Meddig tart a chiphiány? Az Intel CEO-ja eléggé borúlátó…

TECH HÍREK – Az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger arra számít, hogy a globális félvezető-válság az ellátási lánc hibái miatt tovább tart majd az eredeti előrejelzéseknél.

 

 

A COVID-19 járvány 2020-as kezdete óta globális hiány van az integrált áramkörökből. Az olyan cégek, mint például az Intel, képtelenek voltak fenntartani a termelést a 169 iparágat érintő válság során. A videójáték-iparra gyakorolt hatása, amely még mindig tart, a grafikus kártyák árának meredek emelkedését, valamint a következő generációs konzolok, a PlayStation 5 és az Xbox Series X eladásainak esését eredményezte.

Bár az Intelhez hasonló vállalatok továbbra is új gyártósorokat nyitnak, hogy segítsenek megfelelni a növekvő keresletnek, ez a megoldás csak hosszú távon hozhat gyümölcsöt. Addig is, a globális chipválságot egyre jobban elmélyítik az olyan külső tényezők, mint például a chipgyártásban a lézerekhez használt nemesgáz, a neon árának nemrégiben bekövetkezett ugrásszerű növekedése.

A neon piaci ára 2021 decembere és 2022 márciusa között hatszorosára emelkedett az Ukrajnában fokozódó politikai feszültségek következtében.

Ezt figyelembe véve Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója a CNBC-nek nemrégiben adott interjújában elmondta, hogy a globális chiphiány még néhány évig eltarthat, mivel a kulcsfontosságú gyártási eszközök elérhetetlensége meghosszabbította Gelsinger eredeti, 2023-as előrejelzését. A továbbiakban elmondta, hogy bár az Intel chipjei közel állnak ahhoz, hogy kielégítsék a keresletet, a globális félvezetőhiány most már várhatóan legalább 2024-ig elhúzódik.

A globális félvezetőhiány most már várhatóan legalább 2024-ig elhúzódik.

Nem lehet alábecsülni azt a hatást, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója gyakorol a globális neonellátásra, tekintve, hogy Ukrajna a világ neonellátásának mintegy 50%-át az orosz acélipar melléktermékeként állítja elő. Továbbá Ukrajna felelős az Egyesült Államokban használt félvezető minőségű neon 90%-áért. Bár a vállalatok megpróbáltak alternatív neonforrásokat találni a kínai nemesgázgyártókon keresztül, a neontermelés növelése több hónapot vesz igénybe.

Addig is a fogyasztóknak és a gyártóknak egyaránt továbbra is a mesterségesen megemelt kiskereskedelmi árak, illetve a számos ellátási lánc problémái miatt kell navigálniuk a változékony tájakon, amelyek miatt az olyan vállalatok, mint a Nintendo, az eredetileg tervezettnél jóval kisebb számban gyártják a Switch konzoljukat.

Az IBM már tavaly májusban úgy vélte, hogy a félvezetőhiány 2023-ig vagy 2024-ig tart majd.

Pat Gelsinger aligha az egyetlen hang, aki szkeptikus előrejelzéseket fogalmaz meg a globális chipválsággal kapcsolatban, hiszen az IBM már tavaly májusban úgy vélte, hogy a félvezetőhiány 2023-ig vagy 2024-ig tart majd. Gelsinger arra a következtetésre jutott, hogy a sanghaji ellátási lánc lezárása és az ukrajnai háború között a közelmúlt eseményei minden eddiginél jobban megmutatták, hogy a világnak rugalmasabb és földrajzilag kiegyensúlyozottabb félvezetőgyártásra van szüksége.

Forrás: GameOverLA

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu