Tippek játékosoknak: így ellensúlyozhatjuk a gép előtt eltöltött hosszú órák negatív hatásait

TIPPEK – TRÜKKÖK – Egy irodai vagy home office nap után otthoni kikapcsolódásként sokan a képernyő előtti videojátékozást választjuk, az állandó és nem megfelelő ülő helyzet viszont hiába tűnik kellemes kikapcsolódásnak, folyamatos stresszt jelent a szervezetünk számára.

 

 

Az LG Góg Anikó funkcionális tréner, személyi edző segítségével összegyűjtötte, miért is lehet káros az ülő életmód és az órákon át tartó videojátékozás és mit tehetnek a játékosok azért, hogy egy kicsit ellensúlyozzák ezeket a negatív hatásokat.

 

A kijárási korlátozások idején közösségi élményt nyújthatnak a videojátékok

 

Így hat ránk az ülő életmód

 

„Az emberi szervezet mozgásra lett kitalálva, a fizikai aktivitás biztosítja az összes szervünk optimális működését. Az inaktív életmód testünk minden rendszerére negatívan hat: a keringésre, a csontozatra, a légzésre, az anyagcserére” – mondta Góg Anikó. Az edző kiemelte, hogy a számítógépek előtti görnyedéssel beszűkül a mellkas, elégtelen lesz a légzés, és a belső szerveink is összenyomódhatnak. „Az ember számára alapvetően az állás a természetes: gerincünk fiziológiás görbületeit ebben a testhelyzetben tudjuk megtartani. Amint a medence elbillen – és ülés közben nincs más választása -, a gerinc többi görbülete is megváltozik, hogy statikailag meg tudja tartani testünket. Mindez viszont a csigolyák közti porckorongoknak és a kisízületeknek kihívást jelent akkor is, ha egész nap egyenesen ülünk” – tette hozzá az edző.

 

ps4pro.eu addicted kid playing games 1

 

Belemerülve a játékba

 

Azok, akik laptopon, vagy nem megfelelő pozícióban elhelyezett monitoron játszanak, könnyen beleesnek abba a hibába, hogy fejüket egész nap a képernyő irányába lógatják. „A nem megfelelő fejtartás igen jellemző a kijelzővel, monitorral végzett tevékenységek közben, de mivel nagyon hosszasan és gyakran ülünk így, már ezt érezzük normálisnak. Különösen érinti ez a játékosokat, akik hajlamosak teljesen elmerülni a képernyőn zajló eseményekben. Nekik érdemes arra gondolniuk, hogy a fej egy nagyjából 7 kg-os golyó a gerincünk végén, és bár a gerinc neutrális görbületei és az izmok úgy alakultak ki, hogy ezt a golyót a lehető legkisebb energiabefektetéssel is megtartsák, mindez borul, ha a fejet pár fokkal előrébb helyezzük” – mondta Góg Anikó. „A lógó nyak nagyfokú feszülést eredményez a nyak, vállöv, lapocka régióiban, aminek következtében változik az érintett testrészek és régiók – például akár az agyunk – vérellátása is. Így akár lassabbak és figyelmetlenebbek is lehetünk a játékban.”

 

Le fogtok döbbenni, hogy az USA-ban mennyi öreg gamer játszik, tehát mekkora az idős játékosok aránya!

 

Erre figyeljünk, ha sokat videojátékozunk

 

Bár a sok ülés mindenképpen káros, van néhány módszer, amellyel videojátékozás közben is egy kicsit tehermentesíthetjük a szervezetünket. Ha laptopon játszunk, akkor is érdemes egy monitorral kiegészítenünk a gaming állomásunkat, hiszen a szemmagasságnál alacsonyabban lévő laptopkijelző miatt mindig, akarva-akaratlanul lógatni fogjuk a fejünket. A legideálisabb eset az, amikor külön monitorunk és billentyűzetünk van, hiszen a gerincünknek az a legjobb, ha az elsődlegesen használt kijelzőt szemmagasságban helyezzük el, karjaink pedig derékszöget zárnak be a billentyűzet használata közben az asztallal. A monitor legalább egy kartávolságra, vagyis nagyjából 43 cm-re legyen a szemünktől.

„Ha már mindenképpen sokat kell ülnünk, a legjobb, amit tehetünk, ha minél gyakrabban módosítjuk a testhelyzetünket. Ebben sokat segíthet, ha a gaming állomást úgy alakítjuk ki, hogy az minél rugalmasabb, minél könnyebben mozgatható, változtatható legyen” – mondta Góg Anikó. Éppen ezért lehet jó választás egy változtatható magasságú asztal, amivel akár állva is játszhatunk, illetve egy ergonomikus, forgó, több helyen állítható, karfás szék. A rugalmas gaming környezethez jó választás lehet egy ún. Ergo kialakítású LG monitor, amit az adott testhelyzetünkhöz és szemmagasságunkhoz igazítva, speciális állványának köszönhetően egy könnyed mozdulattal előre-hátra, fel-le mozgathatunk, vagy akár teljesen el is forgathatunk. Az Ergo kialakítású monitorból ráadásul idén egy kifejezetten játékosoknak fejlesztett verzió (27GN880) is készült 144 Hz képfrissítéssel, 1 ms-os válaszidővel és NVIDIA G-Sync kompatibilitással.

 

Így ellensúlyozhatjuk a negatív hatásokat

 

A képernyők előtt eltöltött órák testünkre gyakorolt negatív hatásait Góg Anikó szerint a leghatékonyabban mozgással tudjuk ellensúlyozni. „A hosszas ülés során egyes izmok megrövidülnek, mások megnyúlnak. Az így kialakuló izomegyensúlytalanságot, nyújtó, keringésfokozó, mobilizáló, valamint aktiváló gyakorlatokkal tudjuk ellensúlyozni” – mondta az edző. A rendszeres – legalább heti 3 alkalommal történő – biciklizéssel, sétálással, jógával, erősítő edzéssel, úszással már nagyon sokat tehetünk gerincünkért, izmainkért, szervezetünkért.

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu