Kanada kitilthatja a kínai Huawei-t és ZTE-t az 5G-hálózataiból?!

TECH HÍREK – Kanada közölte, hogy megtiltja a két legnagyobb kínai távközlési berendezésgyártónak, a Huaweinek és a ZTE-nek, hogy az 5G-s telefonhálózatain dolgozzon.

 

 

A Huawei és a ZTE elleni korlátozásokat az ország ipari minisztere csütörtökön jelentette be. Francois-Philippe Champagne szerint a lépés javítani fogja Kanada mobilinternet-szolgáltatásait, és „megvédi a kanadaiak biztonságát”. A Huawei Canada azonban úgy nyilatkozott, hogy „csalódott” a döntés miatt, amely szerinte „politikai jellegű”.

„Ez egy sajnálatos politikai döntés, amelynek semmi köze a kiberbiztonsághoz vagy a szóban forgó technológiákhoz” – áll a közleményben.

Több nemzet – köztük az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland – már korábban is korlátozásokat vezetett be a cégekkel szemben. A négy ország Kanadával együtt alkotja az „Öt Szem” nevű hírszerzési információmegosztási megállapodást. Ez a hidegháború idején alakult ki a Szovjetunió megfigyelésére és a titkos információk megosztására szolgáló mechanizmusként.

Kanada bejelentését széles körben várták, mivel szövetségesei már korábban is kitiltották a Huawei-t és a ZTE-t saját nagysebességű hálózataikból. A kanadai fővárosban, Ottawában újságíróknak nyilatkozva Champagne úr elmondta, hogy a döntésre „a biztonsági szerveink által végzett teljes körű felülvizsgálat és a legközelebbi szövetségeseinkkel folytatott konzultáció után” került sor.

„Hadd legyek nagyon világos: mindig megvédjük a kanadaiak biztonságát és védelmét, és minden szükséges intézkedést megteszünk a távközlési infrastruktúránk védelmében” – tette hozzá.

„Az 5G világában, egy olyan időszakban, amikor a mindennapi életünkben egyre jobban támaszkodunk [a] hálózatunkra, ez a helyes döntés”.

Az ottawai kínai nagykövetség szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy Peking a Kanada által felvetett biztonsági aggályokat „politikai manipuláció ürügyének” tekinti. A kínai szóvivő azzal is vádolta Kanadát, hogy az Egyesült Államokkal együttműködve elnyomja a kínai vállalatokat. Az ottawai kínai nagykövetség nem reagált azonnal a BBC megkeresésére.

A Huawei Canada azt mondta, hogy berendezéseit a kormány és a biztonsági ügynökségek „alaposan megvizsgálták”, és hozzátette, hogy „nulla biztonsági incidens történt a Huawei berendezései miatt”. „A Huawei berendezéseinek és szolgáltatásainak betiltása jelentős gazdasági veszteséghez vezet Kanadában, és a kanadai fogyasztók számára megnöveli a kommunikációs költségeket” – áll a közleményben.

„Sajnos ez a döntés nem áll a mi, mint vállalkozásunk ellenőrzése alatt. Ugyanakkor mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy megvédjük ügyfeleink, partnereink és saját magunk jogos jogait és érdekeit”.

Közben a ZTE közölte, hogy elutasítja a kanadai kormány bejelentésének „előfeltevését”, mondván, hogy az „erősen spekulatív”.

„Mindig is betartottuk a nemzetközi szabványokat és a legjobb gyakorlatokat, megnyitottuk kiberbiztonsági laboratóriumainkat, hogy a szabályozó hatóságok és az érdekelt felek ellenőrizhessék a ZTE termékeinek biztonságát” – mondta a cég.

Az 5G, vagyis az ötödik generáció a mobilinternet-hálózatok következő fejlesztése, amely sokkal gyorsabb adatletöltési és -feltöltési sebességet kínál, emellett több eszköz egyidejű internet-hozzáférését is lehetővé teszi. Az adatforgalom ugrásszerű növekedésével, a videó- és zenei streaming népszerűségének növekedésével párhuzamosan jön létre. Ez arra készteti a kormányokat és a mobiltelefon-hálózatok üzemeltetőit, hogy fejlesszék távközlési infrastruktúrájukat.

A kanadai kormány döntése azt jelenti, hogy az országban működő távközlési cégek többé nem használhatják a Huawei és a ZTE által gyártott berendezéseket. „Azoknak a vállalatoknak, amelyek már telepítették a kínai gyártók által gyártott berendezéseket, most el kell távolítaniuk azokat” – mondta Champagne úr.

Kanada először 2018 szeptemberében jelentette be a Huawei-berendezések felülvizsgálatát.

Kína néhány legnagyobb technológiai és távközlési cégét az elmúlt években az amerikai és más nyugati országok kormányai nemzetbiztonsági aggályok miatt célkeresztbe vették. Novemberben Joe Biden amerikai elnök olyan jogszabályt írt alá, amely megakadályozza, hogy a biztonsági fenyegetésnek ítélt vállalatok új távközlési berendezésekre vonatkozó engedélyeket kapjanak az országban.

Ez azt jelenti, hogy a Huawei, a ZTE és három másik kínai vállalat berendezései nem használhatók az amerikai távközlési hálózatokban.

Forrás: El Comercio

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu