Elon Muskot 258 milliárd dollárra perlik a Dogecoin miatt!

TECH HÍREK – Forintban szinte felfoghatatlan összegű pénzmennyiségre perlik Elon Muskot a dogecoin nevű viccpénznek számító kriptovalutával történő „pénzügyi manipuláció” miatt.

 

Elon Muskot, a Teslát és a SpaceX-et elképesztő 258 milliárd dollárra perelik – nem elírás, ez milliárd -, amiért piramisjátékot működtetnek a Dogecoin kriptopénz segítségével. A Reuters jelentése szerint a keresetet a Dogecoin befektetője, Keith Johnson nyújtotta be, aki azzal vádolja Muskot, hogy a vagyonát és a két vállalat vezérigazgatói pozícióját arra használta fel, hogy a Dogecoin árfolyamának felhajtására, majd végül hagyta, hogy az árfolyam lezuhanjon.

„Az alperesek 2019 óta tisztában voltak azzal, hogy a Dogecoin nem ér semmit, mégis népszerűsítették a Dogecoin-t, hogy hasznot húzzanak a kereskedésből” – áll a panaszban. „Musk a világ leggazdagabb embereként elfoglalt piedesztálját arra használta, hogy a Dogecoin piramisjátékot profitszerzés, leleplezés és szórakozás céljából működtesse és manipulálja.”

A Dogecoin 2013-ban elsősorban viccnek indult, de a kapitalizmusban nincs olyan, hogy szatíra, és nagyon rövid időn belül az első „mémérme” lett, amely manapság már „legitim” kriptopénznek számít. Az értéke évekig a nulla közelében stagnált, mígnem Musk 2020 végén tweetelt róla, ami meredek árfolyamugrást okozott. Az ezt követő 2021-es tweetek még magasabbra emelték; 2021 májusában 0,74 dolláron tetőzött, de azóta lezuhant, árfolyamának több mint 90%-át elvesztette, és jelenleg nagyjából 0,06 dolláron áll.

Ironikus módon a per azt állítja, hogy a Dogecoin dömping akkor kezdődött, amikor Musk a Saturday Night Live műsorvezetője volt, ami szintén 2021 májusában történt: Egy Weekend Update szegmens során Musk kriptopénz-szakértőként jelent meg, de miután többször is megpróbálta elmagyarázni, hogy mi is az a Dogecoin, de nem sikerült, végül egyetértett a műsorvezetővel abban, hogy az egész „egy átverés.”

Johnson azt szeretné, ha Musknak és cégeinek megtiltanák a Dogecoin népszerűsítését, és hogy a Dogecoin kereskedelmét a szövetségi és állami törvények értelmében szerencsejátéknak nyilvánítsák. Emellett – ismét – 258 milliárd dollárt követel: 86 milliárd dollár tényleges kártérítést, ami a Dogecoin értékvesztését jelenti 2021 májusa óta, plusz egy háromszoros kártérítési igényt. Hogy mennyire reális az, hogy Johnson meg is nyerje ezt a pert, vagy egyáltalán bíróság elé kerüljön, az már persze más kérdés…

Nem Musk az egyetlen gazdag ember, aki bajba került a Dogecoin népszerűsítése miatt. A korábbi vírusirtó gurut, John McAfee-t 2021-ben csalással vádolták meg, mert több kriptovalutát, köztük a Dogecoin-t is érintő rendszert működtetett. Nem sokkal azelőtt, hogy McAfee-t ki akarták volna adni az Egyesült Államoknak, hogy szembenézzen a vádakkal, holtan találták egy spanyol börtöncellában, miután a jelek szerint öngyilkos lett.

Forrás: PC Gamer

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu