Kiderült, miért éppen Michael Keaton-t választotta Tim Burton Batman szerepére

MOZI HÍREK – Michael Keaton Sötét Lovagja ma már ikonikus; mint kiderült, Tim Burtonnak konkrét oka volt arra, hogy a rajongók felháborodása ellenére őt szerepeltesse az 1989-es Batmanben.

 

 

A negatív visszhangok ellenére Tim Burtonnak határozott oka volt arra, hogy miért kellett Mickael Keatont szerepeltetnie 1989-es Batmanjében. A megjelenés előtt a képregényfilmeket könnyed, gyerekközpontú szórakozásnak tekintették. Ez mind megváltozott Burton ikonikus Sötét Lovagjával, de a Batman 1989 nem volt mentes jelentős vitáktól, konkrétan Keaton bevonásával kapcsolatban.

Tim Burton a rá jellemző gótikus látványvilágot és hátborzongató humort vitte a Batman világába, Gotham City szörnyű vízióját ábrázolva, amelyben Batman Jokerrel (Jack Nicholson) harcol.

A Batman a szuperhős műfaj meghatározó pillanata volt, de nehéz volt mindenkit meggyőzni Burton tervéről. Michael Keaton kísérteties Batman-alakítását ma már szeretik, és sokan várják visszatérését a készülő The Flash és Batgirl című filmekben, de a szereposztását eredetileg kétkedve fogadták.

Az 1980-as években Keaton leginkább vígjátékokról volt ismert, így a Batman szereposztása sokkolóan hatott, ami az egyik legkorábbi példáját eredményezte a rajongók reakcióinak egy szereposztással kapcsolatban. Még Michael Uslan producert is meg kellett győzni, ahogy azt egy podcast interjúban nemrég felidézte. Uslan leírta, hogy Tim Burton azért kényszerült Michael Keatonra Batman szerepét, mert „nem tudta, hogyan alkalmazzon >>komoly<< színészt a szerepben.” Ragaszkodott hozzá, hogy Keaton képes hasznosítani a Bruce Wayne-ben rejlő emberséget és megszállottságot, és a Batmanre jellemző testiségnek nem kellett volna számítania.

 

 

 

 

Uslan így emlékezett vissza: „Azt hittem, viccel, és 20 percbe telt, mire meggyőztek, hogy ez tényleg létezik.”

Több mint hét évig fejlesztette a projektet, de Tim Burton ragaszkodott hozzá, hogy ha az első sötét, érett szuperhősfilmet akarják elkészíteni, akkor új irányt kell választaniuk. Uslan emlékezett arra, hogy Burton azt mondta neki: „Nem tudom, hogyan lehet egy >>komoly<< színészt úgy bemutatni, hogy denevérjelmezbe bújik anélkül, hogy a közönség akaratlanul is nevessen.” Olyan nevek is szóba kerültek, mint Harrison Ford, Kevin Costner és James Caan, így érthető volt Uslan zavara Keaton javaslata miatt, de Tim Burton tudta, hogy a Batman 1989 sikere szempontjából kulcsfontosságú Bruce Wayne-re összpontosítani. Ő nem egy akciórendező, és Batman újjáélesztése Burton gótikus képében talán megrázó lett volna, ha egy izmos akcióhőst választ.

Burton ragaszkodott ahhoz, hogy Keaton „az őrület határáig” tudja ábrázolni Bruce Wayne megszállottságát, hogy a közönség hitelesnek találja a karaktert. Burton számára ez volt a legfontosabb. Ahhoz, hogy bárki komolyan vegye Batmant, először is meg kell értenie a maszk mögött rejlő embert. Burton specialitása a meg nem értett kitaszítottak, így logikus, hogy Keaton hétköznapibb, szociálisan esetlenebb Bruce-ával azonosulna.

A Tisztán és józanul vetítése után Uslan el volt ragadtatva Keaton drámai tehetségétől, de még mindig aggódott, hogy egyáltalán nem hasonlít a képregénybeli Batmanre.

Tim Burton rendező válasza: „Nem egy szögletes állkapocs teszi Batmant.” Azzal érvelt, hogy a film más médium, mint a képregények, és ő könnyen meg tudta teremteni a magasság illúzióját; lehet „izomzatot tudott faragni a jelmezbe.” Az idealizált testalkat néha fontos, de nem annyira, mint a karakter lelkének megragadása. Elvégre Batman erejének nagy része a jelmezéből és az intellektusából fakad. Keaton szerény természete zseniális módon tökéletesen elrejtette Bruce forrongó dühét.

Forrás: Hollywood & Levine

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu