenek és közelebbről is megvizsgálják a lépést. Most pedig néhány amerikai szenátor jelentkezett, hogy rámutasson, az Activision Blizzard amúgy is mérgező munkahelyi környezetben dolgozó alkalmazottainak sorsa tovább romolhat.

„Aggódunk amiatt, hogy ez a felvásárlás még inkább megfosztja ezeket a dolgozókat a jogaiktól, és megakadályozza, hogy a hangjukat hallathassák” – az SZKB-nek küldött levél részlete.

Ahogy azt Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Cory Booker és Sheldon Whitehouse szenátorok is aláírták a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság elnökének, Lina Khannak küldött levélben (a PC Gameren keresztül), a Microsoft felvásárlása negatív következményekkel járhat a munkavállalók számára: „Az Activision Blizzard alkalmazottai a szexuális visszaélések, a diszkrimináció és a tisztességtelen munkaügyi gyakorlatok éveit követően a videójáték-iparban nagyobb átláthatóság és elszámoltathatóság követelésének élére álltak, és mélységesen aggódunk amiatt, hogy ez a felvásárlás még inkább megfosztja ezeket a munkavállalókat a jogaiktól, és megakadályozza, hogy hangjukat hallathassák.”

Ezért a levél felkéri a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, hogy értékelje, „vajon az a mód, ahogyan ezek a vállalatok nem védték meg a munkavállalóik jogait és méltóságát, monopolhelyzetből fakad-e, vagy versenyellenes károkat okoz-e a munkaerőpiacunkon, és ha igen, az egyesülés nem fogja-e súlyosbítani ezeket a problémákat.” Az üzenet emellett emlékeztet arra is, hogy az Activision Blizzard irodáiban megerősített mérgező munkakörnyezet uralkodik, kormányzati vizsgálatnak néz elébe, és nem hajlandó elismerni a Raven Software-nél alakult szakszervezetet.

 

 

 

 

„A felvásárlás cinikus és opportunista kísérletnek tűnik arra, hogy >>tőkét kovácsoljanak<< az Activision Blizzard problémáiból” – részlet az SZKB-nek küldött levélből.

„A tervezett felvásárlás cinikus és opportunista kísérletnek tűnik arra, hogy >>tőkét kovácsoljanak<< az Activision Blizzardnál napvilágra került rendszerszintű problémákból” – folytatódik a levél, amelyet Stephen Totilo újságíró osztott meg a Twitteren. Emlékeztetve arra, hogy a cég és a Microsoft közötti tárgyalások már napokkal a vita leleplezése után megkezdődtek, a szenátorok úgy vélik, hogy „miközben a Microsoft kihasználta a szexuális visszaélésekről szóló leleplezések nyomán csökkenő részvényárfolyamokat, azt is jelezte, hogy hajlandó a profitot a szervezet nemi diszkriminációval kapcsolatos, mélyen gyökerező problémáival szemben előnyben részesíteni.”

Másrészt a levél az Activision Blizzardnál feltárt összes problémával szemben sem hagyja figyelmen kívül a Microsoft nyilatkozatait. E tekintetben a technológiai óriás lehetővé teszi a szakszervezetek megalakulását, és javulást ígért az Activision Blizzard munkakörnyezetében, bár a fent említett szenátorok kételkednek a Microsoft határozottságában ezekben az esetekben, és a megállapodás alapos vizsgálatát sürgetik.

„Az SZKB-nek figyelembe kell vennie a fent leírt előzményeket a fúzió esetleges versenyellenes hatásainak értékelésénél” – az SZKB-nek küldött levél részlete.

„Az SZKB-nek figyelembe kell vennie a fent leírt előzményeket e nagyszabású fúzió versenyellenes hatásainak értékelésénél, és gondosan meg kell határoznia, hogy mit jelent a Microsoft ígérete, miszerint >>nem áll útjában<< a szindikátusi erőfeszítéseknek. Ha az SZKB úgy ítéli meg, hogy az ügylet valószínűleg növeli a monopolhelyzet hatalmát, és rontja a munkavállalók és az ügyletben részt vevő felek közötti alkupozíciót, arra kérjük, hogy ellenezze azt” – zárul a levél.

Egyelőre semmi sem akadályozza meg a szórakoztatóipar egyik legnagyobb felvásárlását. Az Activision részvényeseinek ugyanis már megvan az időpont, amikor egy meglehetősen konzultatív eljárás keretében szavazhatnak a Microsoftnak történő eladásról, bár ez nem jelenti azt, hogy Bobby Kotick cége minden problémától mentes lenne. Ugyanis miközben a levél már utal a vezérigazgató „aranyernyőjére” és a vádak kezelésével kapcsolatos elszámoltathatóságának hiányára, arra is emlékeztet, hogy a vállalat több millió dollárt volt kénytelen kifizetni a munkahelyi és szexuális zaklatás áldozatainak.

Forrás: PC Gamer

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu