Prey – Trailer, cselekmény, szereplők és minden más is a Predator előzményfilmről!

FILMELŐZETES – Mire számíthatunk a Prey-től, a Predator-franchise legújabb részétől, a Hulu és Disney Plus kínálatában? Az immár hivatalos trailerből már pár dolog kiderül az „indiános” Predator-filmből, szóval mi rengeteg egyéb információt is összeszedtünk, hogy képben legyetek, hogy mire számíthattok majd, amikor a rövidesen Magyarországon megjelenő Disney Plus-ra felkerül a Prey.

 

 

A ’80-as évek egyet jelentenek a nagy akciófilmekkel. Egy maroknyi közülük kiemelkedik a magasabb koncepciójú filmek közül, nem csak egy rakás zömök, állig felfegyverzett fickó robbantgatja a cuccokat. Ezek közé tartozik a Terminátor, az Aliens és az idegenvadász klasszikus, a Predator.

 

 

A tömérdek gyenge folytatás után végre egy jó filmre számíthatunk?

 

A Predator az évtized és az akcióműfaj egyik meghatározó filmje. Tele volt epikus összecsapásokkal, brutális fegyverekkel és izompacsirta, macho rosszfiúkkal, amit a korszakban elvárhatunk. És a kor akcióhős ikonja: Arnold Schwarzenegger volt a főszereplő. Emellett tökéletesen ötvözi az akció, a sci-fi és a horror műfaját egyetlen zökkenőmentes dzsungelbeli verekedéssé. A Predatorban hallhattuk a klasszikus Arnold mondatot: „Ha vérzik, meg tudjuk ölni…”. És a stúdió pontosan ezt tette; szinte kivéreztette a franchise-t a rengeteg rókabőrrel és majdnem meg is ölte.

Mert hát a Predator sem úszta meg, hogy újabb és újabb folytatásokat készítsenek belőle. Némelyik szolid (Predator 2, Predators), némelyiket pedig egyszerűen csak ott kellett volna hagyni a vázlat formájában (AVP, AVP Requiem és A ragadozó). De az alapkoncepcióban végtelen potenciál rejlik, függetlenül attól, hogy a Predator hány koponyát gyűjtött össze.

Most a Hulu kihasználja ezt a potenciált egy új Predator-előzménysorozattal, a Prey-vel. A film egy egészen más Predator-filmnek ígérkezik. Úgy tűnik, a filmkészítők nézőpontot és megközelítést váltanak, és a korábbi Predator-filmek nagy robbanásaival és macho hőseivel szemben egy sokkal földhözragadtabb és visszafogottabb történetre törekszenek. Az előbbi megközelítés a 80-as években működött, de talán itt az ideje, hogy a franchise ne a múltban éljen.

 

 

Prey: A cselekmény

 

Több folytatást visszalépve, a Predator 2 megállapította, hogy a címadó idegen faj évszázadok óta vadászkirándulásokat tesz a Földre. Igen, ez Predator korszakos darabokat jelent. A Prey nagyjából 300 évvel az eredeti Predator eseményei előtt játszódik. A vadászok ebben a filmben egy indián komancs harcos és egész törzse lesz. Íme a hivatalos szinopszis a sztoriról:

„A Prey egy fiatal nő, Naru története, aki egy vad és rendkívül képzett harcos. A Nagy-síkságon élő legendás vadászok árnyékában nőtt fel, így amikor veszély fenyegeti a táborát, elindul, hogy megvédje népét. A prédáról, akit becserkész, és akivel végül szembekerül, kiderül, hogy egy magasan fejlett, technikailag fejlett arzenállal rendelkező idegen ragadozó, aminek eredményeképpen kegyetlen és félelmetes leszámolásra kerül sor a két ellenfél között.”

A szinte semmit sem mutató, első teaser trailere még májusban jelent meg. Kaptunk egy üldözést az erdőben, és egy indián harcost, aki egy láthatatlan ellenségre célzott nyilat húz vissza. Aztán jön a Predator vállfegyverének jellegzetes három piros pontból álló céltáblája, és a testetlenül zörgő lélegzetvétel, amely a dzsungelben és a betondzsungelben egyaránt visszhangzott.

A tegnap hivatalosan kijött, új trailert pedig a cikk alján találjátok.

A film Naru (Amber Midthunder), a komancs nemzet elit harcosnője körül fog forogni, akinek meg kell védenie otthonát és törzsét a betörő Predatorral szemben. Ez összhangban van azzal a koncepcióval, hogy a Predatorok a földet használják vadászterületnek, jóval azelőtt, hogy az eredeti, 1987-es Predatorban Dutch Schaefer (Arnold Schwarzenegger) és társai egy guatemalai dzsungelen keresztül cserkészték volna be a vadászterületet.

 

 

Prey: Szereplők és stáb

 

A Prey szereplőgárdája szinte kizárólag bennszülött színészekből áll. Ide tartozik Amber Midthunder (Jégút, Roswell, Új-Mexikó), Dakota Beavers, Stormee Kipp (Sooyii), Michelle Thrush (The Journey Home) és Julian Black Antelope (Tribal).

A 18. századi Észak-Amerikát bebarangoló Predator ötlete a Prey rendezőjétől, Dan Trachtenbergtől származik 2016-ban. Trachtenberg vékony, de szilárd rendezői önéletrajzzal rendelkezik, hiszen ő irányította a The Boys és a Black Mirror epizódjait, és ami a leglenyűgözőbb, a kiváló 10 Cloverfield Lane-t. Az a film egy tanult, klausztrofób thriller, amely egy potenciális földönkívüli támadás nyomán játszódik. A Prey tehát ismerős terepet és szilárd alapot kínál Trachtenbergnek, amelyre felépítheti a Predator-előzményfilm vízióját. A forgatókönyvet a viszonylag ismeretlen Patrick Aison írta, aki ugyanis a Jack Ryan és a Treadstone epizódjain dolgozott. A Prey lesz a producer és a forgatókönyvíró nagyjátékfilmes debütálása.

 

 

Várhatóan minden és mindenki autentikus lesz

 

A Prey különös figyelmet fordít majd a komancs nép pontos ábrázolására az adott korszakban. A film producere részben Jhane Myers, a komancs nemzet tagja, dokumentumfilmes és Sundance-ösztöndíjas. Meyers részvétele kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Prey helyszíne ne csak egy közhelyes és potenciálisan hibás másolata legyen az 1700-as évekbeli komancs nemzetnek. Az ünnepelt dokumentumfilmes Myers tanácsadóként és nagykövetként is szolgál a filmkészítés, valamint a komancs és a Blackfeet nemzetek között. Életműve e törzsek megőrzése és tisztelete körül forog filmes és más művészeti alkotásokon keresztül. A Prey című filmben való részvételének köszönhetően a szereplők szinte teljes egészében bennszülöttekből álltak.

 

 

Prey rendezője „ez nem egy Disney-Predator lesz”

 

A Prey című új Predator-film első trailere olyasmit hozott, ami úgy tűnik, hogy újradefiniálja a franchise-t, és valami újat hoz az idegen fajú, önmagukat láthatatlanná tenni képes lények világába. A trailer alapján az eredeti félelmek, miszerint a Disney megpróbálja lebutítani a franchise-t, jócskán eloszlottak, és Dan Trachtenberg rendező megerősítette, hogy ez a Predator semmiképpen sem lesz családbarát.

Sokak számára a 20th Century Fox felvásárlása a Walt Disney Company riasztó volt, hiszen attól féltek, hogy a Disney az R-kategóriás filmes franchise-okat majd jól tönkreteszi, hogy családbarát vállalat maradjon. Mivel azonban a Disney számos márkáján keresztül már eddig is benne volt a keze néhány felnőttebb tartalomban, igazából nem kellett volna aggódni amiatt, hogy az olyan franchise-okból, mint az Alien vagy a Predator, majd fiatalabbak szóló gyermekmeséket gyártanak.

A ComicBook.com-nak nyilatkozva Trachtenberg elmondta, hogy a Disney részéről soha nem volt probléma azzal, hogy a Prey tartalmazza azt a véres és horrorisztikus hatást, amit az eredeti Arnold Schwarzenegger-film nyújtott.

„A Disney-ügy egyáltalán nem befolyásolta a filmet a tartalmát tekintve. Ezért is vártam izgatottan, hogy kijöjjön végre ez a trailer. És azoknak az embereknek, akik aggódtak, hogy vajon PG-13-as lesz-e, vagy ‘Disney-Made-Predator’. Ez egy 20. századi film volt végig. A Disney pedig nagyszerűen vette át a gyeplőt, és most már a világ elé tárja, de soha nem volt semmilyen megbízás tőlük. Megrémültem a forgatókönyv néhány megfogalmazásától, és amikor elolvasták, azt gondoltam: „Jaj, ne, ki fognak borulni a véres leírásoktól meg ilyesmiktől?”. De nem. Ez egy brutális, intenzív, nagyon nem gyerekeknek szóló film. És izgatottan várom, hogy eloszlassuk vele a tévhiteket.”

 

 

Prey: megjelenési dátum és a trailer

 

A történet a jól ismert kétméteres, halálos és többnyire láthatatlan földönkívüli körül forog, aki a legnagyobb vadakra vadászik sportból és becsületből, fejlett fegyverarzenáljával. Az impozáns, rémisztő fejű idegen a Prey című filmben ér földet bolygónkon, amely 2022. augusztus 5-én jelenik meg nálunk a Disney Plus, az USA-ban pedig a Hulu kínálatában.

-theGeek-

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu