Bezárt a (kripto)bánya: jöhet a sok olcsó, használt GPU?!

TECH HÍREK – Úgy tűnik, a kriptobányászat visszaesése miatt különösen a Geforce RTX 3080 Ti és az AMD Radeon RX 6000 sorozatú GPU-kat könnyű MSRP alatt találni.

 

 

Tényleg itt a karácsony a bivalyerős GPU-k rajongóinak? Tény, hogy a kriptovalutáknak nehéz éve volt. A Bitcoin több mint 50 százalékkal esett az év eleje óta, a januári közel 48 000 dollárról a cikk megjelenésekor alig több mint 20 000 dollárra. A Celsius, egy nagy kriptopénz „bank” a hét elején felfüggesztette a pénzfelvételt, a Coinbase kriptotőzsde pedig múlt kedden jelentette be az elbocsátások körét, miután a múlt hónapban szüneteltette a felvételt.

Talán csekély vigasz lehet mindazoknak, akik a Coinbase-nél akartak dolgozni, vagy nehezen megkeresett pénzüket egy csúnya majomképre költötték, mert egy híresség azt mondta nekik, hogy ezt tegyék, de van néhány jó hír a PC-építők és a játékosok számára az egészben.

A Tom’s Hardware által követett adatok szerint az új és használt grafikus kártyák árai továbbra is csökkennek, és a 2021 végi és 2022 eleji csúcsárakhoz képest lejjebb kerültek.

Hetek óta általában az Amazon, a Newegg vagy a Best Buy kínálatában olyan áron lehetett jelenlegi generációs GPU-kat vásárolni, amelyek hat hónappal vagy egy évvel ezelőtt még alkalmi vételnek tűntek volna, és a használt GPU-k árazása is tovább csökkent.

A Tom’s Hardware beszámolója szerint a legtöbb középkategóriás Nvidia GeForce RTX 3000-es sorozatú kártyát még mindig a gyártó által javasolt kiskereskedelmi áron vagy valamivel a gyártó által javasolt ár felett adják el – a 3050-es, 3060-as és 3070-es sorozatra még mindig nagy a kereslet. A felső kategóriás 3080 Ti, 3090 és 3090 Ti GPU-kat azonban jelenleg mind a (bevallottan csillagászati) MSRP-jük – vagyis a gyártó által javasolt kiskereskedelmi ár – alatt adják el, ahogyan az AMD szinte valamennyi Radeon RX 6000-es sorozatú kártyáját is.

A használt videókártyák árai még gyorsabban csökkentek.

Június 1. és június 15. között a használt grafikus kártyák eBay ára átlagosan 10 százalékkal esett, mivel legalább néhány kriptovaluta-bányász igyekezett csökkenteni a veszteségeit és eladni a hardverét. Ez még akkor is így van, amikor a bányászszoftverek kezdik megtalálni a módját annak, hogy megkerüljék az Nvidia hash-rate-korlátozó LHR-védelmét – a csökkenő kriptopénzárak és az emelkedő energiaköltségek még mindig trükkössé teszik a bányászat gazdaságosságát.

Ennek ellenére a használt GPU-k vásárlóinak továbbra is óvatosan kell eljárniuk.

Az átverések és csalások mellett, amelyek minden nagy értékű eBay-vásárlás velejárói lehetnek, a hónapok vagy évek óta teljes erőbedobással kriptopénz bányászattal foglalkozó kártyáknak olyan problémáik lehetnek, amelyek egy új – vagy korábban kizárólag játékra használt – GPU-nál nem jelentkeznek. A nagy sűrűségű bányászfarmon való folyamatos használat során keletkező hő csökkentheti a teljesítményt (bár a GPU-gyártók a múltban túlértékelték ezt a kockázatot), akárcsak a por vagy a kiszáradt hőpaszta.

Ha olyan használt GPU-t vásárolnál, amely piszkosnak tűnik vagy forrón fut, a ventilátor és a hűtőborda eltávolítása és tisztítása, valamint a friss hőpaszta újbóli felhordása segíthet az elveszett teljesítmény helyreállításában és a kártya élettartamának meghosszabbításában.

Ha szívesen küzdenél egy új grafikus kártya megvásárlásáért, a dolgok hamarosan érdekesebbé válhatnak számodra. Az Nvidia RTX 4000-es sorozatú GPU-i a hírek szerint közelednek a megjelenéshez, ugyanakkor a gyártási és az ellátási lánc problémái összeesküdhetnek, hogy az új kártyák kínálata igencsak szűkös legyen.

Forrás: Tom’s Hardware

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu