Az essexi kígyó – Claire Danes egy láthatatlan szörnyetegre vadászik a romantikus sorozatban

SOROZATKRITIKA – A Homeland kémsorozatból is Claire Danes alakítja Cora Seaborne-t, egy nőt, aki a 19. századi Essexbe utazik, hogy felfedezze egy halászfalut gyötrő óriási, potenciálisan gonosz tengeri kígyó rejtélyét. Rejtély, romantika, némi horror és remek alakítások jellemzik a kosztümös sorozatot.

 

 

A viktoriánus Anglia viharos kor és hely volt, amely egyszerre pezsgett a fejlődéstől és a reakciós félelemtől, a tudomány és a nők jogainak fejlődésétől. Charles Darwin 1859-ben publikálta „A fajok eredetéről” című könyvét, amely egyszerre keltett izgalmat és felháborodást. A sebészet és más orvosi eljárások új lehetőségei reményt adtak a betegeknek, még akkor is, ha a londoni nyomornegyedekben uralkodó nyomorúságos körülmények gondoskodtak arról, hogy a betegségekből bőven legyen elég. A szellemi lehetőségekkel párhuzamosan lelki válság és elnyomás is fellángolt.

 

 

Értelem és érzelem

 

Ez a háttere az Apple TV+ legújabb limitált sorozatának, Az essexi kígyónak, amelynek eddig négy epizódja elérhető a streaming csatornán. A Sarah Perry regénye alapján készült sorozat a romantikus intrikák melegágya, amely a modern eszmék és a korabeli babonák összecsapását világítja meg.

Időnként kicsit túldramatizált, de a sorozat elég teret enged a rejtélynek és az ismeretlen iránti tiszteletnek ahhoz, hogy egyszerre legyen kellően intellektuális és romantikus élmény, miközben a hit és a kétség kérdéskörét is remekül mutatja meg a korszakba ágyazva.

Claire Danes ragyogóan alakítja Cora Seaborne-t, a nemrég megözvegyült amatőr paleontológust, aki kíváncsi a kígyóról szóló hírekre, amelyek Essex tengerparti megyéjét sújtják. Cora elég nyitottnak tartja magát ahhoz, hogy fontolóra vegye annak lehetőségét, hogy talán valóban egy mitikus fenevad úszkál a kis angol falu vizében. Talán egy új fajról van szó. De, amit akkor talál, amikor kisfiával együtt megérkezik, az még ennél is nyugtalanítóbb.

 

 

Baljós események

 

Essex lakói meg vannak rémülve. Egy tizenéves lányt holtan találtak. Valami a vízben széttépte a halászhálókat. A helyi plébános (Tom Hiddleston, aki szintén kiváló) nyugalomra int, és annyi racionális gondolatot prédikál, amennyit csak tud. De nem tudja elfojtani a hisztériát, amely még tovább fokozódik, amikor Cora elhozza a falusi iskolába a kövületgyűjteményét, és úgy tűnik, hogy a diákok körében kísérteties transzba esnek. A városlakók hamarosan Corát hibáztatják a kígyó haragjának elszabadulásáért, a nagyvárosi, nyíltan kérdezősködő életmódjával.

A Délkelet-Anglia ködös mocsarai (az éjszakai égbolt kísérteties fényével) és London nyüzsgése között megosztott Az essex-i kígyó élesen érzékelteti a két világ közötti megosztottságot, amely nem csupán a földrajzi viszonyokra vezethető vissza. London az a hely, ahol egy puccos, önimádó, de ugyanakkor tényleg profi fiatal sebész (Frank Dillane) udvarol Corának, és ahol Cora barátnője és szolgálója, Martha (Hayley Squires), aki elkötelezett szocialista, megpróbál szervezkedni a város lakhatási egyenlőtlenségei ellen. Essex eltökélten ragaszkodik a régi szokásaihoz, ami azt jelenti, hogy a soha nem látott kígyó a gonosz előhírnöke, a bűn és a gonosz mindenre kiterjedő szimbóluma.

 

 

Mindenki másba szerelemes reménytelenül

 

Az essex-i kígyó 2016-ban jelent meg, de sok tekintetben igazi viktoriánus regény. Cora szerelmes a lelkészbe; a sebész szerelmes Corába és persze mindkét szenvedély elég reménytelen.

Ami Willt és Corát illeti: az őket alakító színészek akkor a legmeggyőzőbbek, amikor a visszafojtott szenvedély előtör belőlük, a két színész közötti kémia ugyanis ragyogóan működik. Will hithez való szkeptikus hozzáállása és Cora tudományhoz való hitbeli hozzáállása rekordidő alatt válik ellentétesből összeegyeztethetővé Hiddleston és Danes ábrázolásának köszönhetően.

Ahol Az essex-i kígyó tehát több klisének esik áldozatul, az Will és Cora kibontakozó, tiltott szerelmének elmesélése. Danes jól teljesít azokban a pillanatokban, amikor Corának számot kell vetnie elsöprő érzelmeivel, Hiddlestonnál pedig aligha tudná más jobban jobban alakítani az érzelmeivel küzdő, meggyötört, szerelmes papot – aki ugyan református, de felesége van. Emellett persze rengeteg egyéb esemény és karakter is életben tartja a sorozatot: a kígyó nyomasztó (tényleges, vagy csak misztifikált) „jelenléte” az egyre fanatikusabbá váló városban, azok a jelenetek, ahol Cora tudományszeretete ütközik tudatalatti ösztöneivel, a Martha nevű barátnője, aki az akkoriban alakulófélben lévő szocialista mozgalom elkötelezett tagja. Bár időnként így is le-leülnek azért az események és egy-két mellékszereplő alakítása hagy némi kívánnivalót maga után, azért az első négy részben nem panaszkodhattunk.

 

 

Ez a kígyó még bőven tekeredhet

 

Az essexi kígyó összességében egy érdekes, kellemes sorozat, amelyben a kígyóval kapcsolatos misztikum remek összhangban van a romantikával, a modern nézetek és az ósdi hiedelmek, illetve a bigott vallásosság közötti ellentétekkel és a remek korrajzzal. Az 19. századi essexi helyszín érdekes, a színek, kosztümök gyönyörűek és a látvány az AppleTV+ tűéles 4K megjelenítésének is köszönhetően egyszerűen pazar. Egy-két klisé, pár gyengébb alakítás és az időként lassan csordogáló események vetik csak vissza ezt az egyébként igen jó sorozatot.

-BadSector-

 

Az essexi kígyó

Rendezés - 7.4
Színészek - 7.2
Történet - 7.2
Látvány/zene/hangok - 7.6
Hangulat - 7.3

7.3

Az essexi kígyó összességében egy érdekes, kellemes sorozat, amelyben a kígyóval kapcsolatos misztikum remek összhangban van a romantikával, a modern nézetek és az ósdi hiedelmek, illetve a bigott vallásosság közötti ellentétekkel és a remek korrajzzal. Az 19. századi essexi helyszín érdekes, a színek, kosztümök gyönyörűek és a látvány az AppleTV+ tűéles 4K megjelenítésének is köszönhetően egyszerűen pazar. Egy-két klisé, pár gyengébb alakítás és az időként lassan csordogáló események vetik csak vissza ezt az egyébként igen jó sorozatot.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu