Lejáratással vádolja a Spintires kiadóját a Saber Interactive!

A két cég között a játékot fejlesztő személy jogdíjai miatt is van egy komolyabb vita.

 

A Saber Interactive és az Oovee Games között már régóta jogi vita zajlik, de most már rágalmazással vádolja az Embracer Group alá tartozó cég a Spintired kiadóját. Az Oovee egy ügyvédi irodán keresztül publikált egy sajtóközleményt. Ebben arról van szó, hogy a Saber követeléseit a bíróság utasítsa el. Az Eurogamer írt arról, hogy ezért cserébe a Saber egy rágalmazási keresetet nyújtott be…

A szóvivő azt nyilatkozta, hogy az Oovee sajtóközleményének szinte mindegyik sorában valótlanság, vagy félreértelmezhető állítás található. Ezt amúgy a Spintires szívja meg, ugyanis bár 2022 elején rövid ideig ott volt a Steamen, azóta megint nincs ott a Valve digitális boltjában. És ha belegondolunk, hogy a Saber-Oovee huzavona már 2014 óta, a Spintires megjelenése óta tart, akkor már foghatjuk a fejünket…

A Spintires fejlesztője Pavel Zagrebelnyy volt, miközben a Saber egyik programozójaként dolgozott. Ő aztán leszerződött az Oovee-val, hogy publikálhassa projektjét. A brit központú kiadó (akinek ez az egyetlen játéka azóta is…) sikerrel járt: a Spintires több millió példányban kelt el, így abszolút profitot termelt a játék. De mégis melyik céget illeti a Spintires jogai? Mennyi pénzt érdemel Zagrebelnyy? A Saber annyit mondott az Eurogamernek, hogy az őt illető pénz kevesebb mint felét kapta meg! 2016-ban volt egy megállapodás, hogy az Oovee-é a Spintires jogai, miközben a Saber engedélyt kapott a továbbfejlesztésre.

A Saber így a konzolos verziókat hozta össze, és Zagrebelnyy jóvoltából két folytatás, a Mudrunner és a Snowrunner készült el. Ezek is milliós nagyságrendben lettek értékesítve. Az Oovee annyit mondott az Eurogamernek, hogy ez a két játék a továbbfejlesztés kategóriájába tartozik, majd tartotta a markát, ugyanis a kiadó úgy véli, megilleti őt a jogdíjak 25%-a. A főcímzene jogai, a játék és annak spinoffjai védjegyei, továbbá egyes traktorok dizájnjai körül is vita van. Devin Milsom, az Oovee vezérigazgatója azt mondta, hogy milliókat költöttek a Spintires Steamről való eltávolítására, és ezen felül milliókat buktak.

A Saber képviselője annyit nyilatkozott, hogy bár tartózkodnak a folyamatban levő viták részleteinek kommentálásától, az Oovee sajtóközleményét egy olyan kísérletek tekintik, amivel a közvéleményt igénybe véve szeretnének egyezséget kikényszeríteni… úgyhogy ez eléggé piszkos lépésnek tűnhet az „egyslágeres” kiadótól.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu