Beperelték a Paramount Picturest a Top Gun: Maverick miatt!

MOZI HÍREK – Ehud Yonay örökösei, aki a Top Gun-t inspiráló 1983-as California Magazine-cikket írta, beperelik a Paramount Picturest szerzői jogok megsértése miatt.

 

 

Bajban a Paramount Pictures? Alig egy hét alatt átlépte az 500 millió dolláros bevételt a Top Gun: Maverick, amely továbbra is kasszarekordokat döntöget világszerte. A film már most Tom Cruise legnagyobb bevételt hozó hazai bemutatója, és jó úton halad afelé, hogy minden idők legjobban teljesítő filmje is legyen. Top Gun: Maverick a Paramount Pictures legjobb kasszasikere az elmúlt évtizedben, de egy új per kisiklathatja a stúdió átütő sikerét.

Tony Scott 1986-os Top Gun című klasszikusát Ehud Yonay három évvel korábban a California Magazine-ban megjelent Top Guns című cikke ihlette.

Bár Ehud már nem él, felesége és fia, Shosh Yonay és Yuval Yonay, akik Izraelben élnek, azt állítják, hogy a Paramount Pictures megsértette a szerzői jogokat, amikor megjelentette a Top Gun: Maverick-et. Ehudot a Top Gunban kellőképpen megemlítették, de a 2022-es folytatásban nem említik az írót vagy az eredetit ihlető cikket.

A szerzői jogi törvény 203. szakasza szerint a szerzőknek joguk van a szerzői jog átruházását megszüntetni a szerzői jog megadásától vagy közzétételétől számított legalább 35 év elteltével. Yonayék 2018-ban bejelentést tettek a történet jogainak visszaszerzése érdekében, és a szerzői jog végül 2020 januárjában visszakerült hozzájuk. A Paramount szerint a Top Gun: Maverick 2019-re készült el, de Yonayék állítása szerint ez csak 2021 májusában történt meg. Azt állítják, hogy a Paramount Pictures elmulasztotta visszaszerezni az új licencet az 1983-as cikkre, amely az eredeti filmet és annak „származékos” 2022-es folytatását ihlette.

Yonayék azt állítják, hogy a Paramount szándékosan figyelmen kívül hagyta a szerzői jogi törvényt, és meghatározatlan összegű kártérítést, jogsértés megszüntetését, a Top Gun: Maverick-ból származó nyereséget követelnek.

Továbbá, hogy tiltsák meg a stúdiónak „a 2022-es folytatás és bármely más, a történet és/vagy az 1986-os film alapján részben vagy egészben készült származékos alkotás fejlesztését, gyártását vagy forgalmazását”. A Yonay-ékat Marc Toberoff, a szerzői jogi és szórakoztatóipari perek veteránja képviseli. Jelenleg több nagy stúdióval, például a Marvel-lel kapcsolatos jelentős ügyben, valamint a régóta húzódó Péntek 13. perben is részt vesz.

A Paramount Pictures a védelmében közleményt adott ki (a Reuters-en keresztül), melyben a következőket írta,

„Ezek az állítások alaptalanok, és erőteljesen meg fogjuk védeni az igazunkat.”

A Joseph Kosinski által rendezett Top Gun: Maverick Tom Cruise, Val Kilmer, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Glen Powell és Monica Barbaro főszereplésével készült; jelenleg világszerte játsszák a mozik.

Forrás: Reuters

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu