Rendezői változatot kaphat az 1984-es Dűne?! David Lynch szeretné elkészíteni

MOZI HÍREK – Miután évekig nem volt hajlandó beszélni a témáról, David Lynch azt mondja, hogy szeretné elkészíteni az 1984-es Dűne-film rendezői változatát, amelyet ő maga tagadott meg anno.

 

 

David Lynch azt állítja, szeretné átdolgozni a Dűne eredeti változatát. Frank Herbert 1965-ös, korszakalkotó sci-fi regényének második filmes adaptációjaként Denis Villeneuve rendező elkészítette a Dűne sokak által véglegesnek tartott feldolgozását. A filmet tavaly ősszel mutatták be a mozikban és az HBO Maxon, és mind a kritikusok, mind a közönség körében átütő sikert aratott, a folytatásnak pedig a Warner Bros. gyorsan zöld utat adott. A Dűne a 2022-es Oscar-díjátadón is kitett magáért, hat trófeát vitt haza, a legtöbbet minden film közül az idén.

Jóval Villeneuve verziója előtt a szórakoztatóan rejtélyes rendező, David Lynch vitte először a Dűne-t a mozivászonra 1984-ben.

Az ő változata sokkal kevésbé volt sikeres, mivel a kasszáknál nagyot bukott (40 millió dolláros költségvetésből mindössze 30 millió dolláros bevételt hozott), és a kritikusok is lehúzták. Röviddel a bemutató után David Lynch megtagadta a Dűne-filmet, és elárulta, hogy nem volt teljes művészi kontrollja vagy végső vágási jóváhagyása, ami lehetővé tette a stúdiónak, a Universalnak és a producereknek, hogy olyan változtatásokat eszközöljenek, amelyeket ő nem hagyott jóvá. Ennek ellenére az 1984-es Dűne jelentős kultuszra tett szert, különösen a közelmúltban, amikor Villeneuve adaptációja arra ösztönözte a közönséget, hogy újra megnézze David Lynch azonos forrásanyagot feldolgozó filmjét.

Az A.V. Clubnak adott új interjújában, amelyben a 2006-os Inland Empire című filmjének újragondolásáról beszélt, Lynch érdeklődését fejezte ki a Dűne újrafeldolgozása iránt.

A rendező bevallja, hogy „depressziós volt és rosszul lett” a végső vágástól, amely „szörnyű szomorúság és kudarc” volt számára.

Ha lehetősége adódna rá, Lynch azt mondja, érdekelné a Dűne újbóli feldolgozása egy rendezői vágás vagy más újravágás révén, bár elismerte, hogy „ez nem fog megtörténni”. Egészen pontosan így nyilatkozott:

„Az emberek folyton kérdezik: >>Nem akarsz visszamenni és babrálni a Dűnével?<< Ez annyira lehangolt és felháborított, tudod? Azt akarom mondani, hogy mindenkit imádtam, akivel együtt dolgoztam, annyira fantasztikusak voltak. Imádtam az összes színészt, imádtam a stábot, imádtam Mexikóban dolgozni, imádtam mindent, kivéve azt, hogy nem volt meg a végső vágás. Még Dino-t [De Laurentiis] is szerettem, aki nem adta meg nekem, amit akartam [nevet]. Raffaella, a producer, aki a lánya volt – imádtam őt. De a dolog borzasztó szomorúság és kudarc volt számomra, és ha visszamehetnék, azt gondoltam, nos, lehet, hogy ezen az egyen változtatnék.”

Ezek a legutóbbi megjegyzések erős hangnemváltást jelentenek a filmkészítő számára, aki a múltban rendületlenül elutasította az 1984-es film újbóli feldolgozását, és még a Universal ajánlatát is visszautasította, amikor megkeresték egy esetleges rendezői vágással kapcsolatban. Lynch nem volt hajlandó foglalkozni a gondolattal, ami mindig is a legnagyobb akadályt jelentette számára. Most ez látszólag ledőlt, a rendezői vágás minden bizonnyal lehetséges, még ha Lynch kételkedik is benne.

A #ReleasetheSnyderCut kampány sikere bebizonyította, hogy a rajongók óriási befolyással bírnak a stúdió döntéseire. Ha ezt összekapcsoljuk Villeneuve adaptációjának nemrégiben elért sikerével, akkor ez elég lehet ahhoz, hogy elinduljon egy mozgalom, amely lehetővé teszi Lynch számára, hogy elkészítse a Dűne rendezői vágását. Valószínűleg ez már létezik valamilyen formában, mivel a tervezett mozivágás majdnem 3 órás volt, mielőtt a stúdió lecsökkentette a szokásos 2 órára, és további jeleneteket tett hozzá. David Lynchnek már csak az utolsó simításokat kellene elvégeznie az eredeti vágáson, mielőtt az megjelenhetne.

Forrás: A.V. Club

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu