Íme a Sony stratégiája a következő néhány évre

A PlayStation VR2, az új IP-k, az élő szolgáltatásos (live service) játékok, a PC-s eladások és a mobilos tervek is meg lettek említve a Sony üzleti összefoglalójában.

 

Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment (SIE) elnök-vezérigazgatója bemutatta, hogy a Game & Network Services szegmens (ide tartozik a PlayStation brand) hogy halad előre. Az Egyesült Államokban három eltérő vezető kereskedő adatai szerint percenként közel ezer PlayStation 5-öt adtak el (82 perc alatt 80 ezret) az első teljes üzleti éve végén (azaz 2022 márciusának végén). A PlayStation 4 viszont percenként csak hatot mutatott fel (9 nap kellett 80 ezer eladáshoz) a konzol életciklusának azonos időpontjában (2015 március végén).

Kínában a konzol életének 72. hetéig 670 ezer PlayStation 5 lett eladva a korlátozott készletek miatt; a PlayStation 4 ilyen problémák nélkül is csak 250 ezerig jutott. A PlayStation 5 készlethiánya „csúcsprioritás” a cégnek: a konzol első évében több eladást hozott össze a PlayStation 4-nél, de a második évben fordult a kocka a készlethiány miatt. A harmadik évben (ez 2023 márciusának végéig tart) a cél a felzárkózás, a negyedikben pedig a lehagyás lesz a PS5 feladata. A PlayStation VR2 több mint 20 jelentősebb belsős (first-party) és külsős (third-party) fejlesztésű játékkal rajtol el, és nagy eséllyel közéjük tartozik majd a Horizon: Call of the Mountain is.

A SIE felvásárlásai folytatódni fognak. A Bungie megszerzésével olyan szinergiák születtek a Bungietól a SIE irányába, hogy a PlayStation Studios live service tapasztalatot nyer, és segíthet az új tulajnak, hogy az élő szolgáltatások között éllovas legyen „a kék cég”. A SIE a Bungie-nak pedig a cég marketinges, nemzetközi üzleti kapcsolataira vonakozó és kiadási képességei, a PlayStation Studios központi szolgáltatásai, továbbá jogi, anyagi, könyvelési és emberi erőforrásokra vonatkozó támogatása is a Destiny fejlesztőinek rendelkezésére áll.

A 2019-es üzleti évben a PlayStation Studios 77%-ban már létező, és 23%-ban új IP-t adott ki. A most tartó üzleti évre ez az arány 66/34-re, a 2025-ös üzleti évre pedig 50/50-re fog módosulni. A SIE first-party portfóliója a 2019-es üzleti évben 90% PlayStation 4, 10% PC volt. A 2022-es üzleti évre az arány 40% PlayStation 5 + PlayStation 4, 30% PlayStation 5, 20% PC és 10% mobil lesz, míg a 2025-ösre 50% PS5, 30% PC, és 20% mobil az elvárás. A 2019-es üzleti évben a PlayStation 5 befektetési üzleti modellje 88%-ban hagyományos, és 12%-ban live service játékokra vonatkozott. A 2022-esre 51-49, a 2025-ösre pedig 45-55% arány a cél, tehát addigra az élő szolgáltatásos modell veszi át a főszerepet. Az idei üzleti évben három live service játék kiadása a cél. Március 31-éig (azaz a 2021-es üzleti évben) egyet adtak ki, ez volt az MLB The Show 22 baseball játék. A 2023-as üzleti évre hat, a 2024-esre 10, a 2025-esre pedig 12-t akarnak kiadni. Vajon mik jönnek idén a SIE-től…?

A 2020-as üzleti évben 35 millió dollárnyi nettó értékesítés jött össze PC-s játékokból, ami a tavalyira 80-ra nőtt, az idei elvárás pedig 300 millió lesz. Pontos, hivatalos eladási adatokat is közölt a SIE: PC-n a Horizon Zero Dawnból 2 millió 398 ezer, a God of Warból 971 ezer, a Days Gone-ból pedig 852 ezer példány kelt el. A SIE a mobilon pedig azt tervezi, hogy „tisztelt, sikeres” fejlesztőkkel áll össze, hogy a legjobb IP-i több játékoshoz jusson el, és egy belsős mobilos projektes hálózat alakuljon ki. Így kiadhat külsős játékokat, és cross-platform terjeszkedésről is szó lehet, ahol ez releváns.

Elég nagy célkitűzések ezek.

Forrás: Gematsu

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu