Rasszista megnyilvánulás miatt függesztettek fel egy F2-es pilótát! [VIDEO]

A Red Bull kötelékébe tartozó Jüri Vips olyasmit mondott egy Call of Duty: Warzone élő adás során, amit nem kellett volna.

 

Vips egy kollégájával, a szintén a Red Bull junior csapatába tartozó (és a Formula 2-ben versenyző!) Liam Lawsonnal játszotta az Activision Blizzard free-to-play játékát (ami idén folytatást fog kapni az Infinity Ward jóvoltából), és egy, a fekete vagy sötét bőrű emberekre alkalmazott rasszista szót ejtette ki a száját (nem kívánjuk leírni, N betűvel kezdődik… annyit segítünk, hogy magyarosítva négerként hangzik ez a szó).

Ez Lawsont kb. azonnal lesokkolta („Jüri…!”), és a nézők is megdöbbentek az észt pilóta megnyilvánulásán. Korábban hasonlóan megosztó volt Vips, amikor Lawson ötletét elutasította: az új-zélandi pilóta azt javasolta kollégájának, hogy egy rózsaszín Red Bull-sapkát viseljen, de ezt ő homoszexuálisnak tekintette. Erre Lawson annyit mondott, hogy „Jüri, ilyesmit nem mondhatsz!” (Ezt a második videóban lehet hallani, igaz, itt a hangerő alacsony.)

A Red Bull viszont erről rövid időn belül tudomást szerzett: a Twitteren ezt a közleményt adták ki: „A Red Bull Racing azonnali hatállyal felfüggesztette a csapat junior versenyzőjét, Jüri Vipset minden csapatbeli feladatától, amíg az incidens teljes kivizsgálása folyamatban van. Elítélünk mindenfajta visszaélést, és zéró toleranciát alkalmazunk a cégünkön belüli rasszista kifejezésmóddal vagy viselkedéssel szemben.” Vips amúgy májusban, a Spanyol Nagydíjon már az egyik szabadedzésen debütált a Formula 1-ben, amikor is Sergio Perez autóját vezette, és ki tudja, talán tervben volt az is, hogy az eredményeitől függően a Red Bull tartalékosa a második csapatban, az Alpha Tauriban debütálhatott volna jövőre!

Vips aztán az Instagramon kért bocsánatot: „Ez a nyelvezet teljesen elfogadhatatlan, és nem tükrözi az általam vallott értékeket és elveket. Mélységesen megbántam a tetteimet, és nem ilyen példát szeretnék mutatni. Teljes mértékben együtt fogok működni a nyomozás során.” És amúgy pontosan ugyanazon szó miatt 2020-ban Kyle Larsont, egy NASCAR-pilótát rúgott ki a Chip Ganassi Racing (plusz elbukott több szponzort is), mert ezt mondta egy iRacing-közvetítés során. Igaz, végül pár hónappal később másik csapatnál folytathatta.

De Vips…? Ő mostanában nehéz helyzetben lesz. Így hogyan jut el az F1-be?

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu