Pókember: Nincs hazaút – nem fogod elhinni, hogy mit akartak kicenzúrázni a kínaiak a filmből!

MOZI HÍREK – Ez most nem egy hatásvadász cím akart lenni: tényleg, effektíve nem akartunk hinni a szemünknek, hogy a kommunista Kína, most, 2022-ben még mindig milyen szinten akar cenzúrázni bármit, ami az emberi szabadságjogok eszméjéhez tartozik és ebbe a körbe a Pókember: Nincs hazaút egyik ikonikus jelenetének kért cenzúrázása is beletartozik.

 

Azonban a kínaiak kért cenzúrája nem történt meg, a Sony ugyanis elutasította Kína kérését, hogy a Pókember: Nincs visszaút című film helyi kiadásához eltávolítsák a Szabadság-szoborról készült felvételeket. Igen, a kommunista diktatúra Kínában még mindig ennyire „szigorú”.

A több bennfentes forrásra hivatkozó Puck szerint a kínai hatóságok azt akarták, hogy a Sony és a Marvel Studios távolítsa el az amerikai nevezetességet, amely túlnyomórészt a No Way Home csúcspontjában szerepel. A Sony állítólag „azonnal” visszautasította ezt, ami a kérés módosítását eredményezte, amely szerint a Szabadság-szobor benne maradna a filmben, de az ábrázolásmódját módosítanák. Kína állítólag azt akarta, hogy kevesebb hangsúlyt kapjon az építmény, és azt kérte, hogy a Sony vágja ki a „hazafiasabb felvételeket, amelyeken [Tom] Holland a korona tetején áll”. A változtatások mérlegelése után a kérést végül elutasították. Végül a Pókember: Nincs hazaút című filmet nem mutatták be Kínában.

Az, hogy a Sony nem volt hajlandó módosítani Pókember legújabb nagyvásznas kalandját, csak egy a közelmúltban történt számos olyan eset közül, amikor a Marvel Cinematic Universe nem volt hajlandó módosítani egy filmet bizonyos aspektusok eltávolítására vonatkozó kérések alapján. Több ország, köztük Szaúd-Arábia, Egyiptom és Kuvait is betiltotta a Doctor Strange – Az őrület multiverzumában című filmet, mivel az egy nyíltan meleg karaktert tartalmazott. Állítólag Kína is betiltotta a filmet, miután az egyik trailerben a Kínai Kommunista Pártot kritizáló üzenetet figyeltek meg.

Kína története a Marvel Studios blockbusterek betiltásában régebbre nyúlik vissza, mint a Pókember: Nincs visszaút. 2021-ben az Eternals című filmet is hasonlóan betiltották az országban, mivel a kínai kormány nehezményezte, hogy a rendező, Chloé Zhao nyilvánosan kritizálta a Kínai Kommunista Pártot. Ezen túlmenően az Eternalsban is feltűnt egy azonos nemű pár, Phastos és férje, Ben, akik a képernyőn csókolóznak.

Annak ellenére, hogy Kínában nem került bemutatásra, a Pókember: Nincs hazaút gyorsan minden idők egyik legsikeresebb filmjévé vált. Az MCU harmadik Pókember-filmje jelenleg minden idők hatodik legnagyobb bevételt hozó filmje, olyanokat utasítva maga mögé, mint az Avatar, a Bosszúállók: Endgame, Titanic, Star Wars: Az ébredő Erő és a Bosszúállók mögött: Végtelen háború.

A Pókember: Nincs hazaút című filmben Holland falmászója elindul, hogy helyreállítsa titkos identitását, és megkéri Doctor Strange-et, hogy törölje el az egész világ emlékezetét. Miután beavatkozik a varázslatba, több multiverzumbeli látogató is megjelenik az MCU-ban, köztük Pókember korábbi filmes inkarnációi, amelyeket Tobey Maguire és Andrew Garfield alakított.

A Pókember: Nincs visszaút digitálisan, illetve 4K UHD, Blu-ray és DVD formátumban is megvásárolható, illetve, a (Magyarországon jelenleg csak VPN-nel használható) Disney Plus streaming szolgáltató kínálatában is benne van.

Forrás: CBR

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu