Hamisítási botrány: lehet, hogy lóvá tették a klasszikus PC-s játék-gyűjtőket?!

Egy alapos vizsgálat során ritka, drága játékok, köztük az Akalabeth, a Temple of Apshai és még sok más cím hamisításának gyanúja merült fel.

 

 

A dobozos PC-játékokat gyűjtő közösséget sokkolta a felfedezés, miszerint egy ismert kereskedő állítólag ritka, drága videójátékok hamisított másolatait árulta, amelyek közül néhányat több ezer dollárért vásároltak.

A Big Box PC Game Collectors nevű, nagyjából 6100 tagot számláló Facebook-csoport idővonala szerint az ügy akkor került napvilágra, amikor Kevin Ng, a csoport adminisztrátora megkapta az Akalabeth, az Ultima alkotója, Richard Garriott első játékának, az 1979-es Temple of Apshai című dungeon crawlernek, valamint a Mystery House japán kiadásának példányait egy másik ismert gyűjtőtől, Enrico Ricciarditól, a csoport korábbi moderátorától. A játékok alapos vizsgálata során kiderült, hogy valószínűleg hamisítványokról van szó. Amikor Ricciardi szembesítették, állítólag „utalt” arra, hogy az Akalabeth valóban hamisítvány, és javasolta, hogy semmisítsék meg.

Ng kapcsolatba lépett a gyűjtőközösség más tagjaival, és megállapította, hogy a probléma széles körben elterjedt: A „kimerítő vizsgálat” során kiderült, hogy a csoport számos más tagja is kapott Ricciarditól hamisnak tűnő játékokat.

Ricciardi tagadja, hogy valaha is tudatosan értékesített volna hamisítványokat.

Dominik R., a Big Box PC Game Collectors egyik tagja, aki szerint hamisítványokat adtak el neki, a Twitteren osztott meg képeket Ultima-gyűjteményéről, amelyről most feltételezik, hogy hamisítvány.

Ez nem egy kisebb vita a helyi csereberebörzén egy asztal mellett. A ritka játékok másolatai sok pénzért kelhetnek el a mély zsebű gyűjtőknek.

A Shroud of the Avatar 2013-as Kickstarter projektjében Garriott például akár 20 példányt is felajánlott az Akalabeth-ből jutalomként a 10 000 dolláros szinten támogatóknak. Kilencet adtak el.

„[Az árképzés] sok tényezőtől függ” – magyarázta egy névtelenséget kérő Big Box PC Game Collectors moderátor. „Ez az eredeti készletből való, amit Garriott kiadott? Ez egy nemrégiben készült új verzió a C64-re? Megvan az összes eredeti alkatrésze jó állapotban, vagy csak a lemez? Van rajta dedikálás? Van-e bizonyított származása? Az ár bármi lehet 500 dollártól a végtelenségig, a származástól és a körülményektől függően.”

A Big Box PC Game Collectors adminisztrátorai szerint eddig legalább 100 000 euró (több mint 39 millió Ft) értékben azonosítottak hamisítással gyanúsított tranzakciókat.

Beleértve teljes játékdobozokat, kézikönyveket, regisztrációs kártyákat, betéteket, címkéket és egyebeket. A feltételezett hamisításokkal kapcsolatos incidensek egészen 2015-ig nyúlnak vissza, és az Akalabeth, Temple of Apshai és Mystery House mellett a Sierra és az Origin Systems korai kiadásait érintik.

A hamisítványok és a hiteles játékkiadások megkülönböztetése trükkös feladat, amely a csomagolás és a hordozók apró részleteinek közeli vizsgálatával és összehasonlításával jár. A csoport szerint a régi játékok eredetiségének megállapítása során az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a 80-as évek elején, amikor a játékokat gyakran cipzáras zacskókban szállították, és az utasításokat régi mátrixnyomtatókon nyomtatták ki, a gyártási minőség nagyon eltérő volt. „Ami hanyag gyártási módszernek tűnik, vagy csak fénymásolt papírnak műanyag zacskókban, az valóban az iparágunk kezdete volt” – mondta a csoport.

Maga Garriott is utalt erre a nehézségre a Twitteren, mondván, hogy lehetséges, hogy a játékok legálisak, „de kalózverziók”.

Forrás: Big Box PC Game Collectors (Facebook)

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu