Elveszítheti a Disney a Mickey egér szerzői jogait?!

MOZI HÍREK – A médiaóriás továbbra is küszködik azzal, hogy megtartsa a kezében Mickey-t. Ha a javasolt törvényjavaslat átmegy a Disney elveszítheti Mickey egér szerzői jogait?

Mickey egér mindig is számos sarkalatos téma arca volt. Egyesek számára a gyermeki ártatlanság képviselője, mások számára egy óriásvállalat kabalája. A Disney, mint vállalat, mindig is ügyelt arra, hogy Mickey szilárdan a legális kezükben maradjon, és ez a sok erőfeszítés lehet, hogy a múlté lesz. A Deadline beszámolója szerint egy új törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely „szabadon engedné” a kisegeret és a közkincsek közé.

A törvényjavaslatot Josh Hawley szenátor (R-MO) terjesztette elő, és azzal a céllal született, hogy közvetlenül a Disney-t vegye célba. Hawley a törvényjavaslatot úgy terjesztette be, hogy a szerzői jogi védelem maximumát visszaállítaná 56 évre. A törvényjavaslatot a Walt Disney Company visszavágásaként fogalmazták meg, amiért az állást foglalt a hírhedt „Ne mondd, hogy meleg” törvényjavaslat ellen. Hawley a következőket nyilatkozta a törvényjavaslattal kapcsolatos sajtóközleményében.

„A nagyvállalatoknak nyújtott republikánus segélyek kora lejárt. A kongresszus különleges szerzői jogi védelmének köszönhetően az olyan éber vállalatok, mint a Disney, milliárdokat kerestek, miközben egyre inkább az éber aktivistáknak kedveskedtek. Itt az ideje, hogy elvegyük a Disney különleges kiváltságait, és megnyissuk a kreativitás és az innováció új korszakát.”

Mickey egér az 1928-as Steamboat Willy című rajzfilmben mutatkozott be. A film azóta számos, a szerzői jogok köré csoportosuló vita tárgya. A filmet 1955-ben, majd 1986-ban, 2003-ban, majd 2023-ig tervezték közkinccsé tenni. A Disney minden alkalommal lobbizott azért, hogy a karakter védettségét meghosszabbítsák. Ami eredetileg egy olyan törvény volt, amely azt hivatott biztosítani, hogy az alkotók halálukig profitálhassanak a munkájukból, azóta a kreatív szellemi tulajdonok és franchise-ok erődítményévé vált. A kritikusok azóta rámutattak, hogy a Disney beavatkozása negatív hatást gyakorolt a közkincsre, befagyasztva más tulajdonságokat attól, hogy úgy kerüljenek a nyilvánosság kezébe, ahogy kellene, és egy kreatív limbóban ragadtak.

Bár a gondolat, hogy a Disney elveszíti a Mickey feletti hatalmát, kellemes gondolatnak tűnik, az érvelésnek van egy másik oldala is. Más hangok is felemelték szavukat a drasztikus törvényjavaslat bírálatára. Keith Kupferscmid, a Copyright Alliance vezérigazgatója kijelentette, hogy a törvényjavaslat nem csak a Disneyre, hanem az egész ország vállalkozásaira negatív hatással lenne.

„Ez a jogszabály mind az ötven államban kárt okozna annak a több millió hétköznapi amerikainak, akiknek a megélhetése a szerzői jogtól függ a kreatív iparágakban, amelyeket nagyrészt független és kisvállalkozások uralnak”.

Bár ez a törvényjavaslat ijesztőnek tűnhet a Disney számára, a Deadline beszámolója szerint a törvényjavaslat tényleges előretörése igen valószínűtlen. Ez annak köszönhető, hogy a jelenlegi szerzői jogi szabályokat a szenátusban mindkét oldal előnyben részesíti. Jelenleg a Disney még nem nyilatkozott a törvényjavaslattal kapcsolatban. A vállalat még nem beszélt a jövő évi terveiről sem, amikor Mickey Egér újra a közkinccsé válás veszélye fenyegeti. Valószínű, hogy megpróbálnak majd fellebbezni egy újabb hosszabbításért, de ez nem lesz könnyű harc. Már csak annyi idő van hátra, hogy a Disney simán elveszítse a hatalmát Mickey felett.

Forrás: Deadline

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu