Gladiátor 2 – Szereposztás, cselekmény, és minden, amit eddig tudunk róla

FILMELŐZETES – Két évtizedes találgatás után végre elindul a Gladiátor 2. Íme minden, amit eddig tudunk a hatalmas sikert aratott, epikus történelmi kalandfilm folytatásáról, a még fiatal és jó kondiban lévő Russel Crowe főszereplésével.

 

 

Több mint két évtizedes spekuláció után végre halad előre a Gladiátor folytatása: Ridley Scott rendező novemberben elárulta, hogy elkészült a forgatókönyv, és ez lesz a brit rendező következő produkciója. Emellett ő rendezi a Joaquin Phoenix Napóleon című járművét is, amelyet jelenleg forgatnak, és valamikor jövőre mutatnak be. A Gladiátor 2 forgatókönyvét Peter Craig írta, akinek renoméja idén hatalmasat nőtt a The Batman című kasszasiker megjelenése után, amelyet A majmok bolygója franchise rendezőjével, Matt Reeves-szel közösen írt.

A Gladiátor folytatásának cselekményét és szereposztását egyelőre szigorúan titokban tartják, a Chris Hemsworth részvételéről szóló megalapozatlan pletykák ellenére. De több mint elég anyag van nyomtatásban ahhoz, hogy néhány megalapozott találgatást tegyünk. Íme minden, amit eddig tudunk a filmről.

 

 

A cselekmény és a szereplők: Lucilla fiának, Luciusnak a történetének a folytatása.

 

A Gladiátor rajongói emlékezhetnek a Russell Crowe által alakított Maximus és Lucilla közötti feszült jelenetekre, akinek tanult közömbösségét mániákus bátyja, Commodus (Joaquin Phoenix) jelenlétében Connie Nielsen gyönyörűen alakította. Lucilla fia, Lucius (Spencer Treat Clark) Maximus saját fiának pótlékaként szolgált, akiről a film elején kiderült, hogy Commodus parancsára ölték meg.

Az ötlet, hogy Lucius életét a folytatás középpontjába állítsák, évek óta Scott egyik kedvence. A rendező már 2003-ban felvetette a koncepciót. A New York Postnak nyilatkozattételre szorított Nielsen a folytatásban Lucius édesanyjaként való esetleges megjelenésével kapcsolatban csak annyit bökött ki még decemberben, hogy „nem mondhatok semmit”. Mivel látszott a két szuperhősmoziban: a Wonder Woman (2017) és a Wonder Woman 1984 (2020) című filmekben, hogy Hippolytaként még mindig mennyire szép és mennyire fantasztikus kondícióban van – fizikailag és színészi alakítása terén is – így elég esélyes, hogy a Gladiátor folytatásában ismét láthatjuk őt.

Lucius szereposztása továbbra is rejtély. Az eredetiben a szerepet játszó színész, Spencer Treat Clark azonban könnyedén lépett át a gyerekszerepekből a felnőtt szerepekbe, és továbbra is a kritikusok elismerésével szerepel televíziós és filmes produkciókban. Ezek közé a projektek közé tartozik a S.H.I.E.L.D. ügynökei és Stephen King Salem’s Lot című regényének közelgő adaptációja. Így tehát logikus lenne, hogy gyerekkori szerepét ismét eljátssza.

 

 

Vajon Russell Crowe ismét szerepelni fog?

 

A Maximus képernyőre való visszatérésének kínzó kérdése továbbra is fennáll, mivel Crowe 2020-ban azt állította, hogy nem keresték meg a megjelenés céljából. Tavaly év végén azonban az a hír járta, hogy Crowe társproducer lesz a folytatásban, és talán valóban szerepelni is fog benne, bár csak egy sor flashbackben. A színész döntése, hogy a hónap elején lecserélte Twitter-fiókjának profilképét egy olyanra, amelyen az eredeti produkcióból származó jelmezben látható, ismét beindította az internetes pletykamalmot. Az viszont tény, hogyha – bármilyen formában – ismét el akarja játszani Maximust, alaposan össze kell szednie magát, hogy legalább megközelítse az eredeti kondícióját. (Például minimum 30 kilót kellene fogynia.)

 

 

Mi lesz Nick Cave misztikus forgatókönyvével?

 

Azt még nem tudni, hogy a Gladiátor 2-ben felhasználják-e a Nick Cave által írt anyagot. Az ausztrál énekes-dalszerzőt leginkább a The Bad Seeds-szel való munkásságáról ismerhetünk és a forgatókönyvírás világa sem idegen tőle. Ő írta a kritikusok által is elismert The Proposition (2005) című „hamburger westernt” és a Matt Bondurant The Wettest County in the World című regénye alapján készült Lawless (2012) című díjnyertes szesztilalmi drámát. A 2000-es évek közepén barátja, Russell Crowe megkereste Cave-et, és megbízta, hogy írja meg a Gladiátor folytatását.

Cave-nek az volt a kihívás, hogy egy olyan történet folytatását kell elkészítenie, amelynek főszereplőjét a befejezéskor megölték, ezért a természetfeletti világba merészkedett. Az író úgy képzelte el Maximust, hogy a túlvilági római istenek – köztük Jupiter és Mars – egy seregével kerül szembe, akik visszaküldik őt a Földre, hogy megölje az őket eláruló istent, és ezt követően egy sor időutazásos kalandban vegyen részt.

Az eredeti szellemiségétől ez alaposan eltért volna és állítólag így Crowe is passzolta volna az egészet. Az sem tűnik valószínűnek, hogy Scott felkérte Craiget, hogy dolgozza fel Cave művét, tekintve, hogy a rendező előszeretettel forgat olyan hagyományos történelmi drámákat, mint a Mennyei királyság (2005) és a tavalyi Az utolsó párbaj.

Mindazonáltal Cave forgatókönyvének számos, az évek során napvilágra került részlete jól árulkodik a filmes érzékéről. A forgatókönyv egyik legmeggyőzőbb jelenete az volt, amelyben egy római amfiteátrumban egy hajókkal és aligátorokkal vívott színlelt tengeri csatát játszanak. Ez úgy hangzik, mint egy tipikus hollywoodi túlzás. Mégis – bármilyen furcsán is hangzik – ez valóban megtörtént a rómaiak történelmében. A legnagyobb római amfiteátrumok közül néhányat úgy építettek, hogy az ilyen látványosságokra el lehetett árasztani. Ha Peter Craig forgatókönyve valóban beépíti Cave anyagának egy részét, ahogyan azt feltételezik, akkor lehet, hogy éppen ilyen történelmileg pontos, nagy drámát ígérő jeleneteket használnak fel.

 

Megjelenési dátum

 

A Gladiátor 2 megjelenési dátumát még nem erősítették meg.

-theGeek-

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu