Meglepő szervezetet támogat komoly összeggel az Insomniac és a Sony

Az Insomniac és a Sony adományai egy a videójátékok világában szokatlan helyre, egy női reproduktív jogokkal foglalkozó szervezetnek mennek, ezzel kompenzálva Jim Ryan-nek a Roe v. Wade ítélet jelenlegi legfelsőbb bírósági felülvizsgálatát illető véleményét.

 

 

A Sonyhoz is eljutott az a közelmúltban kiszivárgott legfelsőbb bírósági vélemény, amely látszólag a Roe kontra Wade ítélet közelgő hatályon kívül helyezésével kecsegtet, az egész Egyesült Államokban éreztette hatását, beleértve a videójáték-ipart is. Több stúdió, például a Bungie és a Double Fine máris kiállt a nők reproduktív jogai mellett, több szervezetnek adományozott, és felszólította a játékipart, hogy csatlakozzon ezekhez az erőfeszítésekhez. Más cégek, például a Sony kezdetben visszafogottan nyilatkozott, de a PlayStation elnökének, Jim Ryan-nek egy e-mailje kellemetlen visszhangot keltett a cégen belül, mert egyesek szerint a helyzetet lekicsinyítő módon fogalmazott, így a cég most az Insomniac mellett a nők reproduktív jogaira is adományoz.

A Sony adományozására a PlayStation-en belüli visszhangok után került sor, amelyek a beszámolók szerint a vállalaton belül alakultak ki azt követően, hogy Ryan május elején egy egész vállalatra kiterjedő e-mailt küldött, amelyben a Legfelsőbb Bíróság kiszivárogtatásával és a Roe kontra Wade-üggyel foglalkozik.

Ebben Ryan elkerülte, hogy határozottan állást foglaljon a témában, ehelyett arra kérte a dolgozókat, hogy „tartsák tiszteletben a véleménykülönbségeket” az abortuszról, mielőtt Ryan az e-mailt azzal zárta, hogy két macskája közelmúltbeli születésnapjáról beszélt.

Az e-mailt állítólag megvetéssel fogadták a PlayStation Studioson belül, különösen a női alkalmazottak körében, akik úgy érezték, hogy Ryan megpróbálta elkerülni a szóban forgó témát, és a háziállatokról való beszélgetéssel tovább bagatellizálta azt.

 

 

Jim Ryan

 

 

A The Washington Post beszámolója szerint megszerezték az Insomniac vezérigazgatójának, Ted Price-nak az alkalmazottaknak május 13-án küldött belső e-mailjeit, amelyek szerint a stúdió 50 000 dollárt adományoz a Women’s Reproductive Rights Assistance Projectnek. Price e-mailje azt is tartalmazza, hogy anyavállalatuk, a Sony kiegészíti a WRRAP-nak szánt adományt, valamint az egyes alkalmazottak által a Sony PlayStation Cares jótékonysági programján keresztül a csoportnak tett adományokat. Az e-mail azzal zárul, hogy a Sony megerősíti, hogy az Insomniac céggel együttműködve pénzügyi támogatási programot hoz létre azon alkalmazottak támogatására, akiknek a reprodukciós kezelések miatt a saját államukon kívülre kell utazniuk.

Ryan e-mailjének hangvétele messze áll a Bungie kemény álláspontjától, amely azzal büszkélkedett, hogy napjainkban az egyik legtársadalmibb stúdió az iparágban, ahogyan azt a Black Lives Matter mozgalom határozott támogatásával is láthattuk.

A Bungie egy május 4-i blogbejegyzésében meglehetősen nyersen fogalmazott, és a Roe kontra Wade ítélet lehetséges hatályon kívül helyezését „csapásnak” nevezte az amerikai szabadságra, és „közvetlen támadásnak az emberi jogok ellen.” A stúdió több, a nők reproduktív jogaival foglalkozó csoporthoz is adott linkeket, és arra biztatott mindenkit, aki hajlandó adományozni és támogatását kifejezni ezeknek a csoportoknak.

Függetlenül attól, hogy mi vezetett az adományokhoz és az új céges kezdeményezésekhez, nem lenne meglepő, ha sok játékos csak örülne, hogy a játékipar egyik legnagyobb hatalma állást foglal ebben a kérdésben. Ez akár több más nagyvállalat, például az Electronic Arts és a Microsoft számára is utat mutathat, hogy a Bungie-hoz és a Sonyhoz hasonlóan nagyobb szerepet vállalnak a jogvédő csoportokban, de ezt majd az idő dönti el.

Forrás: The Washington Post

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu