Nvidia GPU-tuningot kap a Google Stadia?

Ha ez valóban bekövetkezik, fel kell tennünk egy kérdést: Miért?

 

A Google Stadia amilyen nagy dirrel-dúrral jött, annyira elfelejtette már mindenki: hol vannak már azok a napok, amikor a Cyberpunk 2077 ezen a platformon tűnt a legkifinomultabbnak? De mégis, egy névtelen forrás a 9to5Google-nek elmondta, hogy a techcég a játékstreamelésbe Nvidia-technológiát igyekszik integrálni, így valamilyen változás következhet, ugyanis eddig a Stadiát egyedileg készített AMD GPU-k hajtották. A nyílt forráskód miatt a Stadia Linux kernelje is utalt arra: az automatizált felépítő (builder) úgy lett beállítva, hogy az Nvidia GPU-it is támogassa.

Fogalmunk sincs még, hogy mit jelenthet ez az egész. Talán komoly hardveres változás jöhet, de ki tudja, hogy a Google mikor lépi meg az AMD-Nvidia váltást, már ha ez egyáltalán bekövetkezik, ugyanis a Stadia maga nem éppen olyan népszerű, mint amilyennek a Google szerette volna. A technológia, ami eddig fel lett építve, nem volt olcsó mulatság, úgyhogy itt talán egy alternatíváról van szó, nem helyettesítésről.

Talán azért lépett be a képbe az Nvidia, hogy nagyobb szerverkapacitással rendelkezzen a Google, és így az emberek más gépeken is játszhatnak a jobb teljesítmény miatt. Ezzel próbálkozhat az Alphabet (a Google anyacége), hogy ismét releváns legyen a streamelő platform, aminek sok komoly riválisa van a piacon (Xbox Cloud Gaming, PlayStation Plus, Amazon Luna, GeForce Now). Vagy a Google már a jövőre gondol, és a cég szerint az Nvidiának ígéretesebb GPU-i lesznek hamarosan, és erre teszi fel „a gugli” a tétet.

A másik aspektust se felejtsük: az utóbbi kb. egy évben a Google Stadia AAA játékok tükrében mondhatni semmivel sem erősített. Jó, a Ubisoft kitart a technológia mellett, de a Far Cry 6 önmagában nem fogja elcipelni a platformot, aminek techjét a cég már licenceli az érdeklődőknek. Belsős fejlesztés sem lesz, mivel a stúdiókat bezárták. Egyszer be fog krepálni a platform, már csak az a kérdés, hogy ez mikor fog bekövetkezni.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu