2026-ra már 2 nanométeres chipeket gyárt a TSMC

TECH HÍREK – A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., azaz röviden TSMC idén már a 3 nanométéres gyártással kezd foglalkozni.

 

A TSMC felszólalt június 16-án a North America Technology Symposiumon, ahol bejelentette, hogy már tervbe vette a chipgyártó cég a 2nm-es chipek gyártását. A tervek szerint a fogyasztókhoz (mármint a tőlük rendelő cégekhez!) már 2025-ben elkezdi kiszállítani a chipeket, így a készülékeink 2026-ban már ezzel a technológiával felvértezve juthatnak el a boltokba. A cég részletezte a jövőbeli terjeszkedési terveit, továbbá tájékoztatást adott a folyamatairól és a csomagolási technológiáiról, de hardverileg a 2nm-es chipek relevánsak számunkra.

A 2nm-es node-ra (N2-nek hívja a TSMC) váltás azt jelenti, hogy a már bevált FinFET technológiáról egy nanolapos tranzisztorarchitektúrára fog váltani a cég. Ez a számítógépekben éveken belül gyorsan el fog terjedni. A TSMC megoldása GAAFETeket használ (gate-all-around field-effect transistor), de hogy ne legyen túlzottan szakmai a jellemzés, a cél ezzel a váltással az, hogy csökkenjen a kvantumalagutas hatás és a szivárgás, ami a FinFET esetében problémás lehet. A GAAFET ezt orvosolhatja. Az N2 csökkenti a folyamatokat: a TSMC N3E-s node-jához képest 10-15%-kal nagyobb teljesítményt hoz el, miközben ugyanazon a frekvencián, ugyanannyi tranzisztorral a fogyasztás 25-30%-os csökkenést mutat fel.

Az N3-as termékekre sokat nem kell várni, és a TSMC ebből öt kategóriát tervez. Az első generációs N3 után jön a fejlettebb N3E (Enhanced), a teljesítményre kihegyezett N3P (Performance Enhanced), a sűrűséget növelő N3S (Density Enhanced), illetve a csúcsteljesítményre képes N3X (Ultra-High Performance). A gyártók az év végén számíthatnak az első N3-as chipekre a tajvani chipgyártótól, így például az Apple iPhone 14 nem ezzel fog jönni, de az M3-as processzorral rendelkező készülékek már ezt a technológiát használhatják, és a 2024-es, 15. generációs Intel processzorok (Arrow Lake), illetve az AMD Zen 5 CPU-i is efelé fordulhatnak. A videókártyák esetében az Nvidia RTX 50-es sorozat és az AMD RDNA 4-es architektúrája is jó két évre van még.

Mivel a technológia rohamos tempóban fejlődik, túlzottan korai tippelni arra, hogy a TSMC N2-es chipjei hol bukkanhatnak fel. Az AMD, Nvidia, Apple, Qualcomm négyes biztos érdeklődni fog irántuk.

Forrás: PCGamer

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu