Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság vizsgálja a Sony Bungie felvásárlását

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) megpróbál mélyebben belemerülni a játékipar üzleteibe, ezért vizsgálja a Sony és a Bungie közötti üzletet.

 

Az elmúlt hónapokban érdekes és jelentős felvásárlások történtek a játékiparban. Először a Microsoft jelentette be, hogy megvásárolja az Activision Blizzardot, így a World of Warcraft és a Call of Duty kiadója is bekerült az egyre bővülő nagy fejlesztői listájába. Legutóbb pedig a Square Enix néhány nyugati stúdióját vásárolta fel az Embracer Group médiakonglomerátum, köztük a Tomb Raidert fejlesztő Crystal Dynamicsot. E két bejelentés között volt egy üzlet a Sony és a Bungie között, ahol az utóbbit mintegy 3,6 milliárd dollárért vennék meg.

Az üzlet egyelőre még nem jött létre, annak ellenére, hogy néhány rajongó máris azon tűnődik, milyen PlayStation-exkluzív projektet főzhet a Bungie. Úgy tűnik, hogy az akvizíciónak is át kell vennie néhány akadályt, mielőtt végbemegy, ugyanis az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, vagyis az FTC vizsgálja az üzletet. Az FTC korábban a Microsoft Activision Blizzard felvásárlását vizsgálta bennfentes kereskedelem miatt.

Az FTC vizsgálata a Sony Bungie-ügyletével kapcsolatban nem a bennfentes kereskedelem gyanúja vagy a felvásárlás mérete miatt indult. Ehelyett az FTC Microsoft és Sony ügyletekkel kapcsolatos vizsgálatai inkább a nagy technológiai cégek fúzióival szembeni agresszívebb hozzáállást tükrözik, valószínűleg a játékipar monopóliumai ellen próbálnak fellépni. A Microsoft-felvásárlással kapcsolatos vizsgálat felfedésekor Lina Khan, az FTC elnöke kijelentette, hogy a vállalati konszolidáció „számos kárt okozhat”, többek között alacsonyabb béreket, magasabb árakat és csökkentett innovációt.

Nem tudni, hogy a Bungie-üzletet hasonló okból vizsgálják-e. Sokan úgy vélik, hogy a Sony felvásárlása támogathatja az innovációt, mivel a PlayStation platform tulajdonosa segíti majd a Destiny fejlesztőjének más médiumokba való terjeszkedését. Egyesek még azt is tudni vélik, hogy egy Destiny animációs sorozat vagy film is készülhet, miután a Bungie-nál új álláshirdetés jelent meg. Az is látszik, hogy a Sony nagyrészt magára hagyja a fejlesztőt a játékkészítésben, miután az előbbi további 1,2 milliárd dollárt költött arra, hogy a Bungie munkatársai az üzlet után is folytassák a munkát.

Forrás: Gamerant

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu