Better Call Saul 6. évad/1. fél – Jobb, ha nézed Sault, mert most is nagyot szól!

SOROZATKRITIKA – A Saul Goodman álnevet használó Jimmy McGill ügyvédről szóló Better Call Saul eredetibb, viccesebb és kifinomultabb, mint bármilyen más sorozat. Maga a Breaking Badből is ismert főszereplője is hatalmas telitalálat, de a sorozat külön érdeme, hogy még úgy is rendkívül szórakoztató, hogy a nézők jövőbeli eseményekre vonatkozó ismereteire támaszkodik. A Better Call Saulnak emellett sikerült azt a szinte emberfeletti feladatot teljesítenie, hogy felülmúlja az eredeti Breaking Bad című sorozatot, amelynek annak idején a spin offjaként indult. A hatodik évad első hét részét néztük meg.

 

 

Két év, több lezárás és egy szívroham telt el azóta, hogy utoljára búcsút vettünk a Better Call Saultól Netflixen. A sorozat késedelmes visszatérése részben a járványnak köszönhető, amely nem sokkal azelőtt tört ki, hogy a kamerák újra forogtak volna. Sokkal nagyobb dráma volt azonban a főszereplő Bob Odenkirk szívmegállása, aki tavaly júliusban esett össze a Breaking Bad melodrámai és melankolikus előzménysorozatának új-mexikói forgatásán.

Odenkirk szerencsére a hírek szerint teljesen felépült. (A színész szerint a Senki című film mentette meg az életét.) És minden aggodalom, hogy a Better Call Saul elátkozottá vált, vagy rossz szerencse állta útját a hatodik és egyben utolsó sorozat felé vezető úton, gyorsan eloszlott. Az új évad első hét epizódja – az utolsó hat rész júliusban érkezik – azonnal megtalálja a hangot, amikor a ravasz új-mexikói ügyvéd, Saul Goodman (Odenkirk) történetét folytatja.

 

 

Több szálon futó cselekmények hálója

 

Az évadpremier közvetlenül a negyedik évad vége után veszi fel a fonalat, amikor Lalo Salamancát (Tony Dalton) tévesen halottnak hiszik, miután mexikói otthonában lemészárolták az embereit. Nacho (Michael Mando) viszont azonnal lebukott, és menekülni kezd az életéért. Eközben a határtól északra Jimmy McGill (Bob Odenkirk), aki most már teljesen magáévá tette „Saul Goodman” személyiségét, összeesküvést sző Kim Wexlerrel (Rhea Seehorn), aki immár a felesége, , hogy fondorlatos bosszút álljon egykori munkaadója, Howard Hamlin (Patrick Fabian) ellen.

Amiben a Better Call Saul mindig is különbözött a Breaking Badtől (amelynek tulajdonképpen egyfajta prequelje is a két Breaking Bad főszereplő nélkül) az a tömérdek történeti szál, amelyeket mesteri módon irányított. Egyrészt ott vannak a McGill/Goodman körüli rendkívül szórakoztató jogi ügyek és és az albuquerque-i jogi szcéna különcségei. Másrészt az új-mexikói drogkartell frakciói közötti hatalmi harc, amely inkább egy hagyományos bűnügyi drámára hasonlít, és rengeteg időt ad a képernyőn a Breaking Bad visszatérő kedvenceinek, Mike-nak (Jonathan Banks), Gusnak (Giancarlo Esposito) és Hector Salamancának (Mark Margolis). Ez a két világ gyakran összefonódik és keresztezi egymást, de nem mindig: a hatodik évad első felében ezek jobban elkülönülnek őket egymástól, bár a vége felé ismét lesznek összefonódások.

 

 

Varga menekül, Lalo bosszút forral, Jimmy és Kim karaktergyilkolnak

 

Miután a mexikói drogkartellfőnök, Lalo Salamanca megölésére irányuló küldetés kudarcot vallott, Nacho Varga menekülőre fogta a dolgot, miközben a sebesült Lalo (a karizmatikus Tony Dalton) is visszabicegett a határ északi oldalára.

Visszatérve Albuquerque-be, a sikamlós plázaügyvéd, Jimmy McGill (Odenkirk) gyorsan átalakult a gazdag és súlyosan korrupt Saul Goodmanné, és társával, Kim Wexlerrel (Rhea Seehorn) Howard Hamlin bukását tervezgette.

Mivel az alvilági cselekményszálban egyre nő a feszültség, a döntés, hogy Jimmy és Kim belekeveredik egy bonyolult karaktergyilkosságba – amelyet kizárólag kicsinyes rosszindulat motivál – papíron úgy tűnhet, mint egyfajta figyelemelterelés lenne.

 

 

Merre dőlnek a dominók?

 

De a Better Call Saulben készítői semmit sem tudnak jobban, mint egy cselszövést részleteteit bemutatni. Végignézzük, ahogy felállítják a dominókat, anélkül, hogy pontosan tudnánk, hogyan fognak feldőlni és kik, hogyan esnek áldozatul a gyilkos játszmáknak. Mint mindig, a zseniálisan okos forgatókönyvet más téren is példaértékű tehetség kíséri: a Better Call Saul továbbra is az egyik legprofibb rendezésű sorozat, szintén elképesztően jó színészekkel. Bob Odenkirk egyszerűen felülmúlhatatlan Saul szerepében, de mellette Rhea Seehorn – aki egyszerre kedves és kegyetlen; lehetetlen kiismerni – és a gonoszul karizmatikus Dalton is kiemelkedők, nem is beszélve a félelmetes Giancarlo Espositóról, de igazából nincs is egyetlen gyenge láncszem sem a csapatban.

Emellett a showrunnerek, Vince Gilligan és Peter Gould a sivatagi noir és a Coen Brothers stílusú sötét komédia (a csavaros kameraszögek még mindig a védjegyük) kielégítően ismerős keverékét nyújtják. A feszültség, a sodró lendületű párbeszédek és az erőszakos események közepette a Better Call Saul nyerő tulajdonsága továbbra is a remekül kialakított ritmus és az említett, szintén profi módon alakított cselekményszálak.

 

 

Mi lesz a sorsuk?

 

A rajongók kíváncsian várják majd, hogy mi lesz ennek a feltehetően halálra ítélt párosnak a végső sorsa – Kim ugyanis már nem lesz sehol, amikor Saul újra felbukkan a Breaking Badben. Viszont állítólag találkozunk majd a Breaking Bad két droggyáros botcsinálta bűnözőjével: Walter White-tal és Jesse Pinkmannel, hiszen mindketten megerősítették, hogy visszatérnek, de velük egyelőre még nem találkoztunk.

Júliusig kell még várni az elkerülhetetlen végkifejletig, vagyis az utolsó hat epizódig, amelyekben a még meglévő, de a Breaking Badben már nem szereplő karakterek sorsa nyilván így, vagy úgy megpecsételődik. A hatalmas sokkal záródó hetedik rész semmilyen kétséget sem hagy afelől, hogy a tragédiák esélyesen nem kerülnek el senkit…

-BadSector-

Better Call Saul

Rendezés - 9.6
Színészek - 9.8
Történet - 10
Látvány/zene/hangok - 9.6
Hangulat - 9.7

9.7

MESTERMUNKA

A rajongók kíváncsian várják majd, hogy mi lesz ennek a feltehetően halálra ítélt párosnak a végső sorsa - Kim ugyanis már nem lesz sehol, amikor Saul újra felbukkan a Breaking Badben. Viszont állítólag találkozunk majd a Breaking Bad két droggyáros botcsinálta bűnözőjével: Walter White-tal és Jesse Pinkmannel, hiszen mindketten megerősítették, hogy visszatérnek, de velük egyelőre még nem találkoztunk. Júliusig kell még várni az elkerülhetetlen végkifejletig, vagyis az utolsó hat epizódig, amelyekben a még meglévő, de a Breaking Badben már nem szereplő karakterek sorsa nyilván így, vagy úgy megpecsételődik. A hatalmas sokkal záródó hetedik rész semmilyen kétséget sem hagy afelől, hogy a tragédiák esélyesen nem kerülnek el senkit…

User Rating: 3.6 ( 2 votes)

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu