Jönnek a házi szoftverek a PlayStation konzoljaira?! Egy biztonsági rést használnának

TECH HÍREK – Egy biztonsági mérnök felfedett egy hibát a Blu-Ray lemezek PlayStationön való működésével kapcsolatban, amely lehetőséget teremtene a „házi” módosítások elvégzésére.

 

 

A PlayStation-konzolok két teljes generációja, plusz egy lehetséges harmadik is hamarosan megnyílik a hatalmas szoftvermódosítási lehetőségek előtt. Egy ma nyilvánosságra hozott jelentős biztonsági rés a rendszer Blu-Ray lemezek kezelésének hibáját használja ki, hogy megnyissa az utat az egyedi kódok előtt.

A Sony eddig is nagyon vigyázott a PlayStation termékcsalád biztonságára, javította az exploitokat, és megakadályozta, hogy a tulajdonosok módosíthassák konzoljaikat.

Ez általában a csalás és a kalózkodás megakadályozása érdekében történik, bár az ártatlan „homebrew”, vagyis házibarkács fejlesztőket is kizárja, akik egyszerűen csak egyéni PS5-szoftvereket szeretnének készíteni.

Andy Nguyen biztonsági mérnök a „hardwear” biztonsági konferencián felfedett egy olyan exploitot, amely tetszőleges kódfuttatást tesz lehetővé PS4 és PS5 rendszereken, lényegében megnyitva a támadók előtt az utat, hogy egyéni kódot futtassanak mindkét konzolon. Ez egy fontos lépés a homebrew PS5-re való eljuttatásában, és egy olyan lehetőséget nyit meg, amely megbízható kiindulópontja lehet a módosításoknak.

Az exploit elméletileg PS3-on is működhet, bár a bemutató csak a feltételezésig jut, nem kínál megbízható módszert vagy garanciát.

Az exploit gyorsan felkeltette a modder közösség prominens alakjainak figyelmét, egyesek a PlayStation 2-re készült FreeDVDBoot hackhez hasonlították. A FreeDVDBoot lehetővé teszi a játékok futtatását „beégetett” mentőlemezekről, a konzol hardverének módosítása nélkül. A biztonsági mentőlemezek ideálisak lehetnek a megőrzők számára, mivel a ritka játékok lejátszása a hivatalos lemezekkel kockázatos lehet, ugyanis ha a hivatalos lemez eltörik, a cseréje igencsak költséges.

Maga a modding fontos a megőrzés szempontjából, mivel a fizikai adathordozók nem tartanak örökké, és vonzó a hobbisták számára is, akik szívesen fejlesztenek játékokat és egyéb egyedi szoftvereket a konzolokra.

A Sony azonban következetesen igyekszik elfojtani a moddingra tett kísérleteket.

A leghíresebb, hogy 2010-ben eltávolította a Linuxot a PS3-ról, miután azt a rendszer alapszoftverének módosítására használták ki. A Sony szerencsétlenségére a Linux eltávolítása akkoriban a közösség felháborodását váltotta ki, ami végül a rendszer újbóli feltörésére irányuló sikeres erőfeszítéseket táplálta.

Annak ellenére, hogy a PS4 nehezen módosítható, a színtér végül nemrég nyílt meg a 9.0 firmware hackkel, amely köré egy virágzó homebrew közösség épült. Ahogy egyre több exploitot fedeznek fel a PS5-tel kapcsolatban, természetesnek tűnik, hogy a homebrew-rajongók a jelenlegi generációban is otthonra találnak.

Forrás: Videojuegos.news

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu