Diablo Immortal – Ördögünk és PC-nk is van

TESZT – Bár a Diablo Immortal alapvetően egy telefonos játék, mi mégis PC-n teszteltük a Blizzard free-to-play akció-RPG-jét. Az 1996-ban megjelent eredeti Diablo a műfaj legendás őse volt, azóta pedig több rész, konzolos portok és a második rész remake-je is napvilágot látott, így hát kíváncsiak voltunk, hogy a Diablo név még mindig szép-e, „méltó régi hírnevéhez”?

 

 

Lehetetlen beszélni a Diablo Immortalról anélkül, hogy megemlítenénk azt a pillanatot, amely évek óta meghatározza azt. Amikor a héten megjelenő játékot a 2018-as Blizzconon bejelentették, a résztvevők ellenséges reakciót váltott ki. Egy kérdés-felelet során az egyik rajongó megkérdezte, hogy a játék elérhető lesz-e PC-n. Amikor Wyatt Cheng, a játék főtervezője megerősítette, hogy a játék mobil exkluzív lesz, a tömeg kifütyült, ami arra késztette Chenget, hogy dobjon egy zavart választ, aminek ma már saját Know Your Meme oldala van.

 

 

„Nektek nincs telefonotok?” – próbált viccelődni a fejlesztő, hogy oldja a vészjósló hangulatot. A válasz rosszul sült el és a PC-s gamerek és Diablo-fanok gyűlöletét váltotta ki, míg végül nemrég a Blizzard úgy döntött, hogy mégiscsak kihozza PC-re a játékot, mert „jól tudják, hogy emulátorral úgyis „megoldják okosba’ a gamerek”. Mi tehát PC-n ültünk le a legendás hack’n’slash játék elé, amely meglepően szórakoztató lett.

A Diablo Immortal valóban egy vad utazás volt. A Blizzard bejelenthette volna a 2018-as BlizzCon egyik első dolgaként (ahelyett, hogy közelebbi), és ugrathatta volna egy esetleges PC-s portot, és olvashatott volna a teremben, és ellenállhatott volna a késztetésnek, hogy a játék kizárólag mobilos jellegét játssza el egy PC-s játékosokkal teli teremben. Sajnos, az új Blizzard elég sok hibát elkövetett (némelyik PR-szintű, némelyik játéktervezési, némelyik pedig jogi szinten), szóval ez a menetrend része.

De végül a szerencsére nem mobil-exkluzív Diablo Immortal közel sem sikerült olyan rosszul, mint ahogy azt egyesek várták. A játékot végül csak PC-n teszteltük, ennek egyik oka, hogy a kínai Huawei tableteket nem támogatja ez a kínai játék, ami önmagában véve is elég vicces.

 

 

Teljes értékű Diablo

 

A Diablo Immortal leglenyűgözőbb teljesítménye, hogy egyáltalán nincs spinoff-érzete. Ez egy teljes értékű Diablo-élmény egy hosszú kampánnyal, teljes hangjátékkal, számos tevékenységgel és Diablóhoz képest egész korrekt sztorival.

Ami az indulást illeti: a Diablo Immortalba való belevágás nagyon is összhangban van a sorozat korábbi részeivel. Kiválasztod az osztályodat a barbár, kereszteslovag, démonvadász, szerzetes, varázsló és nekromanta közül, adsz magadnak egy nevet, és felkészülsz a szörnygyilkos hack-and-slash akcióra.

Újdonság, hogy ezúttal saját külsőt is faraghatsz karakterednek az igazi szerepjátékokból ismerős módon a hősöd arcvonásainak és külsejének viszonylag aprólékos kidolgozásával.

Gyorsan megküzdesz a rengeteg lénnyel, amelyek szétszóródnak a földön, és elkezded a karaktered szintlépését. A korábbi játékokhoz hasonlóan a tapasztalatszerzés során lassan fogsz képességeket szerezni, a játék korai része tutorialként működik, a történet és a mechanika csak akkor nyílik meg, ha a történet egy részét végignyomod.

 

 

Két részt összekötő sztori

 

A Diablo II és a Diablo III eseményei között játszódó Diablo Immortal egy olyan világot mutat be, amelyet a pokol erői pusztítanak. A rajongók kedvenc karakterei már korán megtalálhatók, sőt, még néhány boss is felismerhető, mint például Leoric király, aki ismét megjelenik a játék első szakaszában, miközben egy tipikusan dark fantasy küldetésen dolgozol. A történet és a küldetések persze pusztán eszközként szolgálnak a játékban, mégis, az sokkal mélyebb, mint a legtöbb free-to-play címben, és megfelelő szintű világépítést és rajongói szolgáltatást nyújt ahhoz, hogy az új játékosok megértsék az univerzumot, miközben a régi rajongók is otthonosan érzik magukat.

Egyedüli negatívum, hogy a párbeszédek – Diablo III-hoz hasonlóan – továbbra is borzalmasan klisések, mintha valaki egy zsé kategóriás fantasy ponyvából olvasná fel őket – pedig már nem is Chris Metzen írta ezeket, aki már otthagyta a Blizzardot. Kár ezekért, pedig maga a sztori most sem rossz.

A mobilon és PC-n is megjelenő Diablo Immortal az egyik vizuálisan kellemesebb ingyenes játék, amelybe bele lehet ugrani. Ha már játszottál Diablo III-mal, akkor otthonosan fogod érezni magad az Immortalban. A karakterek továbbviszik a játék egyedi megjelenését, miközben a vizuális látványt effektekkel, részletes lényekkel és beállításokkal, valamint néhány lenyűgöző pillanattal dobják fel a Diablo Immortalt, amelyek jóval túlmutatnak azon, amit általában ingyenesen találsz.

 

 

PC-re „telefonált” grafika?

 

A játék nagyszerűen néz ki egy modern okostelefonon, a hardvert a lehető legmesszebbre tolva a vizuális hűség terén. A díszletek pillanatait nagyon közelinek érzed a konzolminőséghez, olyan vizuális csiszoltsággal, amilyet általában egy teljes árú AAA-játékban találsz. Fantasztikus látni, hogy a mobil térben is figyelmet kap, és azt, hogy mi minden lehetséges egy kézi eszközön.

Ami a PC-t illeti, a látvány ott is kellemes, de talán nem nagy meglepetés, hogy azért elmarad a AAA PC-s címektől, vagy akár a Diablo III-hoz képest. A fejlesztők semmilyen PC-s egyedi grafikai beállítást sem eszközöltek, a játék teljes egészében a mobilos verzió opcióit veszi át. Ehhez tartozó pozitívum viszont, hogy a „krumpli PC-men” is aránylag jól fut a játék és csak nagy ritkán szaggatott picit be.

Ami a megjelenítést illeti, az nem sokban különbözik azért PC-n sem a Diablo III-tól, talán csak a környezet lerombolhatósága hiányzik, illetve persze, mivel nincsenek is külön felbontások, a kép még 1080p-ben is egy hangyányit életlen.

 

 

Örök „lootk*rvák” maradtunk

 

A játékmenet nagyon hasonlít a PC-n az előző részben megszokottakhoz, és a Diablo-rajongókat igyekszik elkényeztetni a különböző képességekkel, tapasztalatokkal és felszerelésekkel, amelyekre egy Diablo-szerű élménytől vágysz. A hack-and-slash játékmenettől kezdve a hegyekben álló zsákmányig, ez nagyon is az, amit az Immortaltól reméltem. Nagyon könnyű lett volna sok ilyen tartalmat valamiféle fizetős fal mögött tartani, és szerencsére elkerülték ezt a mankót.

Bár lehet PC-n is kontrollerrel játszáni, de az elvileg még mindig „open beta” állapotban lévő játéknak (bár az „hivatalosan” is június 2-án megjelent, a főképernyőn még mindig ott virít az open beta felirat) ez a része egyelőre sajnos bugos, legalábbis az istennek nem ismerte fel a PC-n megszokott Xbox 360-as gamepadomat. Így maradt a jó öreg billentyű+egér kombó, amely végül is a Diablo-címek alapvető irányítási eszköze maradt.

A loot még mindig masszív része a Diablo Immortalnak, és sok időt fogsz tölteni a leltáradban való búvárkodással, hogy a legjobban kinéző és legjobban teljesítő felszereléseket válaszd ki. Az általam megtapasztalt több órás játékidő alatt azt mondanám, hogy körülbelül 15 százalékban azt ellenőriztem, hogy milyen felszerelésem van, mit tudok fejleszteni, és milyen új felszerelést próbáljak meg legközelebb előásni. Ez egy olyan létfontosságú része a végső hősünk építésének. Jó látni, hogy az Immortal megkönnyítette a folyamatot, és nagyon emlékeztet a sorozat korábbi játékaira.

 

 

Benyújtják a számlát?

 

Most, hogy a pozitívumokon túl vagyunk, itt az ideje, hogy megvizsgáljuk a sokak által gyűlölt mikrotranzakciót, amelyek miatt Belgiumban és felfedezzük az elefántot a szobában, a mikrotranzakciókat. Bár a Blizzard és a Netease jó munkát végzett, hogy olyan élményt nyújtson, amibe nem KELL pénzt süllyeszteni, mégis van egy egészséges adag módja annak, hogy azok, akik akarnak, fizessenek a rendszerbe.

Ez magában foglalja a Fortnite-hoz hasonló játékokban jellemző dolgokat, beleértve a Battle Pass-t és három különböző típusú valutát. Szerencsére nincsenek pay-to-win mechanikák, így legalább nem fogunk visszatérni a Diablo III rettegett aukciós házához.

A Diablo Immortal három különböző valutával érkezik a megjelenéskor. Ezek közé tartozik az arany, a standard játékbeli valuta, amelyet a szörnyek megölésével találunk, a platina, egy speciális valuta, amelyet különleges varázstárgyak készítésére használunk, és amelyet a napi küldetések és tevékenységek teljesítésével szerezhetünk meg, és végül az Eternal Orbs a speciális valuta, amelyet platina, Battle Passok, Specialized Reforged Stones, Crests és egyéb kozmetikumok megvásárlására használunk, és amelynek megszerzésének egyetlen módja a vásárlás.

A dolgok itt nem állnak meg, mint már említettük a Diablo Immortal két különböző pálya van a rangok számára, a stand free 40 szintet, és a fizetős battle pass pálya szintén 40 szintet kínál. Mindkét pályán a játékos kihívásokat és küldetéseket teljesít, az egyik csak azok számára elérhető, akik fizetnek.

A normál battle pass 5 dollárba kerül, a 15 dolláros opció pedig olyan szinteket old fel, amelyekkel a játékosok előrébb léphetnek a ranglétrán. Bár kissé furcsa egy Diablo-játékban látni egy ilyen rendszert, mégis nagyon hasonlónak tűnik ahhoz, amit más ingyenes címekben látunk, így az árazás, bár kissé bonyolult, nem annyira elrugaszkodott, legalábbis a cikk írásakor még nem.

 

 

Srácok, nincs PC-tek?

 

A Diablo Immortal elhozza a sorozatot az ingyenes játékba, és ezt nagyrészt jól teszi. A battle pass-szal, és a monetizálással kapcsolatban van némi tapasztalat, de a felszínen úgy érzem, hogy a széria többi játékával összhangban van. Még mindig ott van az a szint a loot boxokkal, és rengeteg pénzbe lehet belesüllyeszteni a pénzt, ha erre az útra akarsz lépni, de a játék egy kiadós adag tartalmat hoz ingyenesen az új játékosoknak. Ez, valamint a megjelenés utáni folyamatos tartalomáramlás ígérete nagyon izgalmassá teszi a játékot, különösen a mobiljátékok szerelmesei számára.

Mi PC-n teszteltük a játékot és bár bizonyos tekintetben (játékbeli animációk, grafika, effektusok stb.) azért kicsit elmarad a Diablo III-tól a játék, de összességében nem sokkal és a darkosabb hangulat, az egész korrekt (bár továbbra sem kiemelkedő) történet és az új tartalom varázsa miatt is érdemes tenni a Diablo Immortallal egy próbát, különösen, hogy alapszinten ingyenes és mi sokáig tudtunk vele úgy haladni, hogy egy centet sem kellett kifizetnünk. Továbbra is a Diablo 4-et várjuk, tűkön ülve, de addig is remek alternatíva lehet PC-n is ez a „nem is annyira mobilos Diablo Immortal”.

-BadSector-

Pro:

+ Darkosabb hangulatú, új sztori a régi játékmenetben
+ PC-n a szokásos remek irányítás és egész korrekt grafika
+ Karaktergenerálás a játék elején teszi egyedivé ezt a részt

Kontra:

– A mobilportos grafika PC-s szemmel nézve azért nem túl ütős
– Bár sztori nem rossz, a párbeszédek rettenetesen klisések
– Az agresszív (bár elkerülhető) fizetős rész


Kiadó: Activision Blizzard

Fejlesztő: Blizzard Entertainment, NetEase, Hong Kong NetEase Interactive Entertainment Limited

Stílus: akció-RPG

Megjelenés: 2022. június 1. (mobil) 2022. június 2. (PC)

Diablo Immortal

Játékmenet - 7.5
Grafika - 7.4
Történet - 6.8
Zene/hangok - 7.6
Hangulat - 7.1

7.3

Mi PC-n teszteltük a játékot és bár bizonyos tekintetben (játékbeli animációk, grafika, effektusok stb.) azért kicsit elmarad a Diablo III-tól a játék, de összességében nem sokkal és a darkosabb hangulat, az egész korrekt (bár továbbra sem kiemelkedő) történet és az új tartalom varázsa miatt is érdemes tenni a Diablo Immortallal egy próbát, különösen, hogy alapszinten ingyenes és mi sokáig tudtunk vele úgy haladni, hogy egy centet sem kellett kifizetnünk. Továbbra is a Diablo 4-et várjuk, tűkön ülve, de addig is remek alternatíva lehet PC-n is ez a „nem is annyira mobilos Diablo Immortal”.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu