Botrány a Netflix körül: a Stranger Things 4. évadát egykori náci börtönben forgatták

MOZI HÍREK – Zsidó és roma közösségek felelősségre vonást, bocsánatkérést és jóvátételt követelnek a streaming óriástól.

 

Zsidó és roma közösségek követelik a Netflix felelősségre vonását, miután úgy döntött, hogy a Stranger Things 4. évadát egy volt náci börtönben forgatja – számolt be kedden a Primetimer. A streaming szolgáltatás a rendkívül népszerű sci-fi sorozat egyes részeit a litvániai Vilniusban található Lukiškės börtönben forgatta; a börtön hírhedt volt a második világháború alatti náci szerepvállalásáról és a borzalmas Ponary mészárláshoz való közelségéről, amelyben 100 000 zsidót, rómát és politikai foglyot gyilkoltak meg.

A litván börtönben zajló forgatás mellett az AirBnB egy Stranger Things-témájú szállodai élményt is kínál a Lukiškės belsejében, amely június 4-én kezdte meg a látogatók fogadását.

A Change.org-on indított petíció, amelyet már közel 20 000-en írtak alá, azt célozza, hogy a Stranger Things és a Netflix felelősségre vonható legyen a holokauszt eltörléséért, jóvátételt és bocsánatkérést követelve a közösségeknek okozott közvetlen károkért. „Ezzel nem csak a zsidó és a roma közösség közös traumáját gúnyolják ki” – olvasható a petícióban. „De tovább gyalázza a holokauszt-túlélők és leszármazottaik élő emlékeit is”.

„Mi, zsidók és rómák, arra hívjuk önöket, hogy írják alá ezt a petíciót, és vonják felelősségre a Stranger Things-et és a Netflixet a holokauszt kitörléséért. Az ebből az évadból származó pénzt vissza kell juttatni a litvániai zsidó és roma közösségeknek, jóvátételként a kárért, amit ez az évad okoz, és azonnal nyilvános bocsánatkérést kell kérni az AirBnB-től, a Netflix-től és a Stranger Things-től, teljes megértéssel, hogy ez hogyan járul hozzá a holokauszt áldozatainak kitörléséhez és a roma közösségek folyamatos üldözéséhez. Követeljük továbbá az AirBnB azonnali bezárását.”

A döntés, hogy a lukiškai börtönben forgatnak, nem az első vita, amely a Stranger Things legújabb évadából adódik.

A 4. évad megjelenésével néhány rajongó a sorozatra való finom utalásként számokat tetováltatott a csuklójára. Ez a főszereplő Eleven háttértörténetére utal; „El” egy olyan laborban nevelkedett, ahol név helyett egy számot kapott, és ezt a számot tetováltatták a csuklójára.

A tetoválás, amely gyorsan negatív figyelmet kapott a közösségi médiában, hasonlít a holokauszt áldozataira erőszakkal tetovált számokhoz, amikor a nácik megpróbálták megfosztani őket identitásuktól és nevüktől.

A petíció is foglalkozik a trenddel, azt írják: „A Stranger Things rajongói most számokat tetováltatnak a karjukra, mert a sorozat inspirálta őket, a Stranger Things Instagramja még a rajongók által beküldött fotókat is újraposztolta; ezzel bátorítva a viselkedésüket”.

„Nem fogunk kitörlődni” – áll az erőteljes felhívásban. „A holokauszt nem arra való, hogy a szórakoztatóipar gazdagságot építsen belőle és színházat csináljon belőle. Ez a mi népirtásunk, és a Rroma számára ez folyamatos.”

A teljes nyilatkozat és a petíció a Change.org oldalon található.

Forrás: Movieweb

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu